Bertjan Smit: CEC – FC Ter Apel’96

Geplaatst:

Net op het moment dat ik op schrijf dat Joey Huizingh van Ter Apel niet zo goed kan koppen als zijn vader kopt hij de bal dusdanig hard in dat keeper Gerben Springer van CEC er niet de volledige hand achter kan krijgen. Huizingh logenstraft mijn woorden en zet zo de 1-1 op het bord. De 1-1 die ook na 90 minuten op het bord stond in deze derby. Een derby die eerder aan verbroedering doet dan aan strijd. Verbroedering die na afloop door zanger Erik van Klinken nogmaals werd toegezongen.

Looplijnen is een term in het voetbal die je vaak hoort en leest. Als je van alle spelers over 90 minuten de looplijnen van bovenaf kon bekijken zou je zien dat elk plekje op het veld belopen is. Oftewel looplijnen die de spuigaten uitlopen, want als de looplijnen ideaal zouden zijn zou je eigenlijk lege vlakken over moeten houden. Niet in deze wedstrijd dus. Volgens een aandachtig toeschouwer in de rust toch de top in deze klasse, want het zijn de nummers 3 en 4 van de ranglijst. Het zegt veel. De eerste helft was allerbelabberdst. CEC probeert het spel naar zich toe te trekken, maar Ter Apel is de meest gevaarlijke. Al is gevaarlijk qua kansen en mogelijkheden ook weer wat veel van het goede. Vanuit de omschakeling zoekt Ter Apel direct de diepte. Meestal over links via Arjan Heeres. Die krijgt dan ook twee keer in één minuut de mogelijkheid om er iets moois mee te doen. Tot resultaat komt hij evenwel niet. Ploeggenoot Rick Eikens scoort even later wel. Niet via een goal, maar middels een volstrekt belachelijke overtreding met gestrekt been op, dat is misschien toepasselijk, Tomas Been. Een rode kaart zou terecht zijn geweest, maar scheidsrechter Koops durft dat blijkbaar niet aan. De spreekwoordelijke lont in het kruitvat betekent het echter niet. De rust keert snel weer terug. In alle geledingen in en rondom het veld. Alsof de rust al was aangebroken. Niks is minder waar, we spreken over de 15e minuut. In het resterende half uur gebeurd dan ook barre weinig. Patrick Bults probeert het twee keer met een schot uit een corner. Niet veel later probeert Ter Apel het uit een corner op dezelfde wijze: bal terug leggen op speler die op zo’n twintig meter staat. Prima idee, maar dan moet je de bal wel aanspelen op het schiet been van de speler en niet op zijn standbeen. Keeper Rudy Bergman van Ter Apel doet dit ook niet, maar mag van geluk spreken. Hij kiest de verkeerde kleur om uit te verdedigen. De poging van Marc Timmer eindigt in mineur. Zo draalt de wedstrijd richting de echte rust en die wordt dus op 0-0 bereikt.

De tweede helft begint iets voortvarender dan de eerste, maar dat is niet erg moeilijk. Zo waar wordt er gescoord. Bal sponsor Henri Mensen ziet een passje van Fabian Scherpen bij Been terecht komen en die scoort de 1-0. De voorsprong duurt 6 minuten tot het al beschreven doelpunt van Huizingh. Trainer Henri Goeree had de andere Huizingh, Bart, op het punt staan om in te vallen, maar die mocht even weer gaan zitten. Vlak na de 1-1 moet Bergman met de voet redding brengen op een schot van Timmer. Aan de andere kant komt de ingevallen Mike Mensen de zestien meter binnen en kapt de bal voor zijn linker. Dat is niet zijn sterkste been. De curve die hij produceert is van ellips-achtige productie. De tweede helft brengt dus wat meer gif. Scheids Koops breidt zijn administratieve werkzaamheden uit en geeft Heeres geel, omdat hij wraak neemt voor een niet gekregen vrije trap. Ook Joey Huizingh krijgt later nog geel voor praten. De looplijnen breiden zich ook uit, want Jordy Veninga sluipt zelfs mee naar voren. alleen is die te traag om gevaarlijk te worden. Snelheid die Leon Harms wel bezit, maar diens precisie is gelijk aan de kwaliteit van het veld. In de laatste vijf minuten is er voor elke ploeg nog een kans. De eerste is voor de thuisploeg. De kopbal van invaller Mica Ahlers eindigt op de lat en ook de rebound van Scherpen treft geen doel. De laatste kans van de wedstrijd is er eentje voor Ter Apel. Heeres zet vanaf rechts de bal goed voor. Alleen voor hem komt aanvoerder Jasper Jalving een teenlengte tekort om de onverdiende 1-2 binnen te tikken. Het blijft bij een terechte 1-1.

Gebroederlijk wordt dit resultaat verder gedeeld in de kantine al waar dus zanger Erik van Klinken een enorme hoeveelheid bas over de menigte gooit. In de stand blijven beide ploegen op dezelfde plaats staan. Wat betekent dat CEC op weg is naar een periode en dat Ter Apel zich, hoe gek dat ook klinkt, veilig is. Dit komt door het enorme verschil in gespeelde wedstrijden. De komende donderdagen is er her en der in de buurt dan ook wel een wedstrijd te bezichtigen. CEC bijvoorbeeld ontvangt Sleen. Ter Apel gaat gewoon trainen. Wellicht dat er op looplijnen geoefend kan worden.

Bertjan Smit

Reageren