Bende van 14, alliantie van 11 en beloftenteams, de piramide kraakt

Geplaatst: door

Foto Andor Heij: Beloften tegen de bende van 14. Jong FC Groningen - Odin'59.

ZEIST – De KNVB heeft het maar druk met de voetbalpiramide de laatste dagen. Zowat de hele derde divisie zondag (bende van 14) weigert spelers een contract te geven. Een deel van de zaterdagafdeling (alliantie van 11) roept de KNVB op om de bende van 14 aan de afspraken te houden. Ondertussen kloppen ook enkele profclubs aan de KNVB deur om hun beloftenteams alsnog hoog in de piramide te laten instromen.

Door Andor Heij

Voor wie het nog niet weet. De bende van 14 bestaat uit elf clubs uit de derde divisie zondag met ook nog tweede divisionist AFC en de zaterdag clubs Harkemase Boys en Odin’59. Deze clubs weigeren om uiteenlopende redenen spelers een contract aan te bieden. “Principe, geen geld, we zijn amateurs en ons geld gaat naar de jeugdopleiding”, zijn de voornaamste redenen. Deze clubs worden overigens gesteund door acht andere verenigingen uit de twee hoogste “amateur” klassen die spelers “onder protest” onder contract hebben. Je kunt dus spreken van een “bende van 22”.

Niet sportieve degradatie

De 14 clubs hangt een puntaftrek van in totaal zes punten boven het hoofd. Tegen de eerste drie is beroep aangetekend en daar is maandagavond met de KNVB licentiecommissie over gesproken. De uitspraak wordt eind deze maand verwacht. Want op 1 maart wordt bekeken of de clubs alsnog aan de eisen van contractspelers voldoen. Zo niet volgt er een nieuwe straf van drie punten. Voor clubs als Juliana’31, UDI’19 en Odin’59 zou dit wel eens niet-sportieve degradatie kunnen betekenen.

De KNVB zegt dat alles democratisch besloten is. De clubs zeggen dat het er door gejast is en dat het onduidelijk was dat contractspelers deel zouden uitmaken van de afspraken in de nieuwe piramide.

KNVB moet poot stijf houden

“De KNVB moet de poot stijf houden” is ongeveer de boodschap van tien zaterdagclubs uit de tweede en derde divisie met zondagclub VVSB in het kielzog. Verklaarbaar en terecht, want deze clubs hebben wel kosten gemaakt om spelers in dienst te nemen. De “alliantie van elf” is wel realistisch, want de clubs zeggen dat er voor volgend seizoen andere afspraken gemaakt moeten worden en wel heel snel. Dit voorjaar nog. Dat geluid laat ook de KNVB horen. Dat moet wel, want anders stort die hele piramide in elkaar. De bende van 14 terugzetten naar de hoofdklasse is namelijk geen optie, want in de hoofdklasse staan de clubs, die de plekken dan zouden moeten innemen, ook niet bepaald te popelen om spelers in dienst te nemen.

Geen compromis

Het zou een compromis kunnen zijn: Dit jaar de clubs aan de licentie-eisen houden en voor volgend seizoen iets anders verzinnen. Maar de “bende van 14” meent een hele sterke zaak te hebben. “De KNVB heeft geen poot om op te staan”, klinkt het steeds strijdvaardig. “Desnoods vechten we het uit voor de rechter”. Dus zo’n compromis kan de KNVB en de “alliantie van elf” vergeten.

Beloften willen instromen

En dinsdag kwamen ook nog eens twee profclubs langs, Heerenveen en PEC Zwolle, met de vraag of hun beloftenteams kunnen instromen in de tweede of derde divisie. Die clubs haakten vorig jaar met enige anderen tot ergernis van de KNVB af. Dus zouden die clubs nu in de vijfde klasse moeten beginnen. Maar dat willen de profs uiteraard niet, want de clubs willen wel weerstand. Waarschijnlijk wordt er wel wat verzonnen, want als een dergelijke bal bij de KNVB opgeworpen wordt, dan wordt er wel wat geregeld.

Maar in de amateurwereld is er veel weerstand tegen de beloftenteams. Die bezwaren lopen uiteen van competitie-vervalsing, vanwege de wisselende selecties met spelers uit het eerste die mee doen, tot en met het gebrek aan sfeer en publiek bij de jonge profs.

Er valt dus veel te doen in Zeist de komende weken. En velen in de voetbalwereld wachten vol verwachting af wat de bondsbestuurders uit de hoge hoed gaan toveren om de diverse problemen te tackelen.

Reacties (12)

 1. ekster zegt

  Het zou wel aardig zijn als iemand als Jan van Driel ook eens zijn mening hierover geeft.
  Of dat een Jan Dirk van der Zee die op de site van de KNVB elke week zijn mening geeft over allerlei zaken hier eens op in gaat.

  • Kopderveur zegt

   Het is evident dat deze escalerende ontwikkelingen, kort samengevat met de klassieke 3 "T's": 'T was niks, 'T is niks en 'T wordt niks bij zo doormodderen maar één oplossing vereist: een rechterlijke uitspraak.
   Daarna kan iedereen zijn conclusies trekken en komt er duidelijkheid voor alle clubs. Jammer dat het zover is gekomen. Afwachten dus.

 2. frederik9 zegt

  Hoe het ook zij, de KNVB heeft met de pyramide veel onrust gezaaid en nu zijn de poppen aan het dansen.
  Maar hoe het ook afloopt, ik hoop dat de amateurs keihard tegen een verdere toevoeging van de beloftenteams ingaat. Deze gedrochten hebben niets met het amateurvoetbal; zie Jong FC Twente-Katwijk van afgelopen zaterdag; slechts een handjevol toeschouwers op het sfeerloze kompleks in Hengelo. Jong Volendam en Jong Sparta die hun wedstrijden in het stadion spelen voor een 300 toeschouwers en waarvan de meesten ook nog van de bezoekende amateurs zijn.
  Met toevoeging van bijv. Jong Heerenveen en Jong PEC Zwolle wordt een en ander nog oninteressanter voor de amateurs. En ik kan mij niet voorstellen dat de amateurs blij zijn als bijv. straks alle bvo's (op de huidige 3 na in de 1e divisie) met hun beloften in de 2e en 3e divisie spelen. En als -na Jong AZ- later nog meer Jong beloftenteams naar de 1e divisie promoveren, dan zullen de clubs in de 1e divisie hiermee -zacht gezegd- ook niet blij zijn. Laten die beloften hun eigen kompetitie houden en niet het amateurvoetbal hiermede belasten.

  • Kopderveur zegt

   @frederik9
   Helemaal eens. Het zou een aanvullende eis kunnen zijn bij een kort geding. De hele heisa is overigens ook opgelost als de KNVB het woordje "moeten" in "mogen" verandert bij de betalings-eisen. Een "onafhankelijken"competitie optuigen zou nog een andere optie zijn?

 3. Klaas Dijkstra zegt

  Ik betwijfel of de tweede- en derde divisionisten zich gaan verweren wanneer er meer belofteteams worden toegevoegd. Mogelijk zien zij zelf ook voordelen. Er komt namelijk een tijd dat het voor deze amateurclubs interessant is zelf hun tweede elftal in de standaardklassen in te laten stromen. Dan krijg je dus wedstrijden als ONS Sneek 2-Arum 1 e.d. De kleine clubs zitten hier niet op te wachten, maar de hoger spelende amateurclubs natuurlijk wel. Ze hebben dan meer toeschouwers bij wedstrijden van hun tweede, minder spelers van het tweede die verkassen naar standaardelftallen van clubs uit de regio etc. Toen een aantal jaren geleden drie beloftenteams werden toegevoegd aan de eerste divisie, werd in feite de deur al wagenwijd open gezet. Vrijwel de gehele eerste divisie omarmde het voorstel van de KNVB en dat was wel te begrijpen. Voor deze – veelal noodlijdende clubs – was het kiezen uit zestien thuiswedstrijden per seizoen (excl.beloften) of negentien thuiswedstrijden per seizoen (incl.beloften). Aangezien een thuiswedstrijd geld genereert stemden deze clubs toe, allicht met in het achterhoofd dat ze hun eigen beloftenteam ooit ook in een standaardklasse konden laten uitkomen.

 4. frederik9 zegt

  Klaas
  – ik zou het niet anders dan normaal vinden dat de 2e en 3e divisieclubs zich gaan verweren bij toevoeging van meer beloftenteams; waarom moeten de amateurs de problemen van de bvo's oplossen?;
  – 2e teams in standaardklassen van de amateurs; zoiets is een belediging en minachting van de standaardteams; het hoogst spelende standaardteam hoort m.i. te spelen
  tegen hun soortgenoten;
  – dat de kleine clubs hierop niet zitten te wachten zegt
  al heel duidelijk dat alleen de grote clubs er baat bij hebben en dus is hier duidelijk sprake van tegengestelde belangen; alles – enkel en alleen – in het belang van de grote clubs…….
  – natuurlijk zal ONS 2-Arum meer publiek trekken dan andersom; de reserves van ONS spreken in Arum niet tot de verbeelding;
  – dat de 1e divisieclubs destijds beloften omarmden weet ik niet, wel dat de 1e divisieclubs thans echt niet zo gecharmeerd zijn van die beloften;
  – zie de toeschouwersaantallen, dat blijft beperkt tot een
  paar honderd en uitwedstrijden van de beloften zijn altijd de minst bezochte wedstrijden;
  – de eredivsie zou te klein zijn als bijv. Jong Ajax en Jong PSV daarin zouden spelen, moet – in jou optiek- toch kunnen?!
  – zie de foto bovenaan dit artikel; het gedrochtenteam van Jong FC Groningen op Corpus den Hoorn tegen ODIN'59 in de 3e divisie. een sfeerloos geheel – o.a. geen reklameborden- en dat kenmerkt alle thuiswedstrijden van die beloften.
  – in Heemskerk is de ambiance heel wat beter en
  ODIN'59 is – vergeleken met de andere amateurclubs in haar klasse- bepaald geen publiekstrekker, maar 500 man is toch aardiger;
  – onlangs "zelfs 70 toeschouwers bij een thuiswedstrijd van Jong FC Twente, een meer dan beschamend aantal, zelfs de A-junioren van Quick Boys trekken meer publiek.

 5. Klaas Dijkstra zegt

  Frederik, even voor de goede orde: wij zitten wel op één lijn, ik ben fel tegen tweede elftallen in de standaardklasse! Zoals ik al aangaf, komt dit enkel de grote clubs ten goede, maar n.m.m. heeft de KNVB dan ook niet zoveel met de kleintjes. Sterker nog, ik heb sterk de indruk dat de bond dit soort clubjes het liefst ziet verdwijnen, waarna er enkel grotere clubs overblijven. Bezoekersaantallen is een argument dat door de bond direct van tafel wordt geveegd. De KNVB zit er niet mee dat er afgelopen zondag 40 man langs het veld staan bij vanwege kunstgras verplichte wedstrijden. Ze zitten er evenmin mee dat clubs inkomsten verliezen door het laten doorgaan van deze duels. Ik geloof graag dat de huidige eerstedivisionisten niet kapot zijn van hun wedstrijden tegen de beloften. Toch denk ik dat ze dit prefereren boven een competitie met zestien thuiswedstrijden i.p.v., puur omwille van de opbrengsten rondom thuiswedstrijden.

 6. frederik9 zegt

  Klaas
  Dat de KNVB er voornamelijk is voor de betaalde sector komt mij niet vreemd over, althans die indruk heb ik al jaren. Maar dat, zoals jij verwoord, zij ook geen boodschap hebben aan de kleintjes komt helemaal vreemd over. Uiteraard is een een ander de indruk van jou. Natuurlijk zijn de clubs in de 1e en 2e divisie niet gecharmeerd van de beloften, maar ik denk toch dat zij liever zestien thuiswedstrijden hebben zonder dan met die gedrochten. Natuurlijk een paar wedstrijden minder maar het programma is al zo vol, dan heb je nog een volwaardige kompetitie met soortgenoten en geen wedstrijden op een bijveld waar de supporters van de bezoekers in de meerderheid zijn.

 7. Andor Heij zegt

  Klaas Dijkstra heeft gelijk over de instroom van de beloftenteams in de eerste divisie indertijd. Er was een afspraak dat er een minimum aantal thuiswedstrijden gespeeld zou worden. Dat werd niet meer gehaald door de faillissementen van twee eerste divisie clubs. Door de drie beloftenteams toe te voegen werd dat aantal thuiswedstrijden weer gehaald. Achilles'29 kon als pilot vanuit het amateurvoetbal ook mee doen zodat men met een even aantal van 20 clubs in 2013 kon starten.

 8. esserberg zegt

  @Frederik9; u noemt de tweede teams van BVO's "gedrochten", maar voorlopig is "AZ Gedrocht" met afstand de beste ploeg in de 2e divisie. Het klopt inderdaad dat er bij thuiswedstrijden van deze teams niet veel toeschouwers komen, maar voor het overige zijn zij toch zeker geen verarming voor het niveau.
  U wilt dat de tweede en derdedivisieclubs zich gaan verweren tegen de tweede teams van BVO's, maar als u deze clubs weglaat en daarbij ook nog die amateurclubs die geen contractspelers wensen wilt weghebben, blijven er maar weinig clubs over op het hoogste niveau.
  Ik ben trouwens best wel benieuwd bij welke club(s) u wekelijks langs de lijn staat. Noem ze eens op, dan kunnen daar anderen ook een keer op schieten. 😉

 9. ekster zegt

  esserberg, er is hier niemand die beweert dat 2e elftallen van BVO's het niveau van een standaardklasse niet aan zouden kunnen.
  En jong AZ is met 2x zo vaak trainen als de tegenstanders en met spelers die veelal een dik contract hebben inderdaad de beste ploeg in de tweede divisie.
  Dijkstra, en frederik 9 ( en kopdrveur ) noemen , niet voor het eerst , allemaal andere redenen waarom tweede elftallen , en zeker die van amateur-verenigingen, niet in standaardklassen thuishoren.
  Ik denk, net als Klaas Dijkstra, dat de KNVB meer op heeft met de BVO's en de grotere amateurverenigingen dan met de kleinere in de lagere klassen en dat er binnen niet al te lange tijd allemaal reserveteams de standaardklassen gaan vervuilen

 10. frederik9 zegt

  Esserberg
  Natuurlijk noem ik – en anderen- de jonge beloften gedrochten en Ekster heeft het eerder voortreffelijk omschreven: geen binding, geen historie, geen geschiedenis en vooral geen publiek. Bovendien vaak spelend op een sfeerloos bijveld en dat staat allemaal mijlenver af van de topamateurs, zeker de zaterdag.
  Voor de goede orde, deze topamateurs worden goed betaald, maar in essentie zijn zij onderdeel van een amateurclub. En dat het gedrocht Jong AZ veruit de beste is in de 2e divisie vind ik prima, sterker nog: ik vind het zelfs prima dat zij kampioen worden. Evenwel zullen de KNVB en de 1e divisieclubs – op een drietal na- dit niet zo leuk vinden. ( ik mag aannemen dat je begrijpt waarom). Eveneens dat deze beloften ook geen verarming zijn van het niveau, maar het zijn afgeleiden van bvo's en zij horen daar niet te spelen.
  Zonder die beloften en andere clubs blijven er m.i. nog genoeg clubs over voor het hoogste niveau.
  Meestal ben ik bij HHC, maar ook bij ACV, Harkemase Boys, SC Genemuiden en -wat ongeregeld- Katwijk, Quick Boys, Ysselmeervogels en Spakenburg laat ik mijn gezicht zien. Eveneens in de lagere klassen in district Oost, leuke clubs en veel publiek.

Reageren