Bertjan Smit: CEC – DVC’59

Geplaatst:

Ook voor CEC en DVC’59 is het seizoen officieel gestart. Op papier een wedstrijd tussen een 3e klasser en een 4e klasser. Daar was, zeker de eerste helft, niet veel van te zien. De ploeg van trainer Jan Vos deed goed mee en had in de eerste helft ook wel een goal verdiend. Alleen waren de reddingen van keeper Gerben Springer nog iets beter dan de prachtige schoten van Nick Mink. Via een 1-0 ruststand werd het uiteindelijk 3-0. Iets teveel van het goede wellicht, maar daar zal de kersverse vader en trainer van CEC Erwin van Oosten niet om malen. Hij kon dochter Jacky vertellen dat de eerste officiele overwinning voor zijn ploeg een feit was.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Tempel. Een talent die op het onlangs gehouden WK atletiek niet had misstaan op de middenafstand. Gemakkelijk lopend, voordeel geven daar waar kan, spelers verbaal uit laten razen en de juiste beslissingen nemend controleerde hij de wedstrijd. Dat controleren deed DVC eigenlijk ook, want CEC mocht het spel maken, wat het niet kon, DVC gokte op de omschakeling. Hieruit vloeide direct het eerste schot van Mink voort. CEC speelde met Nick Veenstra in de spits. Links en rechts van hem mochten Jos Prummel en Leon Harms naar hartenlust dartelen en springen. Vaak eindigde het op randje zestien-meter met af en toe een corner als resultaat. Bij DVC hadden ze voorin ook nog Roy Sibon lopen. Klein van postuur, maar met een grote drive. Al moet zijn rendement wel omhoog. Na 17 minuten mag Springer weer een Jan van Beveren-reflex uit zijn hoed toveren op een prachtige volley van Nick Mink. De corner levert niks op. CEC poogt direct daarna een aanval op te zetten. Die wordt door de verdediging onderbroken. Net als je verwacht dat de voorwaartsen van DVC weer aan het werk worden gezet is er balverlies. Ruud de Groot pikt de bal op, zet met een pass Leon Harms vrij voor keeper Bert Tubben. Met een bekeken schuiver maakt hij de 1-0. Tegen de kansen/mogelijkheden verhoudingen in, maar goed. Direct laat Nick Mink zijn linker weer gelden, maar weer geen succes. Feitelijk ook het laatste wapenfeit van de ploeg uit Nieuw-Dordrecht in de eerste helft. De goal heeft ze uit het lood geslagen. CEC krijgt de overhand zonder groots te spelen. Men weet niet om te gaan met de ruimtes. Zo kan Tim Nikken frank en vrij het middenveld inlopen. Rechtsback Jordy Eggengoor meent diep te moeten gaan en te vragen om de bal. Terwijl Nikken zegt dat dit niet kan is Eggengoor onverbiddelijk en blijft vragen. Nikken weet het ook niet meer en deponeert de bal in niemandsland. Zelfs met kansen wordt onhandig om gegaan. De bal die Marc Timmer met de bal af probeert te leggen in plaats van zelf te koppen deed menig wenkbrauw fronsen. Ook de laatste kans voor Ruud de Groot werd niet benut, zodat de rust met die 1-0 werd bereikt.

De tweede helft heeft Jan Vos Martijn Schutte voor Tim de Vries gebracht bij DVC en mocht Eggengoor om shampoo vragen in plaats van de bal bij CEC. CEC nam nu meer het initiatief zonder tot grote kansen te komen. Het voetbal blijft ondermaats. DVC speelt met heel veelmensen achter de bal rondom de zestien-meter. Alleen is de omschakeling niet meer aanwezig. Zodoende is het balbezit van de thuisploeg nog groter. Veel wijzer wordt niemand er van. Tot dat van Oosten Stefan Kanga brengt voor de statische Veenstra. Kanga gaat centraal op het middenveld spelen en laat in de korte tijd dat hij speelt voetballend meer zien dan het complete middenveld uit de eerste helft. Hij is dusdanig snel in doen en laten met en zonder bal dat zijn medespelers het positioneel niet bij kunnen benen. Wel kunnen Timmer en de Groot dieper spelen. Timmer krijgt uit een loopactie de bal door Tom Rengers bediend, maar ziet zijn schot met links naast gaan. De Groot daarentegen heeft praktisch geen bal meer geraakt. De derde wissel van CEC, Kevin Sterkenburgh voor Jos Prummel, legt de bal uit een vrije trap op het hoofd van Rengers die naar de eerste paal is gelopen. Tubben kan er niet de handen achter krijgen en zo staat het 2-0. Einde oefening zal ik maar zeggen. Het word zelfs nog 3-0. Timmer scoort uit een pass van Kanga. De laatste kans is voor DVC. Jeroen Hidding zet met een mooie steekpass Melvin Mink vrij voor de keeper, maar ook deze Mink weet niet te scoren. Even later fluit de beste man van het veld af en kunnen de conclusies worden getrokken.

Gevraagd naar de verwachtingen van een drietal supporters van CEC komen er verschillende antwoorden; van kampioen tot middenmoter tot 6e plaats. Grillige antwoorden die passen bij het vertoonde spel. De waarheid zal voor CEC hopelijk ergens in het midden liggen. Voor DVC komt er een competitie aan in een pracht klasse. Elke week word er wel een derby gespeeld. Met deze ploeg hoeft Jan Vos in ieder geval niet naar onderen te kijken. Kampioen zullen ze ook niet worden, maar leuk meedoen moet kunnen. Er van uitgaande dat de linker van Nick Mink dan wel doeltreffend is.

Bertjan Smit

Reageren