Bertjan Smit: Bargeres – CEC

Geplaatst:

Een mastercaller die voorafgaand aan de wedstrijd nog even een interview doet met trainer Geert Aalderink van CEC. De wedstrijdbal die op een soort van statief klaar ligt voor de scheids van dienst. Het opkomen van beide teams, inclusief walk-on pupillen, het zwaaien naar de kant waar het meeste publiek staat en ook het handje schudden. Alsof het Champions League betrof. Leuk, maar het draait toch om het spelletje wat zich afspeelt in de derde klasse C. De wedstrijd waarvan de eerste helft niet om aan te zien was en door wijlen Dick Bruna met een paar penseel strepen simpel visueel vastgelegd had kunnen worden. De tweede helft was leuker om naar te kijken en de ploeg die aanvallend het meest te vertellen had won dan ook terecht. Bargeres-CEC eindigde in 0-2.

Bij de jongste jeugd staan de ouders drukte makend langs de lijn hun kroost aanwijzingen te geven hoe ze in hun ogen beter kunnen voetballen. CEC had zondagmiddag ook iemand langs de kant staan die buiten de trainer om spelers instrueerde dat te doen wat volgens hem goed dan wel beter was. Deze Klaas van der Kaap speelde in de hoogtijdagen van CEC en trapt met sommige spelers van CEC regelmatig nog een balletje in de zaal. Volgens Klaas staat CEC met de klasse die de ploeg herbergt dan ook veel te laag op de ranglijst. Klasse die ik, zeker de eerste helft, niet heb kunnen herkennen. Klaas gaf Sander de Groot, Tomas Been en in mindere mate de spelers die achter deze twee speelden aanwijzingen hoe te lopen. Allemaal goed en wel, maar lopen is één, de bal krijgen is twee. Dat was het grootste probleem van CEC. Voorin kon men niemand bereiken. Ja af en toe uit een stilstaande situatie. Vanuit het lopende spel nooit. Bargeres vond het allemaal prima en gokte op de counter waarbij veelal eerst Leon de Labije werd gezocht die dan vervolgens op zoek ging naar “Miep Miep” Jorit Visser die zigzaggend door de defensie probeerde om keeper Gerben Springer het moeilijk te maken. Nou die had alleen in de eerste minuut een oplettende taak te verrichten toen een ingebrachte bal via het bovenbeen van Matthijs Kok bijna in de kruising zeilde. Al het andere kon hij afdoen met “laat maar’. Ik begrijp Klaas wel dat hij het beste voor heeft met zijn aanwijzingen. Het helpt alleen niet. Het gaat bij beide ploegen in simpele dingen al fout. Rick Zinnemers bijvoorbeeld ging bij elke doeltrap van keeper Niels Kloppenburg bijna tegen de middenlijn aanstaan in de hoop dat hij daar aangespeeld zou worden. Hij was blijkbaar vergeten dat Niels de traptechniek ontbeert om de bal daar neer te leggen. Detail, maar wel belangrijk. Zo ook een bal aannemen om daarna het spel voort te zetten. Zoals Tim Nikken bijvoorbeeld. Nadat een aanval van Bargeres is afgeslagen zet Reinier Pruim het spel snel weer voort door Tim in te spelen. De bal krijgt hij op zijn linker aangespeeld. Maar in plaats van de bal binnenkant mee te nemen draait hij eerst om zijn as. Zonder dat er een tegenstander in de buurt was. De teleurstellende eerste helft wordt dan ook op 0-0 afgesloten.

Het begin van de tweede helft is al leuker om naar te kijken dan de gehele eerste helft. Dit komt ook doordat de twee wissels aan CEC zijde ( Scherpen en Timmer voor Kok en Been) de nodige beleving in het team brengen. Keeper Kloppenburg krijgt voldoende te doen en de inzet van Marc Timmer keert hij dan ook prima. Een kopbal van Fabian Scherpen vlak daarna vind ook niet het net. CEC is heer en meester en keer op keer is de afvallende bal voor hun. De reservebeurt voor Timmer heeft iets in hem losgemaakt wat het team ten goede komt. Tel daarbij de hardwerkende en aanspeelbare Scherpen bij op en het beeld is compleet. Het wachten is op een doelpunt. Voor CEC dan, want Bargeres komt in de verre verte niet in de buurt van een goal. De DJ van de zijlijn van Bargeres, de heer Bakker, doet er alles aan om dit te voorkomen. Met als tragisch dieptepunt het vlaggen voor buitenspel in de 65e minuut. Scherpen vertrekt vanaf eigen helft maar Bakker vlagt en scheidsrechter Ottens fluit. Jammer, want de ranke Ottens had de capaciteiten om een lange diagonaal te lopen zodat hij dit soort situaties voorkomen kon. De DJ van CEC, de heer de Groot, deed namelijk vrolijk mee zoals Jorit Visser ondervond. De verdiende goal komt er toch. Aanvoerder Tom Rengers werkt een voorzet in twee keer binnen. Klaas komt weer met raad en geeft aan dat CEC nu moet gaan ballen. Dat deden ze bij vlagen ook, maar ook vaak niet, omdat de coaching niet altijd opgevolgd wordt. Wordt er geroepen van balbezit volgt er een onnodige voorzet en vice versa. Kansen op 0-2 komen er. Een paar minuten na de 0-1 redt Kloppenburg tot drie keer toe binnen de minuut. De ruimte krijgt men er ook voor, omdat Bargeres 1 op 1 ging spelen. Good old Rob Stiekema ging in de voorste linie spelen. Helpen deed het niks. Ook de kans van Scherpen uit een voorzet Jos Prummel krijgt niet het beoogde resultaat. Vlak voor tijd wordt het toch 0-2. De vlak daarvoor ingevallen en ietwat aan de zware kant Ruud de Groot rond de voorzet van Marc Timmer wel af. Timmer kon de voorzet geven na een perfecte pass van Nico de Boer. Vlak hierna fluit scheids Ottens af.

CEC wint verdiend en kan dus het carnaval uitstekend beginnen. Hierbij ook Klaas tevreden huiswaarts laten keren. Of zo als menig CEC supporter het tegenwoordig zegt “Klasse pietlikkers”. Bargeres daarentegen zakt naar de laatste plek en gaat in het carnavalsweekend inhalen tegen Stadskanaal. Voor trainer Peter Timmer een nieuwe kans om zijn ploeg te behouden in de derde klasse C. Aan de opkomst zal het zeker weer niet liggen.

Bertjan Smit

Reageren