Bertjan Smit: Duck

Geplaatst:

Duck is niet meer. Voor velen zal de naam geen belletje doen rinkelen. Voor velen ook wel. Niet alleen bij de mensen uit de voetbalwereld, maar ook die uit de wereld van het zendamateur gebeuren. Dat was ook een hobby van hem. In Roswinkel kenden ze hem allemaal. Bij landelijke bekendheid had het zo maar een typetje kunnen zijn uit de TV-kantine. Zijn karakteristieke gezicht met het bij hem passende sjekkie in de mond. Ik heb ook met hem gevoetbald. Gespeeld is wellicht beter, want Duck was de sluitpost, keeper. Volgens mij is hij ooit als veldspeler begonnen, maar in het seizoen 86/87 stond hij in de goal bij Roswinkel. Hij was er dan ook bij toen wij de openingswedstrijd in de DVB 2A speelden bij Old Forward in Frederiksoord.

Niet gewend aan het ceremonieel wat zich voorafgaand aan de wedstrijd allemaal afspeelde werden wij van het kastje naar de muur gespeeld met een niks geflatteerde 8-2 eindstand op het scorebord. Gauw vergeten zou je zeggen. Het is tenslotte de eerste wedstrijd. Dat gold voor iedereen, behalve voor Duck. Wij waren praktisch al weer onderweg naar de bus toen we er achter kwamen dat Duck nog op het veld zat. Zo zwaar teleurgesteld dat hij zoveel goals tegen had gekregen moest hij dat erg lang verwerken alvorens toch nog de douche op te zoeken. Het tekende hem. Zijn humeur was een kenmerk van hem. Humeur die als een blad aan de boom kon omdraaien. Van lach naar chagrijn en andersom. Bovenal was het een goeie gozer. Iedereen nam hem zoals hij was. Tenminste als hij nog bij de club was, want hoe vaak hij het bijltje er niet bij neer heeft gegooid om vervolgens op zijn besluit terug te komen steekt niet op een keer of wat. Zo kon je ook niet kwaad om hem worden. Lachen daarentegen kon je wel. Al was het maar, omdat het voetbal ook niet altijd ging zoals het moest gaan.

Ik herinner mij dat we een veldtoernooitje hadden op kleine veldjes met zaalvoetbalregels (de goeie van destijds). Kleine veldjes betekende ook kleine doeltjes. Bij het warm schieten van Duck leek hij niet helemaal dat besef te hebben, want op een bal die dreigde over te gaan sprong hij er toch naar om er achter te komen dat de lat dichterbij lag dan hij dacht. Een onoverkomelijke knal met zijn hoofd tegen diezelfde lat liet zich volgen door een andere versie van het nette Godfried van Bouillon. Gerrit Baas is er dus niet meer, want dat was zijn officiële naam. Duck was gewoon makkelijker. Van waar en wie hij die naam had gekregen staat mij niet bij. Geveld door die verschrikkelijke ziekte werd hij maar 60 jaar. Een toch markant figuur is dus niet meer. De herinneringen houden je in ere Duck. Het ga je goed. Rust zacht.

Bertjan Smit

Reageren