Bertjan Smit: Ode van een Drent aan een Friese trainer

Geplaatst:

Volgens de archieven die ik heb gezien is hij al 32 jaar trainer. Een respectabel aantal jaren voor deze aimabele man. Afgelopen zondag heb ik nog even met hem gekletst. In zijn Nijenrode spijkerbroek zat hij voor de wedstrijd bij clubicoon Pake aan de tafel. Een ferme hand en kleine begroeting was het voor even. De man die al voor de derde keer (!!!!!) trainer is van DTD liep in gekneusde tred naar zijn bankje. Ja, zijn bankje. Eerst was het een krukje, maar grote trainers maken in alle opzichten progressie. Ik ken hem persoonlijk niet goed, maar als trainer vind ik het een goeie gozer. Hoe ze dat in het Fries zeggen? Geen idee. Het was in 2016 dat ik voor het eerst een poos met hem over voetbal heb geluld. Ik kreeg direct het gevoel dat het een trainer was die, misschien ook in de jaren opgebouwd, niet te moeilijk doet over het spelletje.

Zo zie en hoor ik het graag. Het contrast zoals afgelopen zondag tussen hem en en het trainersduo van Olyphia kon dan ook niet groter zijn. Daar waar de trainers/coaches van de ploeg uit Noordwolde veel, te veel, coachen vanaf de zijlijn is die van DTD de rust zelve. Soms een notitie makend in zijn mini-uitvoering van de multomap. Hij weet, denk ik, dat je op dat moment niet veel in de melk hebt te brokkelen. Hij heeft vooraf zijn zeggie gedaan, wetende dat er in de rust nog een moment komt en dat je met eventuele wissels nog iets kunt corrigeren. Voor de rest niet. Ja, je kunt bij een blessurebehandeling iemand nog even iets toevoegen. Maar niet dat Conte, Klopp, Simeone gedrag. Kan ook niet met zo’n kutknie, maar dit geheel terzijde. Nee, Stef Hansma, want daar heb ik het over, is een trainer/coach waaraan menigeen een voorbeeld kan nemen. 10 jaar trainer van een club zijn gebeurd wel vaker en natuurlijk zijn er voorbeelden van die er langer geweest zijn. Zo is Wim van den Heuvel 20(!!!!!) jaar trainer geweest van Valthermond. Of zoals Arsene Wenger geloof ik al 18 jaar bij Arsenal zit. Dat kan, maar in het geval van Stef is die 10 jaar verdeeld in drie periodes. Dat geeft het toch weer een ander inzicht. Het zegt wat over Stef, maar natuurlijk ook over DTD. In 95 werd hij voor de eerste keer trainer van de club. 1995, alle spelers die hij daar nu wegwijs maakt in het spelletje stonden toen zondags met een raketje in de hand te kijken naar het eerste van toen of waren zelfs pupil van de week. Zijn eerste seizoen bij DE TRIJE DOARPEN eindigt hij als 5e in de vierde klasse. De volgende twee seizoenen worden het een 3e en 11e positie in de eindrangschikking. Na omzwervingen bij Nicator, Trynwalden, Wykels Hallum, Stiens en Robur Harlingen is het 2008. Hier begint Stef aan zijn tweede periode bij DTD.

In de vijfde klasse wordt hij direct kampioen. Het is op dat moment zijn derde kampioenschap. Tot op heden nog steeds zo. Is dat een minpunt voor op zijn cv? Nee, want in zijn derde periode bij DTD zorgt hij er middels een periode voor dat ze in 2015 promoveren naar het niveau waarop ze nu spelen. Ook in zijn 10e seizoen pakt hij een periode. Met dus nog steeds kans op promotie naar een voor hem en de club gedenkwaardige klasse. Eerlijk gezegd is dat teveel van het goede. Niet dat ik het hun niet gun, maar in alle realiteit zal Stef zelf ook zeggen dat dit wel iets te hoog gegrepen is. Mocht het wel zo zijn, dan is Stef er volgend seizoen niet bij. Als trainer dan he. Doordat hij trainer wordt van een zaterdagclub kan hij natuurlijk wel op de zondag bij, door de sympathieke Grieteloek Hansma geleide club, gaan staan kijken. Een zitplaats zal geen probleem zijn. Het krukje zal er wel blijven staan denk ik. Hij gaat dus naar Beetgum. Niet voor het eerst. Hier gaat hij voor de tweede keer aan de slag. Ik vertelde hem vorige week dat zulke statistieken toch in zijn voordeel spreken. Het gevoel dat je als club krijgt bij Stef Hansma is zodanig dat je er niet genoeg van kunt krijgen. Iets wat ik als buitenstaander en niet echt ingevoerde Drent binnen het Friese voetbal toch wel kan beamen. Met dezelfde ogen als Catweazle (veel te vroeg gestorven) (door)ziet hij het spelletje en de spelers als geen ander.

Stef, ik ga er vanuit dat wij elkaar volgend seizoen bij DTD nog wel eens weer zien en dan drinken we eentje op het succes wat je op dat moment hebt. Voor dit moment sluit je derde periode bij deze mooie club waardig af. Wie weet kom je nog eens voor een vierde keer terug. Niet als voorzitter, daar is Grieteloek te goed voor, maar dan maar als nazitter. Ook dat is je wel toevertrouwd.

Bertjan Smit

Reacties (1)

  1. swalker zegt

    Prachtig verhaal over een club man die zijn weerga niet kent Steffen voor jouw een standbeeld bij die mooie club DTD en heel veel succes verder in je carriere

Reageren