Bertjan Smit: Revolutie

Geplaatst:

Het zal om en nabij de vier weken terug zijn dat ik na afloop van de wedstrijd CEC-Ter Apel’96 met de terug tredende voorzitter Jan Buining een onderhoudend gesprekje had. Dat Jan er enkele wedstrijden mee ophield was eigenlijk ook al iets revolutionair, maar het kan altijd meer of anders. Ik vroeg Jan of het bestuur gekend was in de aanstelling van de nieuwe trainer voor volgend seizoen, Koen Feijen. Nee, antwoordde Jan nogal snel. Ietwat verbaasd vroeg ik door wie daar dan wel de beslissing in had genomen en dat bleek de TC te zijn. TC staat voor Technische Commissie. Zo’n commissie was vroeger een groep van wijze mannen die in noodsituaties de beslissing namen wie met welk elftal meeging. Ook gaf men de aanwezige trainers tips ter harte inzake het doen laten van spelers binnen de club. Dit alles om voor iedereen de goede banen in te slaan.

Naarmate de jaren vorderden vloeide het begrip bij heel veel verenigingen weg. Bij de plaatselijke FC uit de grensplaats Ter Apel heeft men het nieuw leven in geblazen middels een commissie die dus direct een stap verder gaat en zelfs de nieuwe trainer benoemd. Of gebeurd dat overal? De club van wijze mannen ging in principe op de stoel van een bestuur zitten. Deze week zag ik een advertentie voorbijkomen waarin gevraagd werd om een nieuwe trainer voor de tweede selectie. Men kon solliciteren bij de TC van de rood/zwarten met direct daaronder een email-adres van de secretaris. Ik fronste mijnwenkbrauwen en bedacht mij dat het voor de TC misschien beter is om te zorgen dat er genoeg spelers voor zo’n selectie zijn om überhaupt training aan te kunnen geven. De selectie werd tot voor kort door Geert van der Tuuk getraind en gecoacht. Die zag er geen heil meer in en besloot de trainingen voor een man of 6 te laten voor wat het was. Het was het hele seizoen een kunst om te spelen met het tweede, al dan niet aangevuld met spelers uit het derde of A-junioren. De bedoeling om terug te trekken uit de competitie lag dan ook in het verschiet. Dat gebeurde niet en de kar werd door de heren Stuurwold en Schepers verder getrokken.

Ook dat kan men in de TC. Luisteren deed men ook. Zoals het hoort. Alleen de conclusies die men bijvoorbeeld trok uit een onderhoud met een talentvolle maar er niks mee doende A-junior doet toch wel enige vragen oprijzen binnen de vereniging dacht ik zo. Als één speler het voor elkaar kan krijgen om met een doe-mij-dit-niet-aan-ik-ben- de-beste lulverhaal een trainer weg te sturen moet de TC misschien zich toch achter de oren krabben. Gekeken naar de grootte van de plaats Ter Apel zou een TC misschien op zijn plaats zijn. Gekeken naar de grootte van de vereniging zou ik toch de beginselen van vroeger hanteren. Het bestuur de beslissingen laten nemen die het behoort te nemen en de technische begeleiding van de elftalleen in goed overleg de selecties te laten samenstellen. En zijn er geen spelers dan zal het een ploeg minder moeten zijn. En voor de spelers die er wel zijn; loop niet direct met je ziel onder de armen. Je bent Trump niet. Alhoewel, die kon ook niet voetballen.

Bertjan Smit

Reageren