Bertjan Smit: CEC – FC Ter Apel’96

Geplaatst:

Ik begin dit verslag dit keer met een verzoek. Dit verzoek richt ik aan de gemeente. Ik heb zaterdag een wedstrijd bekeken in Emmen en zondag was ik in Emmercompascuum voor de derby tegen Ter Apel. In alle beide gevallen zag ik een veld waarop, als ik ze had, mijn koeien niet zou willen laten lopen. Hoeveel tijd kost het om de velden even goed te rollen. Of is dit voor de clubs zelf? Zo niet dan zou ik er toch mee beginnen. Er kunnen straks situaties ontstaan die blessures tot gevolg hebben. Zo lang er gras is moet er op dat gewone gras gespeeld worden en clubs niet gedwongen worden om over te gaan op dat rare kunstgras. Dus gemeente doe u plicht en rollen maar. Tot zover mijn verzoek naar de gemeente. Of een egaal veld een andere wedstrijd had opgeleverd? Misschien wel, feit blijft wel dat veel spelers er niet beter door gaan voetballen. Simpelweg, omdat bepaalde kwaliteiten ontbreken. Ter Apel was de gelukkigste in deze strijd en won met 1-2. Hierdoor hebben zij klassebehoud al bewerkstelligt en is CEC niet ver van de situatie van afgelopen seizoen verwijderd.

Onder bewegende beelden van deze wedstrijd had je de muziek van Herman van Veen’s Opzij, opzij, opzij kunnen plaatsen. Het was heel vaak rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Het door schorsingen geplaagde CEC begon weliswaar fel aan deze wedstrijd, maar alles wat er gebeurde kwam voort uit spontane toevalligheden. Zo staat Leon Harms na 5 minuten spelen vrij voor de keeper, omdat niemand van Ter Apel zijn loopactie doorziet en Reinier Pruim zijn vrije trap daar neer kan leggen. De afronding blijft echter achterwege. Een voorzet van Matthijs Kok 5 minuten later zorgt voor wat paniek in de 16, maar meer ook niet. Ook de corner daarna werd gevaarlijk, maar ja wie oh wie rond het af. De laatste linie van CEC leek wel op een druk treinstation, alwaar het een gekrioel is als er een trein aankomt. Bij CEC krioelde het door elkaar als er weer een bal in die buurt kwam en met soms onconventionele middelen werd ervoor gezorgd dat het gevaar uitbleef. Zo blijft gevaar van Ter Apel helemaal achterwege. Na 25 minuten spelen wordt Fabian Scherpen plotseling vrijgespeeld op rand 16 meter. Hij staat op punt van uithalen, maar daar zet Jasper Jalving zijn been voor. De doorgewinterde supporters van Ter Apel voor mij zien er niks in, maar scheidsrechter van Dooren beoordeeld dit als overtreding en geeft een strafschop aan de thuisclub. Een rode kaart laat hij achterwege. De strafmaat zit hem in de pingel. Tom Rengers laat de kans niet glippen en zorgt voor 1-0. Op basis van mogelijkheden/kansen niet onverdiend. Tien minuten later staat het uit het niets zo maar 1-1. Een vrije trap wordt bij de eerste paal binnen gekopt door Jasper Jalving. Een hoog rendement zal ik maar zeggen, want de mogelijkheid uit de voorzet van Sander Egbers een paar minuten later wordt door de vingertoppen van keeper Stan Albert de Boer onschadelijk gemaakt. Het laatste wapenfeit in deze slechte eerste helft kwam van Matthijs Kok. Hij zag zijn binnenkant genomen bal bij de tweede paal voorbij gaan. Zo eindigt de eerste helft in 1-1, waarbij ik nog wel moet aantekenen dat CEC weer twee onnodige gele kaarten pakte. Nico de Boer kreeg geel, terwijl de scheids al in zijn voordeel had gefloten en ook de prent voor Matthijs Kok is er niet één uit het boekje Slimheid. Wie dom is moet slim zijn.

De tweede helft is CEC weer de ploeg die de het eerst bij de goal komt. De corners van Leon Harms blijven gevaarlijk, maar er moet nog veel tijd besteed worden aan aanvallend koppen. Ook de kans van Scherpen niet veel later brengt weer niks. Net zoals in de eerste helft slaat Ter Apel weer uit het niets toe. Op bijna dezelfde plek waar CEC een strafschop kreeg, is het er nu eentje voor de ploeg van Henri Goeree. Stan Albert de Boer is iets te laat en zo gaat de bal op de stip. Jeroen Schoonbeek kwijt zich prima van de taak om de bal in te schieten en zo de stand op 1-2 te brengen. Over het geheel genomen te veel van het goede maar daar zal men bij Ter Apel geen boodschap aanhebben. Een schotje van Schoonbeek twintig minuten voor tijd is feitelijk nog de dichtst bij een goal geraken bal. Dit terwijl de bezoekers steeds meer ruimte krijgen om vanuit de counter toe te slaan. CEC hanteerde al veel de lange bal, maar na de achterstand des te meer. Met als resultaat dat ook zij geen kansen meer produceren. Niet dat er niks meer gebeurd. Nee, maar dat valt weer onder de categorie dom( rode kaart Tim Nikken) en de categorie slecht uitgespeeld( rode kaart Jordy Veninga. Scheidsrechter van Dooren kon in de eerste situatie niet anders dan Nikken rood geven, omdat natrappen dat nou éénmaal oplevert. De rode kaart van Veninga is te danken aan zijn ploeggenoten. Uit een counter met 4 man sterk levert men de bal zomaar in waarna Daniel Berens door middel van een volle ippon wordt tegengehouden. Overtreding ja, rood? Vond het te zwaar, maar goed zo kon de scheids de in eerste instantie achterwege gehouden rode kaarten alsnog geven. Aan de stand veranderd er daardoor niks meer. De FC wint met 1-2 en kan zich al gaan bezighouden met het komende seizoen in de derde klasse. Degraderen zal niet gebeuren en promoveren is niet passend bij de selectie. CEC daarentegen moet heel erg op zijn tellen passen om niet in dezelfde situatie te belanden als vorig seizoen. Die situatie is zeer goed denkbaar. Zeker als je elke wedstrijd weer domme kaarten verzameld waardoor je straks spelers tekort komt. Het voetbal blijft een denkspelletje. Anders gezegd: trek van het ongeluk eerst de schuld af, wat overblijft draag je met geduld.

Of zat het ongeluk in de wedstrijdbal? Je kan aan een bal horen of er leven in zit of niet. Dit was bij die van afgelopen zondag niet het geval. Daar kan de gemeente niks aandoen, maar ik roep hen nog wel een keer op: Ga rollen.

Bertjan Smit

Reageren