Bertjan Smit: EHS’85 – Sellingen

Geplaatst:

Trainer Cor Huls van de thuisclub sprak na afloop van de vorige wedstrijd dat zijn ploeg wel 100 doelpunten per seizoen gemaakt kon hebben als alle kansen waren benut. Statistisch leuk, maar wat is het rendement daaruit is belangrijker. Als je met 5 of 8-0 wint levert nog steeds maar drie punten op. Buiten de gemiste kansen van je eigen ploeg, mag je ook de gemiste kansen van de tegenstander niet vergeten. Pas dan weet je wat zoveel doelpunten waard zijn. Ook afgelopen zondag had het niet meer gebracht dan drie punten. Uit de kansen/mogelijkheden die EHS kreeg scoorde men 2x. Sellingen had alleen de eerste helft de mogelijkheid om aanvallend wat te doen. Zo werd het 2-0 door 2x Richard Fühler.

Op deze zonovergoten zondag speelden de twee promovendi tegen elkaar. De wedstrijd in Sellingen eindigde in 1-1. Vooraf had de ploeg van Arend Scholtens hier waarschijnlijk weer voor getekend. Zonder Erik Jan Veerbeek mist de ploeg heel wat scorend vermogen. Ze proberen het wel, maar voorin hebben ze gewoonweg geen killer die allereerst een bal kan vasthouden en ook nog een kans kan afmaken. De enige die ietwat dreigend aanwezig is was Gerard Potze. Binnen een paar minuten slalomt hij tot twee keer toe van rechts naar binnen tot de 16. Daar eindigt het. Ook voor Gerard , want die gaat zich ergeren aan andere zaken die vanaf de kant spelen en speelt zich zo uit de wedstrijd. Nog één keer probeert hij het, maar dat schot gaat voorlangs. EHS staat dan al op 1-0. Over hun linkerkant kunnen ze naar hartelust aanvallen en de bal keer op keer voor de goal brengen. Uit één zo’n voorzet van Wouter Smit raakt Richard Fühler de bal buitenkant voet en ziet hem langs de uitgekomen doelman Marnick Klamer het doel ingaan: 1-0. Fühler moet voorin alleen doen, want zijn maat Elwin de Jonge is niet aanwezig. Veel aan de bal komt hij niet. Zeker niet als hij door Mark Linneman gemaand wordt om in te zakken. Die mogen dus ongestoord opbouwen van achteruit. Probleem is dat op het middenveld maar een verbindingsman loopt: aanvoerder Ynze Komduur. Die heeft weer het probleem wat al beschreven is. Misschien dat de niet toegekende strafschop verandering had gebracht, maar scheidsrechter van Melzen ziet niks in de duw en blok actie van de verdedigers van EHS. Het voetbal laat te wensen over en dat wat er gebeurd past bij het niveau van de dag. Zo speelt keeper Jesper Katoen van de thuisclub Mark Linneman vanuit een doeltrap in terwijl die met de rug naar het veld staat. Die leidt balverlies en zo krijgt Sell’n vlak voor rust nog een kans. Die wordt niet benut. Zo blijft het bij rust dus 1-0.

De tweede helft is niet anders dan de eerste. Of het moet zijn dat Sellingen geen kans heeft gehad om te scoren. Dit zal de nieuwe trainer van volgend seizoen, Fokke de Jonge, niet vrolijk stemmen. Het voetbal verstand staat in ruime mate naast mij in de vorm van Frank Veldwijk en Rob Buiter. Die zien simpele dingen misgaan die in hun tijd heel anders waren. Coaching is zo’n ding. Ik heb beide keepers niet gehoord. Hierdoor krijg je situaties die in het ergste geval tot een goal kunnen leiden. De ploeg van Huls heeft de meeste mogelijkheden en kansen op meer. Zo is er een mogelijkheid voor Boy Mestemaker gevolgd door een kans voor Fühler, een kopbal van Smit op de lat en krijgt Fühler door een actie van Mestemaker weer een kansje. Voor Sell’n was er nog een kopbal van Ben Bos die een corner opleverde. Milos Oulic probeerde het ook nog weer eens uit een vrije trap, maar net als die uit de eerste helft bracht die geen gevaar. Zo is zijn rendement toch al aan de lage kant. Veel passeer acties die leuk voor het oog zijn, maar behalve voor zijn eigen gevoel geen rendement opleveren. Voor verbetering vatbaar zal ik maar zeggen. Het wordt uiteindelijk toch 2-0. Keeper Klamer geeft een kutbal op zijn rechtsback. Die wil terug spelen maar speelt Mestemaker aan die vervolgens Fühler in stelling brengt. Die scoort uit een van zijn sporadische balcontacten zijn en EHS’ tweede goal. Zo gaan de drie punten toch wel verdiend naar EHS en zijn ze nog in de strijd voor de tweede periode. Tja, kun je nagaan wat je kunt bereiken zonder 100 goals te maken. Voor Sell’n is het te hopen dat Veerbeek weer snel terugkomt zodat die kan scoren om degradatie te voorkomen.

Bertjan Smit

Reageren