Bertjan Smit: Drenthina – Valthermond

Geplaatst:

De kop is er af. Het nieuwe seizoen is officieel begonnen met de eerste bekerwedstrijd. Vorig seizoen werd deze wedstrijd ook gespeeld. Toen speelde Drenthina in de eerste klasse en was het de mindere van Valthermond. Nu, weer terug in de tweede klasse, waren ze de meerdere van Valthermond getuige de 4-0 overwinning. Voor Drenthina zal het nieuwe seizoen een jaar worden waarin het niet naar beneden hoeft te kijken. Voor Valthermond is het afwachten hoe men omgaat met de erfenis die Harris Huizingh achterliet. Voor de nieuwe man Bart Hartman een helse klus.

Hoe ga je daar als trainer mee om? Ook al eindigde het vorige seizoen in mineur. Huizingh heeft toch wat neergezet waar de spelers zich goed bij voelden. Een situatie zoals bij de 1-0 dat aanvoerder Braakman een opmerking terug maakt naar zijn trainer was vorig seizoen niet aan de orde. Het zelfvertrouwen was niet zo groot als toen. Bij Drenthina is die gegroeid, omdat de druk niet zo groot is. De 1-0 van Kees Plaatje viel in de 18e minuut. Daarvoor was er een kopbal geweest van de thuisclub en een kans voor Alwin Braakman die werd vrijgespeeld door Jens Bulle. Bulle die als rechtshalf stond geposteerd. Een positie waar hij niet echt tot zijn recht komt. Bij balbezit poogde vooral centrale verdediger Rick Schlimback te laten zien dat hij een lange pass in huis heeft. Een voetbalwijze die makkelijk te verdedigen is, zeker als de bal niet aan komt. Na 27 minuten denkt Rick een andere manier te hebben gevonden door het middenveld in te dribbelen. Balverlies aldaar leidt tot de 2-0 door weer Kees Plaatje. Spits Edwin Drenth van de blauwwitten moet zich als Vincent Janssen tegen Frankrijk hebben gevoeld. Haast geen balcontact gehad. Zijn collega aan de andere kant Roland Koops wel, alleen scoren zit er niet in. Een schot van hem wordt door keeper Xander Bouma gekeerd. Voor rust gebeurt er niet veel meer. De gele kaart voor Thom Alders gegeven door scheidsrechter Van Veen is nog noemenswaardig en het laatste fluitsignaal.

In de tweede helft wisselt trainer Hartman driemaal waardoor Bulle weer in de rol gaat spelen die beter bij hem past. Al zet het deze wedstrijd geen zoden aan de dijk. De eerste kans is dan ook voor Koops van Drenthina. Diezelfde Koops krijgt vlak daarna ook geel. Drenthina controleert de wedstrijd en Valthermond is niet bij machte iets te forceren. Of toch, want een kwartier in de tweede helft is er zowaar een grote kans op de 2-1. De scheids geeft prima voordeel, maar Dion van der Laan ziet zijn schot geblokt. Vlak daarna maakt Kees Plaatje zijn en ook Drenthina’s derde van de middag door al dan niet met de hand de bal binnen te werken. Was de wedstrijd niet gespeeld dan zeker na de 4-0 door Maikel Arling. Vrijgespeeld door Thom Alders omspeelt hij de keeper en schiet beheerst binnen. Valthermond speelde toen met 10 man, want Edwin Drenth had geblesseerd het veld verlaten.

Zo wint Drenthina binnen vijf dagen twee keer met 4-0 van Valthermond. De ploeg van Gerrie Benes staat er beter voor dan vorig seizoen. Dit in tegenstelling tot de ploeg van Hartman. Tja die erfenis. Dan maar beneficiair aanvaarden Bart en er vol tegenaan zodat ze weer kunnen roepen: Kap in Valthermond.

Bertjan Smit

Reageren