Bert Koning: “The day after te night before”

Geplaatst:

De titel van het verslag neemt ons mee naar zaterdagavond. Bondscoach Blind zorgde met zijn keuzes dat hij aan de stamtafel het lijdend voorwerp was deze ochtend. Vol onbegrip en het tactisch plan volledig te hebben geanalyseerd, kwam de vijfde selectie van Winschoter voetbalvereniging tot de conclusie dat Bulgaren “best goud kinn’n voetbaal’n”. Tja, ook deze analyse bewijst het voetbalgogme van de deze mannen uitkomend in de kelderklasse.

In de onderste regionen van het amateurvoetbal denken spelers namelijk vaak dat de Champions League gewonnen kan worden, dat er wekelijks scouts uit heel Europa aanwezig zijn, er een vette salarisstrook op de mat valt aan het eind van maand, de gewilde transfer naar een topclub er ooit nog van komt en zo zou ik nog een lange rij kunnen opnoemen.

Dat dit natuurlijk niet de werkelijkheid is, hoef ik niet uit te leggen, maar laat deze spelers in hun waarde. Geef ze het gevoel dat een veld 5 vergelijkbaar is met het San Siro in Milaan, elke wissel eigenlijk een publiekswissel is, een afzwaaier een uitstekende pass is, die helaas niet aankwam.

Deze inleiding was bedoeld om aan te geven in welk circus wij ons wekelijks begeven. Lachen, schelden, tieren en vloeken. Het hoort er allemaal bij. Echter ging het dit mis toen de roodzwarten op bezoek gingen in Ommelanderwijk bij de plaatselijke club DWZ. In een vervelende wedstrijd bepaalde de man in het zwart dat hij vroegtijdig de kleedkamer wilde opzoeken en dat de negentig minuten daardoor niet werden volgemaakt. Punten in mindering voor beide teams, een geldboete voor DWZ een met een frustratie rijker en illusie armer verliet WVV destijds het complex van de groenzwarten.

Tijdens de eerdergenoemde bak koffie kwam ook dit complete verhaal nogmaals op tafel en werd meteen afgesproken om vandaan als ambassadeurs van de voetbalsport op te treden. Het duurde welgeteld drieëntwintig minuten en het ambassadeursschap werd weer verruild voor een lichtgetinte bladzijde uit de voetbalhistorie van WVV 5. Het was Tijn N. uit G. die verbaal teveel aanwezig was en daarom maar één keuze kreeg van de man in het zwart: De douche! Hiermee verloor de thuisclub zijn aanvalsleider en kreeg het ook nog een tegentreffer te verwerken. Deze achterstand was tevens de ruststand en mokkend en tierend werd de weg richting de thee ingezet. De pauze werd optimaal benut en het gezonde verstand werd gebruikt om de manschappen weer op scherp te krijgen. Het complete verhaal (niet winnen van de Champions League, geen profs, plezier ook belangrijk is, iedereen zijn best doet) werd door de leiding opgesomd en zowaar; het kwartje viel. Het tweede bedrijf werd er gestreden, geprobeerd om te voetballen en werd er niet gezeurd in het veld. Dat het niveau nog ver onder NAP lag, deerde de spelers niet. Qua kansen had een overwinning er zeker in gezeten voor de roodzwarte club. De paal werd twee keer geraakt en drie keer toonde de doelman van DWZ zijn kwaliteiten. De gasten waren niet één keer gevaarlijk, maar de achterstand stond na zeventig minuten nog steeds op het scorebord. WVV kreeg echter in de slotfase van het duel een penalty. Het was een speler van DWZ, die binnen de zestien de bal op een manier beroerde, waar ze in het Nederlands volleybalteam jaloers op zouden kunnen zijn. Arjan N. uit W. schoot onberispelijk binnen vanaf elf meter. WVV probeerde nog wel om de zege binnen te halen, en zag nog een halve volley de paal beroeren. Nadat de negentig minuten waren volgemaakt en scheidsrechter Bert Kiewiet affloot voor deze “risicowedstrijd” werden sportief de handen geschud van de gasten uit Ommelanderwijk.

Het positieve van deze slechte wedstrijd is dat we zijn blijven geloven in een goed resultaat. Laten we allemaal positief blijven en gewoon wekelijks lekker een balletje trappen. Daar horen dus ook de verkeerde passes, het niet terugverdedigen i.v.m. zuurstofgebrek, het niet overnemen van een man (want die is niet van mij), het missen van voetbalinzicht en overige kwaliteiten die onze selectie mist.

Bert Koning

Reageren