Bertjan Smit: PW

Geplaatst:

De initialen hierboven betekenen Protos Weering voor de goede orde. Het had ook Plaatselijke Wegtrekker kunnen betekenen, want dat was het. Heb 15 minuten gekeken naar de finale en kwam tot die conclusie. Laat ik voorop stellen dat de organisatie vanuit Protos met betrokken sponsor Weering staat als een huis en het beste is van het gehele toernooi. De rest had meer weg van campingvoetbal(ook daar had je mensen en teams die er niks van konden) onder een dak waarbij, na een aantal voorronden, zes ploegen overblijven voor de finale. De glamping ploegen. Het beste van het beste zal ik maar zeggen.

In een redelijk ver verleden heb ik zelf ook zaalvoetbal gespeeld bij de legendarische club DOSKO. Voor de betekenis van de afkorting effe googlen. Dan ging je op maandagavond bijvoorbeeld naar Schoonoord, waar ze vanaf de hoge tribune je zelfs bespuugden. Volle zalen deden je niveau alleen maar optrekken. Bij het wijzen naar een tegenstander kon je zeker twee minuten gaan zitten. Kom mij nu niet aan met de dooddoener, de tijden zijn veranderd en de sport gaat met de evolutie mee. Zekers. In die tijd dat ik zaalvoetbalde speelde ook het Nederlands zaalvoetbal team op zeer hoog niveau. Spelers als Edwin Grünholz en John de Bever waren de Messi en Ronaldo op dat niveau. Daar ging je voor zitten om echt naar te kijken. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Ooit speelde ik mee tijdens een bedrijfsvoetbaltoernooi georganiseerd door firma Bijl. Het bedrijf waar ik voor meedeed was van een ver familielid. De eigenaar daar van waagde zich op een gegeven moment ook aan de nobele sport, op dat moment tenminste.

Het eerste wat hij deed was het nemen van een sliding waarbij niet alleen het parket van de sporthal op één hoop lag, maar ook het vel van de benen van de slidingnemer. Achteraf bekeken was hij zijn tijd al ver vooruit, want nu mag het gewoon. Ook overtredingen die op het veld al een vrije trap opleveren mogen. Anders gezegd; het gaat nergens over. Wat heeft dit met zaalvoetbal te maken? Eén ding is zeker, het zaalvoetbal wordt er niet mooier van. Ook niet beter, maar dat is inherent aan het hedendaagse niveau. Misschien is dat wel de reden dat John de Bever uit de kast is gekomen. Al vind ik  hem beter als zaalvoetballer dan als homofiele schlagerzanger. Zoals gezegd een kwartier heb ik vanmiddag gezien en dat was genoeg. Ook voor vierde(!!!!!)klasser Elim. Die werd winnaar. Op het veld gaan ze crescendo en blijkbaar werkt dat door naar de zaal. Ik ga er uit meteen welgemeende felicitatie voor Elim, maar niet voor het zaalvoetbal.

Bertjan Smit

Reacties (3)

 1. wilbie zegt

  PW heeft niet veel met zaalvoetbal te maken. Belangrijkste reden: de bal. Waar alle andere zaalvoetbaltoernooien gewoon de reglementair voorgeschreven plofbal gebruiken wordt in Drenthe nog met de ouderwetse stuiterbal gespeeld, met alle daarbij behorende stuiterende spelers en toeschouwers…
  Ik zou je adviseren om eens bij één van de andere toernooien een kijkje te benen, bijvoorbeeld bij het Leekster Voetbalgala, dat komende zaterdag haar ginaleronde speelt.

 2. ekster zegt

  Ieder zijn mening en over smaak valt niet te twisten.
  Ik heb me goed vermaakt met PW.
  En de organisatie was tevreden over het verloop met opnieuw volle zalen.
  Dat echte zaalvoetballers beter zaalvoetballen interesseert mij niet zo.
  Maar ik bezoek ook liever een leuke amateurwedstrijd dan eentje in de eredivisie.

Reageren