Alexander Wever: Sliding

Geplaatst:

Een voetbalwedstrijd duurt (over het algemeen) negentig minuten, waarbij twee partijen van elf spelers proberen de bal in het juiste doel te krijgen. Kort gezegd is dat waar het bij deze sport om draait. Binnen die ogenschijnlijke eenvoud gaan veel aspecten schuil die het spel zo aantrekkelijk maken om naar te kijken. Een passeeractie langs vijf verbouwereerde tegenstanders, een prachtig om de muur gekrulde vrije trap, een keeper die de bal met een fantastische zweefduik uit de kruising vist. En dan is daar nog de sliding. Een actie die elk weekend duizenden malen voorkomt op de Nederlandse velden en minder geassocieerd wordt met de schoonheid van het spel.

De sliding is er in verschillende soorten en maten. Ten eerste hebben we de onbehouwen sliding. Des te lager het niveau, des te groter de kans dat dit type sliding te bewonderen valt. De verdediger in kwestie ziet de tegenstander met de bal op zich af komen en voelt dat hij op snelheid geklopt gaat worden. Hij weet dat er nog maar één redmiddel is: de bal met een ultieme inspanning glijdend over de grond wegtikken. Helaas ontbreekt het hem vaak aan de motoriek om deze beweging gecontroleerd uit te voeren. Het resultaat is vaak een doffe klap van lichamen die de grond raken. Meestal van zowel de verdediger als zijn tegenstander. Als tweede valt de voorbarige sliding te noemen, ook veelal te zien op amateurvelden. De uitvoerder van dit type sliding is zeer ervaren, want hij zet zijn middel te pas en te onpas in. De tegenstander dribbelt met de bal op hem af, is nog twee meter weg, maar toch gaat de verdediger naar de grond. Niets is immers lekkerder dan de handen van de vijf mensen die het spel langs de kant aanschouwen op elkaar te krijgen door de bal van de voet van de tegenstander te glijden. Dit type sliding eindigt echter vaak met een verdediger gestrekt op de grond en een aanvaller die rustig doordribbelt richting het doel.

Voor het aanschouwen van de regensliding moet je een beetje geluk hebben. De weersomstandigheden spelen hier uiteraard een grote rol. Bij voorkeur heeft het ’s nachts wat geregend en wordt de wedstrijd ergens in de ochtend gespeeld. Voordeel van deze sliding is vooral, dat de voorbarige sliding er minder voorbarig uitziet. Door het natte veld glijdt de verdediger immers verder door, waardoor het lijkt of er met de timing niks mis is. Regelmatig eindigt deze actie buiten de lijnen, met twee doorweekt opkrabbelende voetballers als gevolg. Dan is er nog de sliding waar het alle voetballers om te doen is. De perfecte sliding. Vrijwel alleen te bewonderen op het hoogste niveau. De verdediger voelt dat hij gepasseerd gaat worden door de aanvaller, die daarna vrij op kan stomen richting het doel. Op snelheid gaat hij het niet meer redden. Met een laatste krachtsinspanning werkt hij zich naar de grond en tikt de bal met zijn grote teen uit de baan van de tegenstander. Als resultaat klatert het applaus van de tribunes.

Vanwege dat laatste type sliding, hoort deze actie wel degelijk thuis in de schoonheden die het voetbalspel te bieden heeft. Ga maar na, een perfect uitgevoerde sliding vereist een uitstekende techniek, een goede motoriek en het denkvermogen om de beweging op het juiste moment in te zetten. Binnenkort beginnen de competities weer. Ik verheug me nu al op alle slidings die voorbij zullen komen. Ook al zal het vooral op de eerste drie uitdraaien.

Alexander Wever

Reageren