Bellingwolde maakt werk van duurzaamheid

Geplaatst: door

BELLINGWOLDE – In oktober 2015 begon Bellingwolde aan het project om de club duurzamer te maken. Na een energiescan was al vrij snel duidelijk dat dit idee zowel vanuit economisch als vanuit milieutechnisch oogpunt zeer gerechtvaardigd was.

Een werkgroep, in samenwerking met Lüchtenborg Advies, ontwikkelde dit afgelopen jaar een plan van aanpak om het energieverbruik van de gebouwen en verlichting met ruim 40 procent te verlagen. Via de subsidieregelingen Energiebesparing en verduurzaming sportaccommodaties van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sporten en het Ministerie van Economische Zaken, Leader, Leefbaarheid bewonersinitiatieven, Wildervankfonds, Rabobank en een gedeelte eigen kapitaal kon de projectgroep verder met het uitwerken van dit plan. Toenemende energielasten kunnen op termijn de begroting dusdanig beïnvloeden dat de doelstellingen niet meer kunnen worden behaald.

Na anderhalf jaar hard werken is de club nu op het punt aangekomen dat een nieuwe geïsoleerd dak op het kleedkamergedeelte met daarop 72 zonnepanelen kan worden gerealiseerd. Dit dak gaat club in de toekomst grotendeels van energie voorzien. De warmwatervoorziening was einde levensduur en stond op instorten met als gevolg onnodig waterverlies. Nu heeft de vereniging sinds een paar maanden een zeer zuinige gasgestookte condenserende boiler laten plaatsen. Ook worden alle ramen in de kantine en kleedkamers voorzien van hoog rendement glas. Tot slot wordt alle verlichting in en rondom de gebouwen voorzien van led verlichting. Op korte termijn gaat de vereniging er aan werken om ook de veldverlichting te voorzien van led verlichting. Het hele project moet voor 27 mei zijn afgerond.

Reageren