Bertjan Smit: Protos – CEC

Geplaatst:

Een paar spelers van CEC waren de dag ervoor naar het Secret Forest festival geweest. Zouden zij daar, in het geheime bos, de sleutel tot succes hebben kunnen vinden om de ploeg uit Emmercompascuum voor het tweede seizoen op rij te behoeden voor degradatie en dus het tweeluik met Protos een goede start te geven? Ondanks een belabberde start pakte men uiteindelijk op het einde de winst die handhaving betekent. Tenminste als er geen gekke dingen gebeuren in de return. Vandaag de dag weet je het nooit, maar de 2-4 voorsprong moet in principe genoeg zijn.

Zoals gezegd begon CEC slecht aan de wedstrijd. Of anders gezegd, Protos begon veel beter. Niet qua voetbal, want daar hadden ze een simpele, ook doeltreffende, manier voor. Nee zonder enige poespas volop aanwezig zijn. Iets wat Matthijs Kok al na drie minuten geel oplevert. Of was het wellicht rood? Protos had dus een simpele manier van spelen: zo snel mogelijk naar voren waar het spitsenduo Robin Soppe en Michel Overweg veelvuldig in beweging zijn om het de viermansdefensie zeer lastig te maken. Doordat er veel ruimte achter ligt en doordat CEC niet in staat is om de pass er naar toe eruit te halen komt daar regelmatig gevaar uit voort. Na 6 minuten moet keeper Gerben Springer dan ook al handelend optreden om Soppe van scoren af te houden. CEC doet een paar minuten later ook een duit in het zakje door een kans voor Ruud de Groot. Door de simpele strijdwijze van Protos ligt er voor de bezoekers enorme ruimte op het middenveld. Die wordt echter slecht benut en het balbezit wordt dan ook veelvuldig balverlies. Zo is het net kijken naar een tenniswedstrijd waarbij je als toeschouwer ook het hoofd heen en weer beweegt. Na ongeveer 20 minuten komt Protos op 1-0. Wederom een bal achter de laatste linie die dit keer door Overweg wel wordt afgerond. Helemaal verrassend is dit niet. De achtervolging wordt ingezet en tien minuten later schiet Kok een bal met binnenkant voet op de goal. De met een goede linker voorziene keeper Tim Bakker laat zien dat hij ook een reflex in huis heeft. Dit laat hij vlak voor rust op een kopbal van Tomas Been nog eens zien. Op de inzet van Fabian Scherpen uit de daarop volgende corner moet hij het antwoord schuldig blijven; 1-1. Voor de afscheid nemende Geert Aalderink een mooie opsteker als trainer zijnde. Voor trainer Martin Koppenol van de thuisclub een tegenvaller.

Je zou dan denken dat die gelijkmaker bevrijdend moet werken, maar het tegendeel was waar. Aalderink bracht Jos Prummel voor Kok, die nu helemaal met het publiek in conclaaf kon. Het probleem op links werd er niet direkt door opgelost, want nog steeds liep er een rechtsbenige op een linksvoetige positie. Maar goed, je kan niet alles hebben. Ook Koppenol wisselt. Nadat hij de ene Stefan Meijerink eruit heeft gehaald ten faveure van Rick Bosch brengt hij die naam in de persoon Rik Meijerink toch maar weer terug. ‘Klopper’ heeft maar weinig tijd nodig om te laten zien dat het een goede wissel was, want vlak na binnenkomst werkt hij een voorzet van Overweg binnen voor de 2-1. Niet veel later is er voor Robin Soppe nog een kans, maar Springer redt. Tijdens de blessurebehandeling die er op volgt krijgt Springer wegens herhaaldelijk praten geel. Vlak hierna krijgt CEC een vrije trap op zo’n 30 meter van de goal. De tip van de naast mij staande Wim Woldring is blijkbaar door Marc Timmer gehoord, want hij flikt de bal in één keer op de goal. Die krijgt vlak voor Bakker een stuit waardoor die de bal niet onder controle kan krijgen. Ruud de Groot is er als de kippen bij en kopt de 2-2 binnen. Twee minuten is het breekpunt voor Protos in de wedstrijd. Overweg verlaat met kramp van linker teen tot rechter oor het veld. Bram Mittendorff is met een schot niet ver weg, maar dat was het dan ook. De dreiging voorin is weg. CEC kan rust in het spel brengen en naar voren toe dus gevaarlijker worden. Ruud de Groot wordt prima vrijgespeeld voor de keeper door Timmer maar faalt. Een minuut later scoort die wel. Met links zelfs. Nadat Scherpen een passeeractie maakt en de bal voor brengt legt Prummel die bal uitstekend af. Met de voorvoet raakt de Groot hem dusdanig dat het Bakker te machtig is.

Direct daarna mag Ruud de kant opzoeken en mag zijn broer Sander er in. Protos is rijp om op grotere achterstand te worden gezet. Dit gebeurd niet helemaal, want Scherpen doet het eerste gedeelte van zijn achternaam geen eer aan. Toch wordt de voorsprong uitgebreid naar 2-4. Er is een strafschop voor nodig, omdat aanvoerder Michel Soppe, al dan niet door een overtreding op hem, in de val hands maakt. Tom Rengers pakt dit buitenkansje aan en laat zien dat de sleutel uit het geheime bos, blijkbaar, gevonden is. Er is nog een mogelijkheid via een kopbal van Prummel. Zo loopt de wedstrijd op zijn einde waarin toch nog iets gebeurde waarvan ik denk ‘hoe dom kun je zijn’. Protos krijgt nog een vrije trap die er in wordt gepompt. Terwijl de scheids fluit voor een vrije trap in het voordeel van CEC vangt Springer de bal om vervolgens in de loop naar een snelle voortzetting nog even een elleboogbeweging te maken. Hij kwam er mee weg, want een mogelijk rode kaart voor hem werd nu een gele kaart voor Protos. Het laatste moment is voor Bram Mittendorff. Zijn inzet uit de draai gaat over. Zo blijft het 2-4 en heeft CEC een goede stap tot lijfsbehoud gezet. Alhoewel, gekeken naar de uitslagen van her en der gespeelde wedstrijden in de nacompetitie in het gehele land is er op Hemelvaartsdag nog van alles mogelijk. Donderdag zullen we het weten.

Bertjan Smit

Reageren