Bert Koning: De man die twintig jaar droogstond

Geplaatst:

Wat begon als een doodgewone avond, veranderde in een bladzijde uit het voetballeven van stripheld Roel Dijkstra. Waar spitsen als Neymar, Suarez en een Ibrahimovic in paniek raken als ze het net drie wedstrijden op rij niet weten te vinden, was het gisteravond John Beugels van WVV 35+, die met een droge schuiver een einde maakte aan een lange periode zonder te hebben gescoord.

We gaan terug naar het jaar 1997, het jaar dat John op een koude zondagochtend tegen v.v. Siddeburen in de achtendertigste minuut de 6-1 binnenschoot en iedereen er van overtuigd was dat de goedlachse Beugels weleens een productieve speler zou gaan worden in de toekomst. Zou hij deze lijn vasthouden? Wat mocht men verwachten van deze jonge speler? De tijd zou het gaan uitwijzen en de wijze oude mannen, die heb je op elk voetbalveld, waren unaniem van mening: Dit wordt een grote! Dat het uiteindelijk twintig jaar heeft geduurd is in de voetbalwereld bijzonder lang, maar John zelf twijfelde echter nooit een moment aan zijn eigen kwaliteiten. In 2003 was hij namelijk dichtbij een doelpunt. Als invaller tegen het lastige Nieuweschans wist hij namelijk de lat te raken en dit gaf, op dat moment, vertrouwen voor de rechtsbenige verdediger. “De eerste goal komt steeds dichterbij!”, waren de woorden na afloop van de partij tegen de Schanskers. Dat het uiteindelijk nog veertien jaar moest duren voordat onze “Beugelsdijk” op een vrijdagavond in Veendam zijn eerst goal sinds twintig jaar produceerde, lijkt haast geregisseerd.

In de geest van Johan Cruijff, die het nummer 14 tot een mythisch nummer heeft verheven en niks met de plaats Veendam had is de vergelijking onmiskenbaar. Na afloop in de kantine was het dan ook het gespreksonderwerp aan de gezellige tafels. De kannen bier, schalen bittergarnituur waren stille getuigen van een fantastisch avondje voetbal op 35+ niveau. John, nog steeds nagenietend van zijn goal, zat op zijn kruk en voelde zich Neymar, Suarez en Ibrahimovic in één. De sociale media werd ingeschakeld en Beugel was tussen tien uur en kwart over 10 zelfs even trending topic op Twitter. John heeft het team vertelde het team dat hij nu denkt dat de ban is gebroken hij de komende tijd meer zal gaan scoren! Wordt vervolgd.

Bert Koning

Reageren