Bertjan Smit: DZOH – Klazienaveen

Geplaatst:

Zonder gekheid, maar ik was afgelopen zaterdag voor de tweede keer in drie weken tijd in de Rietlanden om er een voetbalwedstrijd te aanschouwen. Dit keer niet van de reserves, nee dit keer van het vlaggenschip van de club. Die nam het in een heuse derby op tegen het eerste van Klazienaveen. In een wedstrijd die zo maar als non-league Engels niveau betiteld kon worden trok de thuisploeg van trainer Martin Drent in een kick en rush wedstrijd aan het langste eind: 4-3. Daarmee kreeg het iets teveel van het goede. Een gelijkspel had de verhoudingen juist weergegeven. Maar daar zal niemand van DZOH om malen.

Het is een kwestie van tijd dat er op Mars gevoetbald zal worden. Ik heb wel al enig inzicht hoe zo’n veld er daar ongeveer uitziet. Ongeveer zoals die van DZOH. Het was de opmaat voor een ouderwetse partij kick en rush voetbal waarbij Martin Drent niet misstaan had, want het was veelal lukraak naar voren schieten om zo elk risico te vermijden. Klazienaveen had er een elftal staan die daar geen enkele moeite mee heeft. DZOH daarentegen had een paar spelers die ook wel van het verfijnde en minder fysieke spel houden. Het kwam er niet vaak van. Supporters naast mij gingen dingen roepen die niemand op het veld waar kon maken, omdat je bijna nooit wist waar en hoe de bal zou vallen. Sporadisch kwam er dus een aardige aanval. Zoals in de 30e minuut. Met afstand de mooiste aanval van de dag begint bij BBQ Berry Hoogeveen en eindigt bij Roy Stroeve. De laatste schiet bij de tweede paal binnen en heft zo de 0-1 achterstand om in een 1-1. Die 0-1 kwam er na een kwartier. Marwin van der Meer beging een overtreding op Danny Jaspers en scheidsrechter Meints wees gedecideerd naar de stip. Yoran Habing schoot feilloos binnen. Bij DZOH laat men veel afhangen van Roy Stroeve. De belangrijkste schakel in het team loopt geen meter te veel en is druk doende met coachen om zijn medespelers goed neer te zetten. Zo ook in de 40e minuut. Door middel van de juiste coaching en bal sturing zet hij Max Heijnen vrij en die maakt er, al dan niet vanuit buitenspel, 2-1 van. Zijn tweede kans benut hij dus wel. Gezien het spelbeeld niet veel op aan te merken.

De tweede helft begint met Klazienaveense orkaankracht. Rob Groote jaagt de bal af en bedient Jasper Woelders. Die heeft een actie en voorzet in huis die door Nick van der Sleen op waarde wordt geschat en zo de 2-2 maakt. De overdondering houdt aan, want vrijwel direct daarna is Nick van der Sleen met een boogbal dicht bij een goal. Hoe overdonderd het ook begint, zo snel krijgt het offensief van de ploeg van interim-trainer Erwin van Oosten ook weer een stevige tik om de oren. Een vrije trap wordt slecht verwerkt door de oranjehemden, ook door miscommunicatie van keeper en verdediging. De bal valt voor de voeten van Gerben Rog, die de bal fantastisch binnen schiet en zo zijn ploeg weer op voorsprong zet. Toch is Klazienaveen hier niet van ondersteboven. Integendeel, men gaat weer op dezelfde voet verder. Met strijd en passie die bloed, zweet en tranen kost gaat men op zoek naar de gelijkmaker. Bij DZOH is er toch sprake van lichte paniek. Dit wordt mooi uitgebeeld bij een spelhervatting voor die ploeg. Berry Hoogeveen geeft met handen, voeten en pratend aanwijzingen die zijn medespelers er van doordrongen moet laten worden dat het toch echt anders moet. De multomap ontbreekt er nog aan, anders zou je denken dat het Frans Hoek was. De aanwijzingen sorteren ook niet echt effect, waardoor Klazienaveen toch de verdiende 3-3 maakt. Op een door van Oosten, tja de wijzen kwamen daar ook vandaan, aangegeven jaagmoment komt de bal bij Iwan Lambers en die scoort de 3-3. Ook hier zou het buitenspel geweest kunnen zijn, maar scheidsrechter Meints constateert zelf dat het niet zo is. Hij liep ook een goede diagonaal, dus zal het wel zo zijn. Hij floot in mijn ogen een prima wedstrijd, waarbij hij die ene gele kaart ook wel achterwege had kunnen houden.

Klazienaveen legt in de 79e minuut feitelijk de eerste aanval op de Mars-mat die over meer dan twee stations ging. Het resultaat was een corner. Uit die corner valt nog de grootste kans van Klazienaveen te noteren. Yorin Habing’s timing is niet optimaal en zo gaat de bal hoog over. Martin Drent was al aan het wisselen geslagen. Meestal zijn het wissels om het wisselen, maar Jeroen Smit dacht daar toch anders over. Direct zijn eerste actie brengt wat schwung terug in het elftal. Ook zijn schot, wel of niet zo bedoeld, is prima. De redding van keeper Joep Verhaar idem dito. Jeroen wil in zijn beperkte aantal speelminuten de trainer iets laten zien en gaat onverdroten voort. Zo,n 10 minuten voor tijd brengt hij ziijn collega-wissel Yannick van Duyn in stelling. Die aarzelt niet en schiet in de korte hoek de 4-3 binnen. Dit is ook de eindstand en zorgt er voor dat de spanning om plek twee in deze klasse nog spannender wordt. Ook dat was geen 1 april grap. Er valt dus genoeg te winnen voor beide ploegen in het restant van de competitie, maar evenzo valt er ook veel te verliezen. Een uur na afloop van de wedstrijd zag ik dansleraar Koops een demonstratie geven in een horeca-etablissement in de binnenstad en wist ik het zeker; het weekend is goed begonnen.

Bertjan Smit

Reageren