Bertjan Smit: CEC – De Treffer’16

Geplaatst:

Hoe lang wordt er nog gevoetbald in Tweede Exloërmond? Het was de vraag die bij mij bleef hangen na de 13-0 inmaakpartij tussen de ploegen uit Emmercompascuum en Tweide Mond. Waarom vraag u zich af? Geluisterd naar het hoe en waarom De Treffer’16 de wedstrijd heeft omgedraaid moest ik terugdenken aan de tijd dat ik overstapte naar STA. Klooster was de tegenhanger op de zaterdag en het was tot op zekere hoogte haat en nijd tussen beide ploegen in Ter Apel. Vergeleken met die tussen De Treffer’16 en TEVV een schijntje. Daar gunt men, volgens mij, elkaar het licht in de ogen niet eens. Iets wat, volgens mij, uiteindelijk leidt tot het einde van voetbal in Tweide Mond.

Over de wedstrijd kan ik kort zijn. Die was er niet. De 13-0 was nog een magere afspiegeling van het krachtsverschil. De Treffer’16 moest eigenlijk thuis spelen, maar daar kan men niet beschikken over kleedkamers en kantine. Vandaar het omdraaien.Tot overmaat van ramp was er ook nog een spelerstekort. Hierdoor dreigde de wedstrijd niet door te gaan. Trainer Erwin van Oosten bewoog ze om uiteindelijk met aanvullingen her en der gezocht toch te spelen. Dus arriveerde men toch nog met drie wissels. Die hadden ze bij CEC ook, want de opstelling diende vlak voor de wedstrijd begon al weer aangepast te worden. Sander de Groot haakte geblesseerd af en werd vervangen door Tom Rengers, wat weer resulteerde in drie positiewisselingen. Maar goed, het verschil was er toch al. Iets wat na 2 minuten resulteert in de 1-0. Ruud de Groot draait op randje zestien-meter weg en schiet de bal prachtig in de kruising. De toon is gezet. Alhoewel, als je ziet hoe CEC met de situatie omgaat. Spelers die direct al gaan denken dat ze een woordje (doelpunt) mee moeten spreken gaan in posities lopen waar ze niet moeten komen. Of bijvoorbeeld druk zetten op de bal met vier man op één lijn. Het denken in dat soort situaties is minimaal. De Treffer’16 doet er alles aan om toch voorwaarts te komen. Dit alles met grote sportiviteit. Ze krijgen zowaar een vrije trap van waaruit een klutssituatie ontstaat. Keeper Stan de Boer hoeft uiteindelijk niet in actie te komen. Zo weten ze de schade nog een tijd lang te beperken. Kansen en mogelijkheden voor Nick Veenstra, Leon Harms en Ruud de Groot gaan of over, voorlangs of via de onderkant lat er niet in. Het duurt tot de 32e minuut voordat de 2-0 valt. Jordy Eggengoor schiet in de korte hoek binnen. Daarna nog een mogelijkheid voor Arjan Zwiers van De Treffer’16. Een vloek is het die volgt. In de laatste 10 minuten van de eerste helft wordt de score nog uitgebreid tot 5-0, waarna scheidsrechter Lahuis iedereen voor een kopje thee naar binnen fluit.

In de tweede helft is het verschil nog groter en gaat CEC bij vlagen beter spelen. De 7-0 bijvoorbeeld van Marc Timmer. Inspelen, afleggen door Veenstra en goed inschieten. Bij De Treffer’16 gaan ze aan het wisselen. Ze zijn tenslotte niet voor niks meegegaan. Ook Cornelus Doll (met dubbel L) komt erin. In de eerste helft nog vlagger en mij behulpzaam zijnde met de namen van zijn ploeggenoten. Het blijft behelpen met de nieuwe app van de KNVB. Cornelus bedankt daarvoor. Er komt wederom een kans voor De Treffer’16. Een goede voorzet van Zwiers word door Marco Kloppenburg niet goed geraakt. CEC scoort wel en is op weg naar de dubbele cijfers. Die 10e wordt gemaakt door Timmer. Van Oosten wisselt ook en brengt Stefan Kanga. Met zijn capaciteiten eigenlijk basisspeler maar zonder diploma klok kijken steevast bankzitter. 11-0 word het door Eggengoor, waarna Doll (familie van Thomas?) een kans krijgt. Helaas voor hem en zijn ploeggenoten komt hij net een teenlengte tekort op de te korte terugspeelbal van Tom Rengers. Diezelfde Rengers maakt er uit een strafschop 12-0 van. Het slotakkoord komt van Ruben Bergman, die als linksback bij de eerste paal binnen schiet. Zo eindigt het trainingspartijtje in 13-0.

Conclusie

Dat CEC als geheel en de spelers individueel geen waarde kunnen hechten aan deze prestatie. Een oefenpartij tegen een ploeg van een hoger niveau levert meer op. Voor De Treffer’16 kan het best zo zijn dat Patty Brard onderweg is naar Tweide Mond voor haar programma Bonje met de Buren. Het is triest zoals het daar gaat. Ik voorspel dat als er niets gebeurt in goed overleg en binnen afzienbare tijd, er aardappelen gepoot kunnen worden op het voetbalveld aldaar. Op deze manier gaat het complete voetbal daar ter ziele. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dat de echte wijzen maar op mogen staan.

Bertjan Smit

Reageren