Bert Postma: Wie zijn nu eigenlijk de watjes?

Geplaatst:

Vaak wordt er, ik maak me er ook schuldig aan, over de kleurige voetbalschoentjes, de kapseltjes en de maniertjes van onze hedendaagse voetballers en voetballertjes gesproken. Als er even geen inzet is of de resultaten wat minder zijn, is het voornoemde de grootste oorzaak.

Vrijdagavond met mijn vrouw de marathon gedaan. Niet in New York of Rotterdam, maar gewoon in Martiniplaza. Lekker lui achterover hangen en genieten van een leuk theaterstuk. Na afloop thuis nog even nagenieten en samenvattingen 1e divisie ( tegenwoordig heet dat anders) bekijken, een glaasje en dan snel in de kooi, want de wekker loopt al weer vroeg af. De jongste kleindochter speelt al om negen uur bij HFC’15 in Hoogkerk. Ze speelt zelf bij Actief, in JO15-3 en moet tegen HFC’15 JO15-6. Vroeger was dat vermoedelijk C3 tegen C6. Vroeger, net als de schoentjes, kapseltjes, ho,ho, daar ga ik weer. Feit is wel dat ik oma, mijn vrouw dus niet zo vroeg van de boxspring af kreeg (vroeger heette dat gewoon bed of ledikant), en ik dus alleen richting Hoogkerk zou moeten. Wel zo rustig, want bij die vroege sessies wil de een wel eens minder wakker zijn dan de ander. Aangekomen om tien voor negen bij sportpark Hoogkerk zag ik vanaf de hoge parkeerplaats al nergens het rood wit van Actief. Een bang vermoeden werd op het wedstrijdsecretariaat bevestigd, de wedstrijd ging niet door. Ik opperde dat vermoedelijk de voorjaarsvakantie (ondanks de hagel) de oorzaak zou zijn en er teveel spelers en speelsters op vakantie zouden zijn.

De oorzaak was echter een andere. De wedstrijd was gepland op een kunstgrasveld en U voelt hem al aankomen, slimme en milieu bewuste ouders gaven geen toestemming dat hun nazaten op het levensgevaarlijke en zeer vreselijke ziektes veroorzakende rubber in het kunstgras zouden voetballen. Ik had dit niet verwacht van Actief, want thuis spelen en trainen ze er gewoon op. Groot was dan ook mijn verbazing dat de oorzaak bij Hoogkerker ouders lag en dus Actief al weer vertrokken was richting Paterswolde. Vreemd dat je dat niet eerder aan kunt geven dan een half uur voor een wedstrijd. Ook de Hoogkerker jeugd was zeer teleurgesteld in hun onnodig bezorgde ouders en thuis zal het laatste woord hier nog niet over gesproken zijn, want JO15-ers zijn wel onze hedendaagse pubers, die over korte tijd, of nu al, of al eerder, wel aan een voorlichting toe zijn, waar ook het product rubber bij komt kijken. Op de verpakking van de sigaretten, die de ouders, langs de kant staan te roken, staan al vreselijke ziekten en afbeeldingen. Het wordt tijd dat de gemeente waarschuwingsborden plaatst langs de kunstgrasvelden, in de trant van: U betreedt op eigen risico een levensgevaarlijk sportpark. Of: voetbal verbroederd, maar binnen afzienbare tijd wordt U verpoederd.

Van scheurend rubber krijgt U plekjes op Uw snikkel staat er op de Durex wikkel. De Hoogkerker ouders wil ik nog meegeven, dat het wonen in Hoogkerk, onder de vieze, gore lucht, van de stinkende vloeivelden van de suikerfabriek minder prettig en vermoedelijk ongezonder is dan het voetballen en trainen op kunstgras in het mooie Paterswolde. Als U daar komt voetballen geef dan wel even vroegtijdig aan wat Uw wensen zijn, dan kan Opa nog een poosje tegen Oma aankruipen. En bedenk wel dat uw kinderen andere problemen heeft dan u. P.s, op het Hoogkerker wedstrijdsecretariaat werd mij keurig een uitstekend bakje koffie aangeboden. Deze vrijwilligers hadden weer een probleem extra op te lossen vanmorgen.

Bert Postma

Reageren