Alex Wever: The Good Old

Geplaatst:

Historische voetbalgrond is het. Gebouwd in 1921 en na een brand in 1933 voorzien van een nieuwe tribune. Als oudste stadion van Noord-Nederland geniet de Esserberg bekendheid in het hele land. Voornamelijk vanwege het befaamde Eurovoetbaltoernooi, dat van 1977 tot en met 2012 elk jaar in het Pinksterweekend werd gespeeld.

Eurovoetbal was een internationaal jeugdtoernooi, in latere jaren vooral ook geassocieerd met Jacques d’Ancona die jarenlang betrokken was bij de organisatie van het toernooi. Crystal Palace was de eerste winnaar, de gecombineerde jeugdopleiding van FC Groningen en Cambuur de laatste. Daar tussenin vinden we grote clubs op de erelijst. FC Barcelona, Benfica, Bayern München en Valencia wisten allen het toernooi op hun naam te schrijven. Bekende spelers als Clarence Seedorf, Ulf Kirsten en Patrick Kluivert groeiden in hun jonge jaren uit tot beste speler van het toernooi.

Tegenwoordige bespeler van Stadion Esserberg, zoals de toegangspoort de voetballiefhebbers welkom heet, is Derde divisionist Be Quick. Of voluit: Groninger Sport Vereniging Be Quick 1887. Het oprichtingsjaar 1887 doet een rijke geschiedenis vermoeden. Dat dat vermoeden juist is, leert een blik in de geschiedenisboeken. In 1896, 1897 en 1906 werd “The Good Old” noordelijk kampioen. De grootste succesperiode volgde tussen 1915 en 1926, waarin liefst elf maal de noordelijke titel werd behaald. In 1920 kroonde de club zich tegen het Rotterdamse VOC dankzij een 4-0 overwinning zelfs tot landskampioenschap. Tussen 1936 en 1941 werden nog eens vier noordelijke titels veroverd.

Bij de invoering van het betaalde voetbal in 1954 ontbrak Be Quick dan ook niet. Aanvankelijk spelend in de tweede divisie, promoveerde de vereniging in 1960 naar de eerste divisie. GVAV had echter inmiddels het stokje van de nummer één in Groningen overgenomen. Be Quick besloot zich na het seizoen 1963/64 vrijwillig terug te trekken uit het betaalde voetbal en koos voor een voortbestaan als amateurclub. Lange tijd pendelde de club tussen de eerste en derde klasse. Vanaf 1992 was de hoofdklasse (het toenmalige hoogste amateurniveau) over het algemeen het strijdtoneel. Via de nieuw opgerichte Topklasse is Be Quick uiteindelijk uitgekomen in de derde divisie.

Daar heeft de club het dit seizoen moeilijk. Met 18 punten uit 21 wedstijden bezette Be Quick voor dit weekend de laatste plaats in de Derde divisie Zondag. De wedstrijd tegen mededegradatiekandidaat Jong De Graafschap levert door twee doelpunten van Duane Tjen-A-Kwoei een 2-2 gelijkspel op. Op doelsaldo is daarmee tenminste de rode lantaarn overgedragen aan VV De Meern. Het zal voor The Good Old echter nog een hele strijd worden om zich te handhaven.

Alex Wever

Reageren