Bertjan Smit: KSC – Gasselterniijveen

Geplaatst:

Dat KSC kampioen wordt is na afgelopen weekend officieus. De KNVB had beter al het schaaltje wat er bij hoort uit kunnen reiken. Dan had de kar waarschijnlijk nu nog rond gereden in Schoonoord. Kampioen worden als je zelf niet hoeft te spelen, komende week, is niks. Theoretisch kan De Treffer’16 nog gelijk komen. Of zoals trainer Johan Hollen stelt, de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is. Ik zeg gewoon gefeliciteerd KSC met de terugkeer in de vierde klasse.

Beide ploegen kennen een lange geschiedenis in de vierde klasse en horen daar eigenlijk ook. KSC speelt daar dus komend seizoen weer. De ploeg van trainer Geert Katoen weet dat nog niet. De wedstrijd is 18 minuten oud als er 3-0 op het scorebord staat. Voetballend 20 goede minuten van de thuisclub waarbij de derde goal prima uitgespeeld is. In een van de laatste balcontacten van Lars Haandrikman stuurt hij met buitenkant rechts Jurgen Huizing op links weg. Die zet prima voor en John Borsboom heeft de bal voor het intikken. Ook op dit niveau valt dit niet altijd mee en hij mist. Gelukkig voor hem is Damian Mensing attent en schiet de rebound binnen. 3-0 dus op dat moment en voetballend is het leuk om naar te kijken. Van beide kanten trouwens. Gasselternijveen probeert wel degelijk mee te doen met sterkhouders als Jörgen Nieboer, Bart Botterblom en keeper Rolf Bies. Alleen is het net overal dan wel een stap te laat dan wel een stap vertragend. Dat vertragen mag Wessel Koomans zich persoonlijk aanrekenen. Wessel speelt met nummer 10 en denkt dat hij gevoelsmatig spelers moet nadoen die ook met dat rugnummer spelen. Ik denk dat hij nu nog zit te geilen op de hakbal in de laatste minuut die tussen twee spelers van KSC doorgaat.

Leuk voor de bühne, maar daar win je geen wedstrijd mee Wessel. Het completere team is dan ook KSC. Jammer is wel dat dus op het moment dat ik er vanuit ga een behoorlijke wedstrijd te gaan zien dit als een kaartenhuis instort. Het verlies van de echte voetballer Haandrikman, stapt boven op de bal, zal er debet aan zijn. Lichtgewicht Mensing moet zijn positie overnemen, maar komt kilo’s tekort. Ook de ideale weersomstandigheden doen de wedstrijd geen goed. De sliding wordt veelvuldig gehanteerd en kleine overtredingen zijn het gevolg. Dit gekoppeld aan het slechte loopvermogen van scheidsrechter Keuris zorgen voor irritaties die het spel niet ten goede komen. Uit één van de nog weinige voetbalmomenten scoort KSC de 4-0. Borsboom draait en schiet de bal op de lat. Mensing reageert het snelst en schiet prima binnen. Alleen vlagt assistent-scheids Maurice Heikens voor buitenspel en neemt Keuris dat over. Het blijft dus 3-0. Ook de loopactie met bal van Mark Prins met prima voorzet wordt niet afgerond. Het schot van de vervanger van Haandrikman, Remco van de Velde wordt door Bies tot corner verwerkt. Met het geel voor Nijvener Botterblom en een oer-Hollands duw en trekken eindigt het bij 3-0 bij rust.

De tweede helft heeft Hollen nogal wat gewisseld. Björn Heins kan niet verder. Zijn vervanger is Sander Schuiling. Die gaat spits spelen en linksback Rik Weggen, die volgens mij als bijnaam Kip heeft, gaat naar rechts. Het is blijkbaar een hele omschakeling voor de ploeg, want na 2 minuten in de tweede helft staat het 3-1. Koomans anticipeert goed op het verkeerd timen van aanvoerder Gert-Jan Ensing en schiet onbekoorlijk binnen. Vlak daarna is er een kopbal van Mohamed Wallie, kortweg Wallie genoemd. Wallie is het type voetballer die graag bij elke bal betrokken wil zijn. Te weinig komt hij er bij in de buurt. Zoals al gezegd zijn de eerste 20 minuten het beste van de gehele wedstrijd. Een solo van de zuiver links zijnde Huizing van de thuisclub brengt ook niks. De vele omzettingen brengen dus niks extra. Als Weggen een vrije trap neemt en die in de vrije ruimte speelt, omdat hij daar lopende spelers verwacht is alles weer op het voetbalniveau waarop gespeeld wordt. Zeker als je de kettingbotsing op de middenlijn vlak daarna ziet. Ik heb altijd gezegd dat voetbal niet alleen een kwestie van doen, maar zeker ook van denken is. Dat denken doet van de Velde niet als hij na schopt nadat die een overtreding op hem maakt.

Rood is het gevolg en dus speelt Gasselternijveen bijna een half uur lang met een man meer. Een man meer vraagt maar om één ding; niet een specifieke vrije man hebben, maar die vrijspelen. Met type Koomans in de ploeg gaat dat niet lukken. Henrie Kunst komt nog het dichtst in de buurt. KSC kan op de counter spelen als is de 4-1 niet een echt counter-doelpunt. De opbouw van de gasten mislukt en Huizing straft dat meedogenloos af; 4-1. Zo is de wedstrijd een kwartier definitief gespeeld en zijn er andere zaken die in het oog springen. Bijvoorbeeld een appende Hollen die het thuisfront waarschijnlijk op de hoogte brengt. Appen als trainer langs de lijn is net zo iets als vloeken in de kerk. De moderne tijd net wat u zegt. Verder is er nog de Gasselternijveense koekoek supporter die bij elke leuke actie met of zonder panna niks anders roept dan koekoek, koekoek. Tot slot is er ook nog Michael van Gilsbeek. Die liet een heel korte Gerrie Mühren zien gevolgd door een pass over twee meter gecorrigeerd middels een sliding waarbij hij zichzelf blesseerde. Dat is het moment dat ik weet welk niveau ik bekijk.

Het enige puntenverlies wat KSC dus verliest in dit seizoen is dus middels deze 4-1 overwinning gedeeltelijk weg gepoetst. De kar kan worden voor gereden en een lange tijd breekt aan om in de 4e klasse te beginnen. Voor Gasselternijveen rest er misschien de nacompetitie. Rest mij dus alleen om KSC te feliciteren met het kampioenschap.

Bertjan Smit

Reageren