Bertjan Smit: Emmen – RKVV Velsen

Geplaatst:

Ik weet niet meer hoe het vroeger was, maar nu moet je, om te promoveren naar de hoofdklasse, de beste zijn over een serie van 5 wedstrijden waarbij je kris kras door Nederland reist. Voor de VV Emmen stond gisteravond de eerste van drie uitwedstrijden op het program. Doordat buurman FC ook om promotie thuis speelde moest de VV noodgedwongen uitwijken naar sportpark Grote Geert van nieuwbakken vierdeklasser WKE’16. Daar kwam de RKVV Velsen op bezoek. Om er nog maar een Ziggootje uit te gooien: een goede start is dan gewenst. Die kwam er uiteindelijk niet. De ploeg van trainer Ton Pronk was niet voor niets van verre gekomen en nam uiteindelijk, op basis van de kansen, de verdiende overwinning middels een 0-1 mee terug de bus in.

Scheidsrechter Ris en zijn neutrale assistenten waren regelmatig de gebeten hond tijdens deze wedstrijd. Beide partijen vielen verbaal nog wel eens naar hem uit, omdat hij volgens hun dan de verkeerde beslissing had genomen. De qua lopen op Bas Nijhuis lijkende Ris wou ook net zo fluiten als de bakker uit het oosten. Dus doorgaan waar het kan en fluiten als het echt niet anders kan. Dit deed hij ook, waarbij hij dan weleens de situatie omdraaide. Ondanks dat hij dus veel commentaar kreeg had hij geen enkele invloed op de score. Dat lag toch aan de beide ploegen zelf. Trainer Nico Haak van Emmen begon met een 4-1-4-1 opstelling waarbij Björn Zwikker als diepe spits stond opgesteld. Voetballend de beste speler op het veld en ondanks zijn tekort aan lengte maakte hij het Mischa Plug en Erik Metgod regelmatig lastig. Alleen door de lucht aanspelen is natuurlijk zinloos. Velsen daarentegen begon in 4-4-2. Met voorin de rauwdauwers Patrick Castricum en Tim Groenewoud. Het gaat veelvuldig op en neer zonder dat er echte kansen te noteren zijn. Zwikker produceert in de 24e minuut het eerste noemenswaardige schot, maar die wordt door keeper Sander van der Lugt makkelijk gepakt. Velsen laat in de 33e minuut pas echt wat zien. Vlak na dat Berry Zwikker over Patrick Castricum zei “die kan niet voetballen” speelt hij Maikel Arling op de achterlijn uit en speelt de bal voor. Helaas voor hem rolt die bal ook door en is het gevaar geweken. Even later kopt Castricum de bal voorbij de 2e paal. Een 0-0 ruststand zou logisch geweest zijn, ware het niet dat diezelfde Castricum in de dying seconds van de eerste helft een bal als nog van de achterlijn voor krijgt. Die komt bij de tweede paal waar Groenewoud uithaalt en de bal in de korte hoek binnenschiet; 0-1. Vijftien seconden later fluit Ris af. Beroerder en gelukkiger kan er niet gescoord worden.

De tweede helft begint zoals de eerste. Nu is de eerste mogelijkheid er wel snel. Marc Kloosterboer heeft een soort van alles of niets balletje waar keeper Ronald Falke ietwat moeite mee heeft. Na 10 minuten brengt Haak een dubbele wissel; Jordy Gierveld en Robin Fokkens gaan er af en Jan Jaap Wever en Rogier Luiken komen er in. Dit betekende dat Zwikker een vrije rol kreeg achter Wever. Die bracht weliswaar meer lengte, maar moest het, net als de meesten van Emmen, fysiek afleggen tegen Velsen. Wel zorgt de positiewisseling van Zwikker ervoor dat hij aan kan leggen voor zijn tweede schot. Ook hier is de Lugt de baas over en verwerkt die tot corner. Die corner wordt door Resmon Roemahlewang gevaarlijk ingebracht en zorgt voor een nieuwe corner. Die brengt niets. Net zoals de knap genomen maar net te hoog geschoten vrije trap van Glenn Arts. De grootste kans voor Emmen komt in de 76e minuut. Al combinerend randje zestien bezorgt Zwikker met een pracht van een pass de bal bij de geheel vrijstaande Sem Nijkamp. Die schiet, tot opluchting van heel Velsen, de bal in het zijnet. Nu hoor ik jullie denken: je zei toch dat op basis van kansen Velsen verdiend had gewonnen. Ja die echte kansen kwamen in de laatste 10 minuten en waren groter dan alles van Emmen bij elkaar. Eerst is er een schot van Groenewoud die goed gepareerd wordt door Falke. Die kwam voort uit een identieke situatie als bij de goal. Doordat Emmen alles op alles zet om de gelijkmaker te forceren, Alex Blekkink wordt ook naar het front gestuurd, komt er steeds meer ruimte voor Velsen om te counteren. Alleen staat het vizier van Castricum niet goed afgesteld. Die krijgt nog drie kansen om te scoren, maar zowel Falke als eigen onkunde staan een goal in de weg. Emmen vroeg nog om een strafschop, maar dat was teveel van het goed. Gewoon omdat de lengte van Zwikker nou eenmaal ook tegen hem werkt en hij in de lucht door Plug wordt geklopt en hij voordoet alsof hij werd getroffen. Zo werd Ris nog maar eens verbaal gevoed. Stoïcijns bleef die eronder om even later af te fluiten. Zo pakte Velsen dus de overwinning en is de poulefase dus goed gestart.

Er moesten ook nog strafschoppen worden genomen om als back-up te dienen voor eventueel gelijke eindstanden. Ik dacht dat het er 5 per ploeg zouden zijn, maar dat waren er 3. De totale deceptie werd hier door Emmen perfect in beeld gebracht. Alle strafschoppen werden gemist. Zo droop men dus af, wetende dat ze nog twee keer uit moeten. Eerst komende zondag op bezoek bij SC Bemmel om vervolgens Hemelvaartsdag nog af te reizen naar Alphen aan de Rijn om daar tegen Alphense Boys te spelen. De ploeg die gisteren met 3-0 won van Bemmel. Al met al geen gemakkelijke opdracht voor Nico Haak en consorten om nog te kunnen promoveren. Of er na gisteravond ook nog publiek meegaat weet ik niet, het toeschouwersaantal van gisteravond hield in ieder geval niet over. Ik denk dat WKE-16 bij een thuiswedstrijd wel eens meer publiek heeft gehad dan wat er gisteravond te kijken was. Daar deed de wedstrijd van buurman FC niks aan af. Al hadden die hetzelfde negatieve resultaat.

Bertjan Smit

Reageren