Bertjan Smit: Chemie

Geplaatst:

Ik zag het woord afgelopen week weer voorbij komen, chemie. Het scheen dus toch geen goede chemie te zijn, die tussen trainer Bart Hartman en vv Valthermond. Chemie is de wetenschap van de verandering van stoffen. Spelers in dit geval. Ik zag Valthermond in de bekerwedstrijd voor dat het seizoen begon tegen Drenthina. Ik had het nadien over de erfenis van Harris. Ondanks dat Bart in die wedstrijd zijn ploeg niet geweldig zag voetballen bleek dat wel een kantelpunt te zijn. De wedstrijden daarna wist hij zijn chemie over te brengen op zijn spelers en werd er zo waar de eerste periode mee binnen gehaald. Nu gezien was dat ook weer een kantelpunt en gingen de resultaten bergafwaarts waardoor de Mondkers nu op een 7e plaats staan.

Ondanks dat Bart dus al meer bereikte dan zijn voorganger, een periodetitel, kreeg hij zijn congé, want de chemie was weg. Chemie is gewoon een benaming van het feit “we mogen je niet trainer”. De trainer is altijd de lul. Bij slechte resultaten is het zijn schuld, bij goede resultaten strijken de spelers zelf de eer op. Wat is het dus voor gelul om te spreken van chemie?. Of komt het doordat Valthermond ook nog niet zoveel trainers heeft gekend. De Arsene Wenger van KAP IN VALTHERMOND, Wim van den Heuvel, bleef langer aan het roer dan zijn in totaal 6 opvolgers daarna. Waarbij Wim in de 1e klasse begon en in de 3e klasse eindigde. Het kijk eens wat vaker in de spiegel is voor beide kampen wellicht van belang. Zoals het woord chemie al zegt is het een verandering van stoffen.

Als trainer moet je als eenling chemisch contact proberen te maken met heel veel moleculen die vandaag de dag sneller via social media reageren dan als speler zou moeten volstaan. Bart zal daar niet in geslaagd zijn. De wijsneuzen die nu wellicht opgelucht zijn dat hij weg is mochten het onder de bezielende leiding van good old Albert Koops vandaag laten zien dat de chemie er weer was. Resultaat? 0-1 verlies thuis tegen Emmeloord. Dus wat nou chemie, wat nou bevrijding. Of zal het weer een kantelpunt zijn? Dat men volledig vrij vol gaat om de periodetitel te verzilveren. Als dat lukt kunnen ze wat mij betreft het woord chemie schrappen uit alle woordenboeken.

Bertjan Smit

Reageren