Bertjan Smit: Drenthina – Blauw Wit’34

Geplaatst:

Een wedstrijd winnen waar je feitelijk niks aan hebt kan ook wel eens lekker zijn. Zo merkte ik afgelopen zaterdag op sportpark de Oude Ros in Emmen. Drenthina speelde voor een theoretische kans om directe degradatie te ontlopen. Ze winnen in ondertal verdiend met 1-0 van Blauw Wit’34 en geven de old school supporters van Drenthina reden om dit feit uitbundig te vieren. Een overwinning die Drenthina niet zal behoeden voor degradatie, maar als je zoals Drenthina niet al te vaak wint is zo’n overwinning toch wel lekker.

Theoretisch was en is er dus de mogelijkheid om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Het zal een stunt van jewelste zijn, maar erg geloofwaardig is het niet. De ploeg van Gerrie Benes heeft volgens de old school supporters een vast ritueel opgebouwd tijdens het afgelopen seizoen. Volgens hun missen ze zelf teveel kansen en de eerste de beste kans van de tegenstander gaat er wel in. Maar ja, scoren is een kwaliteit die de ploeg dus ontbeert. In de eerste helft tegen de ploeg uit Leeuwarden waren er ook weer mogelijkheden en kansen om op voorsprong te komen. Bij de thuisploeg is Mark Lubberts de speler die de verdediging van de Friezen bezig houdt. Veel in beweging, zowel in de bal als diep. Zo schiet hij de bal op de paal en redt keeper Dennis Dijkstra zijn inzet. Dit alles binnen het kwartier. De ‘Jason Staham’ van BW’34 Jaap Oostra vindt het welletjes en brengt Lubberts diep op eigen helft een bezoek en loopt hem van de sokken. Scheidsrechter Mesbah ziet er wel een overtreding in, maar andere straf in de vorm van een kaart blijft uit. Ik ben er niet op uit om voor elke overtreding geel te geven, maar als Lubberts in de tweede helft een soortgelijke eerste overtreding maakt krijgt die wel direct geel. Beetje marchanderen dus. Voorin heeft Drenthina een groot aanspeelpunt staan in de vorm van Roland Koops. Hij wordt ook wel gezocht, maar veelal door de lucht. Dat kan, maar bij een eventuele verlenging van de bal staan Lubberts en Tom Brinks te ver weg om daaromheen dus gevaarlijk te worden. Bij de ploeg van trainer Kees Jansen valt er niet veel gevaar te bespeuren. Keeper Yannick Berends heeft dan ook een rustige eerste helft. BW’34 gaat vijf minuten voor rust op de skeppe en opjage toer. Oostra gaat in de spits spelen. Effect sorteert het niet. De ruststand is dan ook 0-0.

In de tweede helft is Oostra weer op zijn vaste plek teruggekeerd. Het voetbal blijft ook hetzelfde. Het is 1e klas niveau, maar dit is alleen te merken doordat het tempo wat hoger ligt. Maar als het lichaam niet kan uitvoeren wat er gedacht wordt krijg je veel los zand voetbal. BW’34 komt wel dichter bij de goal van Berends. De eerste grote kans dient zich in de 60e minuut aan als Floris Boonstra de bal bij de tweede paal voor het inschieten heeft. Tot opluchting van alle thuissupporters mist hij. Gewisseld worden is zijn beloning. Vlak daarna is de actiefste speler van BW’34, Vetinho Domingos Vemba, ook dichtbij een doelpunt middels een kopbal uit een voorzet van Bob Schepers. Een mislukte redding van Berends bezorgt BW’34 een corner. Een corner waarbij Oostra volgens de scheids te opzichtig door zijn enkel gaat en als beloning de gele kaart krijgt. Benes en Jansen gaan wisselen. Silvan Reinders en Vladik Drakopulo komen. Veranderen doet het niet veel, of het moet zijn dat het daardoor kwam dat Drenthina naar voren toe ook weer wat meer deed. Ali Arslan is in de 83e minuut dichtbij de openingstreffer. Als een volwaardig skiër slalomt hij in de zestien om met links uit te halen. Tot opluchting van alle uit-supporters gaat zijn poging naast. Twee minuten later vliegt even de vlam in de pan. Koops ligt geblesseerd op de grond en er wordt van BW’34 gevraagd om de bal uit te spelen. Dit gebeurd niet, zodat aanvoerder Niek Haan zich genoodzaakt ziet om aan de noodrem te trekken. Scheidsrechter Mesbah kan echt niet anders dan de terechte rode kaart geven. Een smetje op de wedstrijd, want verder was er niks aan de hand. Oostra gaat direct weer in de spits spelen en Benes haalt Koops naar de kant en brengt Jasper Hoolsema. Het is de meest aansprekende fase in de wedstrijd. Wiebe Bakker schiet voorlangs bij Berends en Silvan Reinders ziet een mislukte voorzet bijna binnen vallen. Het lijkt dan ook te eindigen in de brilstand. Gezien het spelbeeld zou het niet verrassend zijn geweest, ware het niet dat Lubberts het nog één keer op de heupen kreeg.

Op links speelt hij zich vrij waarna zijn voorzet door een mêlee van spelers het doel voorbij rolde alwaar Thom Alders de bevrijdende 1-0 binnen tikte. In het alles of niets offensief van BW’34 is Oostra nog dicht bij de gelijkmaker, maar Berends redt en zorgt ervoor dat iedereen van Drenthina kan juichen. Volgende week speelt Drenthina weer tegen een Friese tegenstander: uit bij Drachtster Boys. Voor Blauw Wit staat er de prestigieuze stadsderby tegen Leeuwarder Zwaluwen op het programma. Wedstrijden waarin voor beide ploegen definitief enige dingen vast kunnen komen te staan. Respectievelijk directe degradatie voor Drenthina en definitieve handhaving voor Blauw Wit. Komend weekend weten ze het. Ik weet het nu al.

Bertjan Smit

Reageren