Bertjan Smit: DTD – Olyphia

Geplaatst:

Net als vorig jaar stond het uitje naar Coarnjum ook nu weer gepland. In de NS(Nur Sikkes) express gingen de drie wijzen uit het oosten op weg om de wedstrijd van de lokaal matadoren van DTD aan het werk te zien tegen Olyphia uit Noordwolde. De ploeg van trainer Stef Hansma kon nog kampioen worden en de ploeg van het trainersduo Chris de Wagt/Ronny Venema was nog in de race voor een, naar eigen zeggen, periodetitel. De laatst genoemde ploeg die gevolgd wordt door een vaste schare Olde Voart supporters won uiteindelijk verdiend met 0-1. Ondanks dat DTD dus geen kampioen meer kan worden was het feestje na afloop voor ons drieën er niet minder om. Een rollercoaster van proosten en lachen was dan ook een gevolg voordat het Sikkes circus weer terugging naar het verre oosten. Wachtend op volgend jaar.

Olyphia won dus deze wedstrijd in de tweede klasse. Ik heb het weleens vaker gemeld, maar het niveau van voetbal is al jaren tanende en ook het niveau van afgelopen zondag gaf nou niet aan dat het tweede klas niveau was. De thuisploeg begon in een 4-3-3 opstelling, met Thomas Dijkstra als linksbuiten en de rappe Thys de Jong op rechts. Die moesten dan voor de aanvoer van spits Steffen Hansma zorgen. Daarvoor moet je natuurlijk wel zelf gevoed worden met ballen. Het zou toch niet gekomen zijn dat ze in de war waren doordat het verdedigingsduo van Olyphia met elkaars rugnummer speelden? Feit bleef wel dat er niks werd gecreëerd. Thys de Jong kreeg vaak dubbele dekking, maar ook zijn naar buitenom afkappen van de bal haalt de snelheid uit het spel. Olyphia dan? Nou ook niet echt veel. Ron Betlehem schiet in het begin voorlangs, maar daar blijft het bij tot de 37e minuut als Dedmer Kraakman zijn schot bij de tweede paal op de lat ziet belanden. Voor de rest is het de eerste helft vooral veel geschreeuw maar weinig wol. Dit terwijl de verbindende factor Dizzy Boer een enorme vrijheid kende om het spel voort te zetten. De gele kaart voor Lejon Sikkes van DTD na 25 minuten is het enige wat ik nog genoteerd heb qua gebeurtenissen in de eerste helft. Die eindigt dus niet geheel toevallig in 0-0.

De tweede helft heeft Hansma de boel teruggedraaid naar 4-4-2. De Wagt/Venema brachten de “Ruud Geels” van hun ploeg: Betlehem heeft het veld verlaten en Marcel de Nekker is zijn vervanger. Die speelt een prima wedstrijd. Is altijd aanspeelbaar, verlengd en verlegt het spel en is ook nog aanwezig in de spits. Kortom het verschil tussen verlies en winst. In de 51e minuut wordt het 0-1 door Kevin Capello uit een voorzet van Jakko Veenstra. DTD moet dus in de achtervolging met hun tactische omzetting. Op zich goed bedacht, maar Hansma en de Jong spelen zover uit elkaar dat er van enig gevaar dan ook geen gevaar is. Het was beter geweest om Hansma diep in de spits te laten spelen en de Jong er dartelend omheen. Dit gebeurd niet. Het wisselen gaat vanaf de 61e minuut beginnen. Tot aan de 80e minuut zijn dat de dingen die er gebeuren. De laatste officiële 10 minuten brengen het meeste. Eerste krijgt Hans Simon Kingma geel. Uit die vrije trap is er de kans voor de Nekker. Zijn schot uit de draai is voor keeper Maikel Hottinga makkelijk op te pakken. Coaching is een belangrijk onderdeel binnen deze sport. Bij de spelers op het veld is die niet al te veel aanwezig. Trainers gaan dan vaak druk gesticulerend langs de lijn duidelijk maken hoe het wel moet. Vind ik altijd wat overdreven, zeker als die coaching bestaat uit een vraag zoals de Wagt deed. Ik ben van dat hele geroep en gekrakeel vanaf de zijkant nooit onder de indruk, want het voegt toch niks toe. In de 83e en 84e minuut is DTD nog het dichtst bij een mogelijkheid/kans op een goal. Eerst is er een grabbelmoment van keeper Christian van der Zande gevolgd door een vrije trap van Dijkstra die van der Zande nu beter stompend verwerkt. Uit de omschakeling kan Olyphia er uitkomen. De goed leidende scheidsrechter Wigarda geeft eerst voordeel om vervolgens iets later de afgeslagen aanval te belonen met geel voor Damiën Boers. Iets waar Ronny Venema helemaal niet blij mee was en hij dit duidelijk aan de scheids liet weten. Die was verre van onder de indruk. De laatste gebeurtenissen komen ook van Olyphia. Zo is er nog een schot van Kraakman en wordt er in blessuretijd een overtal situatie niet goed uitgespeeld. Dat was het.De strijd eindigt in een verdiende 0-1.

Voor het tweede jaar achtereen waren wij te kijken bij DTD-Olyphia. Gekeken naar de gezelligheid na afloop is het voor beide ploegen misschien een idee om op de wensenlijst van de KNVB in te vullen om deze wedstrijd voortaan altijd als laatste thuiswedstrijd van het seizoen te zetten. Aan de buschauffeur zal het niet liggen. Mits ze volgend seizoen nog in dezelfde klasse spelen. Dat is door de behaalde periodetitels nog niet helemaal zeker. Neutraal gezien zoals ik doe is het beter om op dit niveau te blijven. Na alle gezelligheid, tot in Stiens aan toe, moesten we ook nog weer terug. Het gebruikelijke bezoek aan de gele M hoort daar ook standaard bij. Thuis gekomen kwam ik er achter dat onze handtekeningen ontbraken op de wedstrijdbal die Theun Kuipers mee had gekregen. Dan doen de drie wijzen uit het oosten dat volgend seizoen maar. Ik ga er van uit dat we er dan gewoon weer bij zijn.

Bertjan Smit

Reacties (12)

  • Corner zegt

   Ik lees over op het social media, dat Olyphia zich plaats voor de nacompetitie. Volgens mij hebben Roden en DTD , mits DTD de derde plaats weet veilig te stellen, zich geplaatst voor de nacompetitie. Op voetbal.nl staat namelijk dat er maar 2 periodes te verdelen zijn. Wie weet, hoe het nu precies zit?

 1. roebinsamara zegt

  1e klasse – 2e klasse zondag (thuis en uit)
  1e ronde – 21 en 25 mei 2017 2e ronde – 28 mei en 5 juni 2017
  1
  Laagste PK 2L – nr. 12 1F
  Winnaar 4 – Winnaar 2
  2
  Laagste PK 2K – nr. 11 1F
  3
  1 na hoogste PK 2K – Hoogste PK 2L
  Winnaar 3 – Winnaar 1
  4
  1 na hoogste PK 2L – Hoogste PK 2K

  • Corner zegt

   Snap hier niets van. Er zijn maar 2 periode titels te verdelen in deze tweede klasse K. Nu is voetbalnoord geen officiele KNVB Pagina overigens. Vraag mij echt af of bovenstaande klopt.

  • Corner zegt

   Dat linkje is van het zaterdag voetbal, daar hebben ze wel 3 periodes, . In de 2e klasse k hebben ze 2 periodes van 12 wedstrijden, waar gave de eerste heeft en roden periode 2.

   • Koploper zegt

    Periode 1 gaat naar de hoogste op de ranglijst zonder periodetitel. Periode 2 naar Roden en de hoogst eindigende in de eindstand zonder (vervangende) periodetitel speelt ook nacompetitie. Zo moeilijk is het niet.

 2. degrees zegt

  Competitie is opgedeeld in 2 Periodes, maar spelen 3 om nacompetitie.
  De 3de is de ploeg die het hoogst op ranglijst eindigt zonder periode.

  Voetbalnoord zaait wat verwarring door er 1/2/3 neer te zetten, maar dat zal de beperking van de app zijn om niet gewend te zijn met deze situatie. (13 ploegen in competitie)

  • Corner zegt

   Ok, duidelijk. Het is inderdaad nog al verwarrend, ook in de KNVB reglementen is het allemaal niet helemaal duidelijk. Stond ook ergens dat de nrs 13 en 14 degraderen, maar er zitten maar 13 in de competitie. Wens ik Olyphia in ieder geval veel succes in de nacompetitie.

 3. Sjors zegt

  In een competitie met 13 ploegen spelen ze 2 periodes van 12 wedstrijden voor periode 1 en periode 2. De 3e periode wordt toegekend aan de ploeg die aan het einde van de competitie het hoogst op de ranglijst staat, zonder periode. Vervolgens schuift de periode van de kampioen door op de reguliere ranglijst (dus niet in de periode) naar de eerstvolgende ploeg die nog geen periode heeft.

  In 2K heeft GAVC de 1e periode van 12 wedstrijden gewonnen, Roden de 2e periode van 12 wedstrijden gewonnen en strijden DTD en Olyphia om de hoogste klassering (3e plaats in dit geval), wat automatisch de 3e periode oplevert. Maar omdat GAVC kampioen wordt, schuift de 1e periode door naar de nummer 4 (DTD of Olyphia).

  Omdat de periodenummers 1,2, en 3 er niet meer toe doen, maar gekoppeld wordt op basis van positie op de ranglijst (hoogst geklasseerd, 1 na hoogst geklasseerd, laagst geklasseerd) onstaat er wat verwarring.

Reageren