Bertjan Smit: CEC – Musselkanaal

Geplaatst:

Ik neem aan dat trainer Geert Aalderink van CEC wel eens een betere verjaardag als trainer heeft meegemaakt. Wat zijn manschappen gisteren lieten zien in de degradatiewedstrijd tegen Musselkanaal was van een bedroevend en beschamend niveau die een verjaardag flink kan verpesten. Met maar liefst 1-7 werd de ploeg uit Emmercompascuum afgeschoten. Dat was niet eens geflatteerd. Musselkanaal wist blijkbaar wel dat te vinden waar het in de heetst van de strijd om gaat en nam dan ook dik verdiend de drie punten mee terug. Wat het aan de eind van de rit betekent is nog even afwachten, maar net als bovenin is het onderin de 3e klasse C ongemeend spannend wie waar eindigt. Het aftellen is begonnen.

Geert Aalderink werd 53 zondag en kreeg als beloning van zijn ploeg een oorwassing kado. Na 19 minuten spelen stond het 0-3 en werd er door iemand van de tribune “10, 10 “, geroepen. Achteraf bekeken niet eens onmogelijk. Bij CEC waren Mark Timmer en de voor zijn laatste wedstrijd geschorste Gerben Springer niet aanwezig. Bij Musselkanaal werd er een beroep gedaan op Rick Berends en schijnt iedereen die beschikbaar is weer terug te zijn. Toch was het voor trainer Bernd van Bolhuis geen aanleiding om zijn twee A-junioren Rolf Kayser en Jorn Wiekens buiten de basis te laten. Vanaf de eerste minuut was de overtuiging die nodig is om in deze klasse te blijven aanwezig bij de ploeg uit Musselkanaal. Dit in tegenstelling tot CEC. Je mag toch verwachten dat een ieder er van bewust was waar het om ging. Na drie minuten is het 0-1. Een vrije trap ter hoogte van de CEC dug-out wordt door Kayser ingebracht. Mede gedragen door de wind zeilt de bal bij de tweede paal binnen. Keeper Stan de Boer had hem moeten hebben, maar dat gebeurde dus niet. Maar goed, er zijn nog 87 minuten te spelen om dit te veranderen. Bijna was dit ook vrij vlot hersteld, maar de inzet bij de tweede paal van Tom Rengers wordt door keeper Arjan Scholte Aalbes hortend en stotend tegengehouden. Hoe het wel moet laat Musselkanaal vlak daarna zien. De wind zorgt er voor dat de uittrap van Scholte Aalbes bij Rick Berends terecht komt. Die haalt uit waarna de bal bij de tweede paal binnen gewerkt wordt door Jordy Oost: 0-2. Vlak daarna schiet Kayser een vrije trap op de lat. Zes minuten later wordt het al 0-3. Tomas Been wordt afgejaagd en Berends rond af. Dat moment van het afjagen van Been typeerde de gehele wedstrijd. Ik hoorde vorig seizoen nog iets van spelers die wel bij CEC wilden komen voetballen mits ze derde klasse bleven, omdat ze wellicht dachten van een bepaald niveau te zijn. Dat klopt, maar dan wel van het vierde niveau. Musselkanaal gaat vrolijk verder. Alleen scoren ze niet meer in de eerste helft. CEC ook niet. Ruud de Groot heeft nog twee mogelijkheden, maar zijn tekort aan snelheid doen hem de verkeerde beslissingen nemen. Zo blijft het bij rust 0-3.

Ik ga er van uit dat er in de rust een stevig woordje gesproken is door Aalderink. Alleen is het niet aangekomen. Ja, de eerste kans is voor CEC. De inzet van Been wordt op miraculeuze wijze van de lijn gehaald. Als Berends na een kwartier zijn tweede en Musselkanaals vierde maakt is de wedstrijd helemaal gespeeld en is de thuisploeg rijp voor de slacht. Veel toeschouwers hadden het schouwspel toen al gelaten voor wat het was waardoor je de zijde waar ik stond net zo goed de naam van het Veendam stadion kon geven. Gefrustreerd door het erbarmelijk slechte spel pakt Leon Harms geel. Het weggooien van de bal vlak voor tijd kost hem bijna de tweede gele kaart, maar scheidsrechter Leistra heeft blijkbaar medelijden en bespaard hem dat. Wat CEC niet bespaard blijft zijn de tegengoals. Direct nadat Scholte Aalbes een vrije trap van Ruud de Groot onschadelijk heeft gemaakt schiet Berends, met links zelfs, de 0-5 binnen. Hierbij kwam de assist van CEC’er Daniel Berens. Aalderink wisselt, maar dat brengt bij Sander de Groot alleen maar frustratie gezien zijn lichamelijk en woordelijk gedrag bij het verlaten van het veld. Vader Paul de Groot weet het blijkbaar ook niet meer en laat die ene keer dat hij kon vlaggen voor buitenspel zijn vlag naar beneden. Hierdoor kon Jordy Oost de 0-6 maken. Bijna direct gevolgd door de 0-7. Helaas voor hem gaat de bal op de paal. Toch valt de 0-7. En wat voor één. Gerwin Schmitz bewaart het mooiste voor het laatst. Met een prachtige stiftbal laat hij de Boer kansloos. Het Madame Tussaud-achtig juichen paste er precies bij. Jos Prummel was er al klaar mee, maar vraagt de scheids voor de tweede keer om aan de lijdensweg een eind te maken. Dit doet hij ook, maar niet voordat Tom Rengers de 1-7 op het scorebord zet. Al was het alleen maar voor de statistieken. Het scorebord wat door een fan van Musselkanaal op de foto werd gezet, want ja die kon het waarschijnlijk ook niet geloven. Anderhalve maand geen goal gemaakt en nu 7 in één wedstrijd.

Zo is Musselkanaal in punten gelijk gekomen met CEC en zal er door beide ploegen maximaal gepresteerd moeten worden in de resterende wedstrijden om in ieder geval directe degradatie te voorkomen. Wat de impact van deze uitslag daarop heeft zal de tijd uitwijzen. Het enigste voordeel/nadeel van een zo’n grote afstraffing is dat het doelsaldo niet meetelt aan het einde van de rit. En Geert, volgend jaar ben je op een maandag jarig.

Bertjan Smit

Reageren