Aankondiging onderzoek brede aanpak competitiepiramide

Geplaatst: door

REGIO – Begin september start de KNVB een grootschalig onderzoek onder bestuurders, trainers en voetballers om te kijken hoe we tot een toekomstbestendige voetbalpiramide voor het standaardvoetbal (1e elftallen) kunnen komen. We vragen de verschillende doelgroepen onder andere hoe zij gelijkwaardigheid tussen elftallen, spanningselementen in de competitie, derby’s/reisafstanden en competitieopzet ten opzichte van elkaar wegen.

Lees hier het volledige bericht.

Bron: KNVB.

Reacties (19)

 1. ekster zegt

  Eind vorig jaar heeft de KNVB al een groot opgezette enquête gehouden onder voetballers en voetbalverenigingen
  over eventuele aanpassingen van de voetbalpiramide.

  Een duidelijke uitkomst was, dat men niet zat te wachten op het zogenaamde weekendvoetbal.
  Het zaterdagvoetbal zit niet te wachten op allerlei wedstrijden verplicht op zondag of op zaterdagavond.
  Het zondagvoetbal ziet het in belangrijke mate niet zitten verplicht op zaterdag te voetballen.
  Maar bekend is, dat de KNVB nogal eens wat doordrukt tegen de wens van spelers en verenigingen in…..

  Wel heeft die enquête er toe geleid, dat horizontaal overstappen deels ( helaas niet in divisies en hoofdklassen ) mogelijk wordt.

 2. ekster zegt

  De KNVB heeft trouwens na die enquête wel gezegd, dat er in de tweede helft van 2021 een vervolgonderzoek zou komen " waarbij meerdere aspecten die met elkaar samenhangen verder worden onderzocht "

  Constant verkondigt de KNVB dat ze het zo dramatisch vinden, dat het zondagvoetbal zo afkalft.
  Dus zullen ze uiteindelijk toch wel weer met dat weekendvoetbal op de proppen komen waar het zaterdagvoetbal niet op zit te wachten ( en wat trouwens ook veel zondagspelers, -bestuurders en -toeschouwers niet zien zitten )

  En waarom zo dramatisch doen ?
  Nog niet erg lang geleden lag het aantal standaardteams op zaterdag vele malen lager dan dat op zondag en toen had niemand het over dramatisch of dat er van alles veranderd moest worden.

 3. ekster zegt

  Jammer frederik9, jobje, esserberg en alle anderen die zo vaak via tweenul lieten zien een gezonde kijk op het amateurvoetbal te hebben en dat ook fatsoenlijk verwoordden, dat deze site er na morgen mee gaat stoppen.
  En dat ik jullie input hier zal moeten missen.
  Het ga je goed en misschien komen we elkaar ooit weer tegen wanneer er een leuk alternatief is voor tweenul.

  • Koploper zegt

   Met een gezonde kijk bedoel je zeker jouw kijk?

   On topic:
   Heel goed dat dit onderzoek plaatsvindt. Het wordt tijd dat dat dogmatische en ouderwetse vasthouden aan één speeldag tegen de lamp wordt gehouden.
   Weekendvoetbal is het voetbal van de toekomst.
   Overigens heeft de knvb absoluut niet de intentie om zaterdagclubs te verplichten op zondag te spelen. Zaterdag -zondag op zaterdag en zondag – zondag op zaterdag of zondag.
   Veel meer derby's, een hoger niveau en een logischer piramide. Wie is daar nu met zijn gezonde verstand op tegen?

    • ekster zegt

     Dezelfde Heuvelman die een belachelijke en krenkende column schreef over een transseksuele grensrechter, Andrea Blom uit Emmen, bij ACV – Spakenburg ?
     Waarop de rechter oordeelde dat er een rectificatie moest volgen ?
     En waarop niet lang erna Blom een zelfmoordpoging deed ?

     • Koploper zegt

      Ik zoe niet in wat een transseksu ele grensrechter met weekendvoetbal heeft te maken.
      Als we iedereen die een faux pas heeft gemaakt het recht op een mening gaan ontzeggen zal het angstig stil worden.
      Overigens ben ik benieuwd hoe mevrouw Blom op de “progressieve “ biblebelt ontvangen zal worden.
      Die zelfmoordpoging koppelen aan de column is overigens ook van een bedenkelijk niveau.

   • ekster zegt

    De KNVB is er voor de voetbalclubs en -spelers.
    Bij verschillende gelegenheden, zoals ook enkele maanden geleden nog ( via een KNVB-enquête ) , gaf een zeer grote meerderheid van clubs en spelers aan dat zogenaamde weekendvoetbal niet te willen.

     • ekster zegt

      De KNVB-enquête van enkele maanden geleden was uitgezet onder alle amateurclubs en -spelers , zowel van zaterdag- als van zondaghuize.
      Een overgrote meerderheid gaf aan niets te zien in dat weekendvoetbal.
      Iets wat bij eerdere raadplegingen ook al duidelijk aan het licht kwam.

   • Ziepie zegt

    Bijzondere stelling Koploper. Als voetballers aangeven bij voorkeur niet op zaterdag of zondag is dit dogmatisch vasthouden aan de speeldag…. er zullen heel veel voetballer zijn die graag aan het begin van het seizoen duidelijkheid willen hebben over de speeldag. Momenteel zijn er ook veel spelers die er voor kiezen om 7 tegen 7 te gaan voetballen met name omdat deze competitie op donderdag- of vrijdagavond plaatsvind en ze daardoor de rest van het weekend vrij hebben. Volgens jouw redenering zullen ook al deze spelers het maar moeten slikken als er teams dan ook op andere dagen willen spelen.

    Waar jij waarschijnlijk een probleem mee hebt is dat zaterdagclubs vanuit hun christelijke grondslag niet op zondag willen spelen. Snap zelf niet waarom je daar een probleem van wil maken. Mensen kiezen zelf hun speeldagen, leven en laten leven.

 4. frederik9 zegt

  Dogmatisch en ouderwets? Nu de zo. -door eigen toedoen- steeds meer moet inleveren is -de "eens" niet geziene za.-
  wel belangrijk. Voor veertig jaar terug hoorde je dergelijke opmerkingen niet; immers wie speelt er nu op de za., die zijn wij -als zo- bepaald niet nodig!
  En Ekster, v.w.b. Heuvelman -die altijd zoveel azijn in zijn stukjes toevoegt-, ik heb de desbetreffende wedstrijd gezien en zijn column over Blom past dan ook precies bij hem.

  • ekster zegt

   frederik9, jouw opmerking over 40 jaar gelden klopt helemaal.
   T.o.v. het zondagvoetbal stelde het zaterdagvoetbal niet veel voor en mede daarom werd het zaterdagvoetbal nogal meewarig en met dedain met de nek aangekeken. En inderdaad had de zondag toen het zaterdagvoetbal niet nodig om een neergaande trend te stoppen.

   Nu het zaterdagvoetbal in allerlei opzichten het zondagvoetbal is voorbij gestreefd is het zaterdagvoetbal nodig om het zondagvoetbal te redden.
   En nu krijgt het zaterdagvoetbal de schuld ervan dat het zondagvoetbal steeds meer terrein verliest.
   Dat hoor je vooral van mensen die altijd al een hekel hadden aan het zaterdagvoetbal en vooral aan de oorsprong waar vele zaterdagverenigingen uit voortkomen. Ook Heuvelman behoort tot die categorie , de zaterdagvoetbalhaters,gezien wat hij in die podcast vertelt.
   ( of zou zijn mening ook te maken hebben met de draai die het voetbal in zijn woonplaats maakte, door eerst het zaterdagvoetbal bij het grof vuil te gooien en enkele jaren later alsnog de complete overstap naar het zaterdagvoetbal te maken ? )

 5. ekster zegt

  frederik9 heeft groot gelijk.

  Vele zondagclubs willen helemaal geen weekendvoetbal met vele wedstrijden op zaterdag.
  Vele zaterdagclubs willen niet gedwongen voetballen op zaterdagavond of op zondag ( wat veel zondagclubs nog steeds willen, zeker als ze thuis voetballen )

  Wat is er daarom tegen gewoon, net als nu, zaterdag- en zondagvoetbal te houden.
  In verband met de steeds groter wordende verschillen in speelsterkte zal de KNVB wel los moeten laten dat er evenveel hoofdklassen en derde divisies zijn op zondag als op zaterdag en dat er per district evenveel eerste klassen en tweede klassen zijn op beide speeldagen.

 6. frederik9 zegt

  Ekster
  In 1969 werd voor de eerste maal gespeeld om het algemeen amateurkampioenschap en za. kampioen VVOG -n.b. 2e klasser, de 1e klasse bestond nog niet) – won van de -favourite- zo.kampioen Middelburg; en dit was in feite het begin van de opmars van het za.voetbal, dus al ruim 50 jaar geleden. Voor wat betreft jou opmerking over Dick Heuvelman, gisteren was ik bij ACV-Hoek en zat Heuvelman – zoals gewoonlijk- weer op de tribune bij een thuiswedstrijd van ACV. Toch een beetje vreemd.

 7. Kenner_t zegt

  Iemand de enquête al ingevuld? Het is als "wat heb je liever, bloemkool of spruitjes", daarna "bloemkool of spinazie" en dan weer "spinazie of spruitjes". In dit geval derby’s, mixen van de zaterdag en zondagcompetites, 4x tegen elkaar, instroom 2e elftallen, meer promotie/degradatie, reistijd, enz. Er kwam echt van alles voorbij en ik vond de opzet van de enquête prima.

  Iedere vereniging in Nederland kan ambities uitspreken en zo hoog mogelijk willen voetballen, maar het merendeel van de clubs weet dat ze met het 1e toch nooit veel hoger komen en vindt daarom sfeer, gezelligheid, derby’s en jeugdvoetbal veel belangrijk.

  Je kunt club wel vasthouden aan je zaterdag of zondag als speeldag, maar als je toestaat dat het thuisspelende team de speeldag mag bepalen krijg je een veel leukere competitie-opzet. En misschien komt daarin wel een keuze. Een zaterdagcompetitie, een zondagcompetitie en een competitie waarin de thuisclub de speeldag mag bepalen.

  We gaan het allemaal zien en volgen.

Reageren