Bertjan Smit: Drenthina – DZOH

Geplaatst:

Stadsderby’s heb je in alle soorten en maten. Zo heb je de vermaarde Argentijnse Boca-River Plate, de Romeinse burentwist tussen AS en Lazio en hier in Nederland heb je op het hoogste niveau zelfs een drieluik in de metropool Rotterdam. Wat lager op de voetballadder heb je bijvoorbeeld de strijd in Spakenburg. Nog iets lager en je hebt die in Emmen tussen de zaterdagclubs Drenthina en DZOH. Die is gisteravond gespeeld. Ja, op een dinsdag, want de KNVB heeft lak aan verenigingsgevoel. Nu het niveau van het voetbal wereldwijd tanende is en dus ook stadsderby’s niet meer zijn wat ze moeten zijn, is er voornamelijk strijd tussen de rivaliserende supporters. Maar ook daar is niks van te merken zodat deze armoedige derby eindigt zoals hij begint: 0-0.

De KNVB heeft er een neutraal trio op afgestuurd die de zaken in goede banen moeten leiden. Een waarnemer controleert hen weer, maar had net zo goed thuis kunnen blijven. Eén gele kaart( Jasper Hoolsema, Drenthina) in dus een gezapige partij op een verre van vlak veld. Er komen dan ook veel tussen hoop en vrees passes. Dat zijn passes die wel bedoeld zijn dat ze aankomen, maar dat dus niet doen. Vooral de crosspass over een metertje of 30 is onderhevig aan kwaliteit. Combinatievoetbal is dan ook zeldzaam. Al na vijf minuten komt trainer Gerrie Benes daarom met een tactische aanwijzing voor aanvoerder Niek Haan. Uitgevoerd lijkt mij er niets. De bekende Bert Jacobs voetbalgezegde blijft dus gehanteerd. De eerste noemenswaardige grote kans is voor de bezoekers. Alleen is de kans in de 19e minuut niet besteed aan Marwin van de Meer, evenmin aan Bastin Boer die de rebound ook niet binnen werkt. 7 minuten later kan Emiel ten Hoor door het centrum lopen, maar de de bal is te diep gespeeld. Bij Drenthina zoekt men buiten de pass op Roland Koops ook de ruimte op de rechterkant waar men hoopt op de bevlieging van Kees Plaatje. Die speelt niet al te sterk al produceert hij nog een schotje niet veel later gevolgd door een plaatje van een voorzet( al noemen ze dat bij de jeugdige fans een zieke bal). Alleen jammer voor Kees en Drenthina dat twee spelers bij de eerste paal opduiken in plaats van te verdelen. Richting de rust is de direct genomen vrije trap van Tim Aasman van DZOH en een schot van Bernard Bakker(die alle tijd kreeg om aan te leggen) van Drenthina nog noemenswaardig te noemen. Als scheidsrechter Kraan dan voor de rust fluit is de 0-0 een maatgevende stand voor de wedstrijd.

De belangrijkste vraag voor de tweede helft is of het lang genoeg licht blijft om de wedstrijd uit te spelen. Dit lukte, inclusief blessure en wisseltijd. Benes brengt direct een wissel bij het begin. De van veel persoonlijk leed teruggekeerde Ruben Kemperink komt voor Robin Fokkens. Kemperink zit overal goed bij en gaat zich zelfs aanvallend met het spel bemoeien waarbij er zelfs een Zidaantje uit gooit. Een grote glimlach op zijn gezicht verraad het plezier er van. Resultaat heeft het niet, maar het bied het publiek iets om naar te kijken, want het vertoonde spel blijft hetzelfde. Dat zal ook de nieuwe trainer voor volgend seizoen bij Drenthina hebben gezien. Voor Plaatje zit de wedstrijd er na een dikke 5 minuten in de tweede helft al op. Maikel Arling is zijn vervanger en die kan 1 minuut later vrij inkoppen bij de tweede paal. Zijn lengte en daaraan gekoppelde kopkracht doen de bal in de handen van keeper Nick Schepers belanden. Bij Drenthina is Thom Alders de verbindingsman tussen de aanval en verdedigingslinie. Bij balbezit keer op keer kort op de huid gezeten door twee a drie verdedigers van trainer Martin Drent. De angel moet er uit en dat lukt ook. Zoals zo vaak neemt het wisselen een aanvang en zo brengt Drent in een kwartier tijd Ruud Klingenberg, Farid Boughaleb en Ruben Kerkhoven voor respectievelijk Max Vestering, van de Meer en Boer. Tussendoor redt Kemperink tot twee keer toe een bal voor zijn keeper Yannick Berends. Vlak na de laatste wissel van DZOH is er een soortgelijke situatie die de bezoekers in de eerste helft hadden. Alleen zijn het nu Hoolsema en Kemperink die niet doeltreffend zijn. In de eerste helft is er een situatie die illustratief is voor het spelpeil; een spontane bal naar voren van de thuisclub wordt zowel door een verdediger als aanvaller volledig verkeerd getimed, in de tweede helft is er ook zoiets wat vrij bedenkelijk is: Keeper Schepers wil opbouwen van achteruit en speelt Youri Keen aan, maar die is blijkbaar overmant door voorjaarsmoeheid en is eigenlijk verrast. Gelukkig voor hem blijft het zonder gevolg. Ook zijn aanvallende actie in de 87e minuut bij de tweede paal blijft zonder gevolg. Het was het laatste wapenfeit en scheidsrechter Kraan fluit deze wedstrijd af op 0-0.

In de prestatiecurves van beide ploegen de laatste tijd met pieken en dalen is dit een break-even punt. Beide ploegen zullen eerder naar de onderkant van de ranglijst moeten kijken dan naar boven. Wat dit punt aan het einde van de lijn voor effect heeft zal de tijd uitwijzen. Zaterdag hebben ze alle twee een nieuwe kans. Deze stadsderby zal tot die tijd niet veel besproken zijn.

Bertjan Smit

Reacties (1)

Reageren