Bert van der Sluis: Balletjes

Geplaatst:

Na twee voorrondes voor de grote beker in en tegen de amateurs van BVV den Bosch en UNA uit Veldhoven ging het papiertje met Staphorst erop in het balletje voor de loting van de eerste ronde KNVB beker 2017-2018. Staphorst lootte gelukkig eens thuis, na de finale van de districtsbeker tegen aartsrivaal SC Genemuiden en de zojuist genoemde potjes in Noord Brabant ook wel eens lekker. Bij Fox Sports toonde voorzitter en échte clubman Benny Miggels zich zeer gelukkig met deze loting, de tegenstander was er een om serieus te nemen maar tegelijkertijd wist Benny ook hoe sterk zijn geelblauwen thuis kunnen zijn in een avondwedstrijd op het Noorderslag. De tegenstander? Tweede divisionist Koninklijke HFC uit Haarlem. De oudste voetbalclub van Nederland. Ik las een verslag wat ik volgens onze verslagschrijver Johan Post met een korreltje zout moest nemen. Desondanks kreeg ik toch het idee dat we tegen hockeyvolk moesten voetballen. De keuninklijke HFC zeg maarrr (met rollende R). Wat een balletjes. Nu is dat makkelijk zeggen voor een boer uit het oosten, want van hieruit is alles buiten de gemeentegrenzen deftig en spreken mensen elkaar met u aan, ook al zijn ze geen dominee, dokter of burgemeester. Echt raar!

De sfeerbeheerders, een officieus gezelschap met veel ideeën binnen onze club, vonden het wel weer tijd voor een echte sfeeractie. En die kwam er! Ons spandoek van de finale tegen Genemuiden, het tapijtdorp om de hoek, lag nog mottenvrij te wachten op eerherstel. Omdat het doek toch onder de tribune lag, en het doek maar liefst 30 meter lang en 5 meter hoog is besloten we dat het bij opkomst maar voor de tribune neergezet moest worden. Misschien vervelend voor de mensen op de tribune maar voor het eerste officiële fluitsignaal zou het doek toch weg moeten. Sorry mensen op de tribune, maar in de grotere stadions waar dan ook ter wereld gebeurt het ook. Eigenlijk interesseerde het ons even geen bal. Feit: je was er bij en je zult het vast nooit meer vergeten, en dieopkomst van de spelers is vrijwel elke week toch hetzelfde. De wedstrijd dan. Tja, als je van een ploeg als deze wilt winnen moet je achterin foutloos blijven en voorin meedogenloos zijn als het moment zich voordoet. De eerste helft was dat in de achterste linie het geval, keeper Oosterhof moest zich wel een paar keer flink inspannen voor een lastige bal maar hij stond er toch, dus dat scheelde weer. De voorhoede miste een paar kansjes en daardoor was het tegen half 9 tijd voor een balletje in de kantine en viel er een brilstand te noteren.

Ik heb zelf weinig verstand van tactiek en techniek maar vreesde al (kenbaar gemaakt tussen de tarwesmoothie en de daaropvolgende pretcilinder in) dat de mannen met hun vraagtekens op hun blanco tricot (klinkt wel lekker chique toch?) wel eens anders uit de startblokken zouden kunnen komen in het tweede bedrijf. Dat bleek bewaarheid. HFC-er Kevin Sterling scoorde de 0-1 en het was zowaar muisstil op het Noorderslag. Gelukkig werd het al heel snel 1-1 door een leep balletje van een speler met een vraagteken over de eigen keeper. Zucht… we hebben nog kans! Daarna werd even heel pijnlijk duidelijk waarom de westerlingen 2 klassen hoger spelen. Een geweldige counter met een dito goal deed ons de moed in de schoenen/klompen zakken. Tel daarbij op: scheidsrechter Luca Cantineau floot nogal twijfelachtig en hij ging mee in de toneelvoorstelling van de Keuninklijken van trainer Ted Verdonkschot. Slecht voor het vertrouwen maar het was even niet anders.

Wij houden niet van toneel, mouwen opstropen en hard werken is de echter boerenmentaliteit. De bal werd veelvuldig naar de voorwaartsen van Staphorst gebracht maar voor het tot een doelpunt van ons leidde, scoorde ex-prof Tamerus de 1-3. In plaats van de koppies laten zakken, ging het gaspedaal bij Staphorst nog iets verder naar beneden en de hardwerkende sterkhouder en captain Rob Mijnheer scoorde de 2-3! We dachten weer terug aan de landelijke bekerfinale van bijna anderhalf jaar geleden op “ons” veld tegen Noordwijk. Daar scoorden we vlak voor de reguliere 90 minuten de 3-3 en lieten we die andere westerlingen met 6-3 achter ons na de verlenging. De sfeer deze avond werd met de minuut grimmiger en wat de witzwarten ook deden, scheidsrechter Cantineau keurde het bijna allemaal goed.

Na 94 minuten werd er reeds afgefloten, en dat na een flink aantal wissels en ongeveer 10 gevalletjes van virtuele kramp bij HFC. Men was overigens nog wel fit genoeg voor een beetje provocatie na afloop maar goed, daar heb je geen bal aan. De elite won het deze keer, en ze hebben geluk gehad met hun 12e man binnen de lijnen. Ze mochten de volgende avond in Putten weer het balletje in en hebben geloot tegen een andere tweede divisionist: de blauwen uit Veenendaal. Hopelijk geen toneelspelende maar hard werkende voetballers daar en een neutrale leidsman die naderhand een lekker balletje heeft verdiend voor zijn goede beslissingen. Voor Staphorst rest nu de competitie, en binnenkort weer de districtsbeker, het balletje rolt gelukkig weer na een veel te lange zomerstop!

Bert van der Sluis

Reacties (20)

 1. Kopderveur zegt

  De termen "hockeyvolk" en "balletjes" om je af te reageren op de tegenstander na afloop van een verliespartij zegt meer over "boertje" Van der Sluis dan over KHFC.
  In Haarlem vatten ze dat ongetwijfeld als compliment op, maar zo'n kommentaar blijft niet chique en geeft blijk van minderwaardigheidscomplexje c.q. jaloezie?
  Of zouden ze het in Haarlem hebben over "achterlijke boeren" uit Staphorst? Is ook niet leuk, toch, Boer van der Sluis?

  • Kopderveur zegt

   Och, klassiek, klassiek, valt wel mee hoor. Meer Old Skool. Maar heb wel veel sympathie voor "klassieke" clubs als KHFC en nog een paar andere identieke verenigingen, waaronder een paar in Noord-Nederland.

 2. ekster zegt

  Dat de 2 koppen, die het hier altijd zo geweldig goed met elkaar eens zijn, juist die 2 woorden uit het verslag halen verbaast me niet , wetend dat beide heren zich hier ook regelmatig opwerpen als verdedigers en aanhangers van het beleid van Be Quick 1887.
  Clubs waarvan je lange tijd alleen lid kon worden als je door de ballotage komt, worden door velen nog steeds gezien als enigszins elitair.
  Het lijkt mij niet dat er bij van der Sluis sprake is van een minderwaardigheidscomplex of van jaloezie .
  Ik ken hem niet, maar als ik afga op wat hij zoal op tweenul schrijft, denk ik dat hij zich prima thuisvoelt bij vv Staphorst en bij het " boeren" – imago van de club.
  Kopderveur gooit er regelmatig wat latijnse woorden tegenaan.
  Het lijkt alsof hij hiermee elitair wil overkomen, en/of hij wil laten zien dat hij op het gymnasium heeft gezeten .

  • Koploper zegt

   Ach Ekster, blijf lekker met die plaat voor je hoofd lopen. Meerdere malen reeds aangegeven niets met BQ te hebben, behalve bewondering voor het gevoerde vereniginsgbeleid,gekoppeld aan het huidige niveau. Daar kun je als voetbalman toch ook niet anders dan respect voor hebben.
   Heb net zoveel met Staphorst, misschien wel meer nu Heine er speelt. Ga er in ieder geval gauw eens kijken, en een biertje drinken met die boeren.
   Je overgevoeligheid betreffende (geloofs)zaken rondom het zaterdagvoetbal doen enige frustratie vermoeden.
   De fructu arbor cognoscitur

   • ekster zegt

    Dat zei ik : aanhangers, bewonderaars van het beleid.
    Zoals al meermalen gesteld, ook ik heb daarvoor bewondering.
    Tegelijkertijd ben ik zo vrij de jubelzangen erover , vaak gepaard gaand met het bashen van verenigingen die het wat anders aanpakken, enigszins te nuanceren, bijvoorbeeld door het benoemen van de aantallen spelers die niet uit " de eigen jeugd " komen.
    En verder, van frustratie is geen sprake.
    Echter, soms zie ik hier reacties die ik graag van een weerwoord voorzie.

 3. Henk D. zegt

  Blijkbaar is de frustratie bij de v.v. Staphorst dermate groot dat er een dergelijke column wordt geschreven.
  Ik probeer er maar de humor van in te zien, alhoewel ik mij niet kan voorstellen dat men in een dorp waar men nogal "zwaar op de hand is" enig gevoel voor humor heeft.

 4. ekster zegt

  Henk D. heeft het over mensen die zwaar op de hand zijn en weinig gevoel voor humor hebben.
  Ik neem aan dat hij het dan heeft over de mensen die daar SGP ( de grootste fractie in de gemeenteraad ) stemmen en die merendeels behoren tot de Hervormde Kerk in Staphorst en waarvan velen op zondag in klederdracht naar de kerk gaan.
  Maar juist deze groep heeft i.h.a.weinig met voetbal en is bij vv Staphorst sterk ondervertegenwoordigd heb ik me laten vertellen.
  Elk seizoen bezoek ik wel enkele wedstrijden in Staphorst en het is mij nooit opgevallen dat men er over meer of minder humor beschikt dan elders.

 5. ekster zegt

  Dat na een verlies aangegeven wordt dat de scheidsrechter op de hand van de tegenstander was en dat de tegenstander ging tijdrekken vind ik niet zo sterk.
  Maar dat kom je vrij regelmatig tegen in allerlei wedstrijdverslagen.

 6. bertvds zegt

  Mensen mensen maak je niet druk! Ik ben trots op mijn boerenkomaf (2 generaties terug alweer). Hier zijn we weer,
  Staphorster boeren is een liedje wat de fanatieke supporters zingen dus ook daar is men er trots op. Over de kerk: de SGP regeert weliswaar hier maar daar zit niet 1 voetballer bij. De voetballers zitten "onder de andere partijen".
  Ik heb wel degelijk respect voor KHFC, en de link met balletjes kon ik zo maken. Niet te zwaar aan tillen, we hebben goed tegenstand geboden aan een bij vlagen goed en vooral snel spelend KHFC en we kunnen ons nu richten op de competitie en de districtsbeker.

  niet boos worden mensen, daar is het leven te kort voor!

 7. esserberg zegt

  Bij de Koninklijke HFC lopen inderdaad veel mensen rond met een hete aardappel in de keel.
  Maar het is ook een vereniging die uitstekend georganiseerd is met een prima jeugdopleiding.

Reageren