Bertjan Smit: Weerdinge – SVBC

Geplaatst:

De sportiviteit won het van de romantiek en zo toog ik naar sportpark de Luwte in het iets verderop gelegen Weerdinge. Daar ontving hoogvlieger Weerdinge laagvlieger SVBC. Het werd geen David tegen Goliath versie. Daarvoor was Weerdinge vele maten te groot. Op een allerbelabberdst veld raakte de thuisclub vaker lat en paal dan dat men scoorde. Na 90 eenzijdige minuten bleek de teller op 3-0 te staan. Daar was niks op aan te merken. Of het moet Weerdinge zelf zijn. Dat ze het te weinig vonden. Maar dat hadden ze toch echt aan zichzelf te wijten.

Er was dus weer een weekend waarin gevoetbald kon worden. Ook maar gauw gebruik van maken, want de weersvooruitzichten voorzien volgend weekend weer pauze. KNVB, denk na zou ik willen zeggen. Trainer Johan Hollen van SVBC had Robin Hartmann in de spits geposteerd, Berry Hummel linksbuiten en Leroy Vink centraal op het middenveld gezet. Met Rik van de Kolk ouderwets achterin en keeper Wassink daar weer achter had hij zijn ervaren jongens in elke linie voorzien. Helpen deed het niet. Men wilde Hartmann aanspelen om daar omheen met bewegende spelers de bal op de flanken te krijgen. Het inspelen ging al moeilijk en als Hartmann een keer gevonden werd stond hij op de middenlijn. Te ver van de goal dus om enig gevaar voort te zetten. Het balverlies was enorm. De enigste keer dat leek alsof het gevaarlijk kon worden was na ongeveer een half uur. Berry Hummel geeft een perfecte bal op Kevin Geerts. Die schoot over, maar stond volgens de DJ van de zijlijn ook buitenspel. Keeper Sjoerd Wolters heeft het dan ook drukker gehad in de warming-up dan in de gehele wedstrijd. Zijn collega aan de andere kant had genoeg te doen. Over links via Patrick Lassche en over rechts via Danny Pol werd geprobeerd om topscoorder Aaron Brinks in stelling te brengen. Afgevallen ballen werden op het middenveld veelvuldig weer gewonnen door Jaimy Wessels, Willem van Loenen en Willem Jan van der Weide. Zodoende bleef de druk op de goal bestaan en kon Weerdinge naar hartelust aanvallen. Dit resulteert na 10 minuten in de 1-0. Davey Geerts vraagt om de bal, maar wordt afgejaagd door van der Weide. Die speelt de bal in op Brinks. Die weet er voor die x wel raad mee en schiet binnen. Overigens had van der Weide al niet meer op het veld mogen staan. Alleen zag de scheids zijn natrappende beweging vlak daarvoor niet. Na 10 minuten dus 1-0 en dan denk je dat er vele zullen volgen. Had gekund, maar paal en lat staan in de weg. Ook keeper Wassink redt een paar keer, maar eigen onkunde is er ook debet aan. Zo is er een 4 tegen 1 situatie die niks oplevert. Of de mogelijkheid over links via Lassche. Zijn voorzet was niet geweldig, maar dat drie aanvallers op één lijn staan getuigt van weinig communicatie. Toch wordt het uit zo’n voorzet 2-0, omdat iedereen bij de eerste paal mis tast kan Jaimy Wessels ongehinderd bij de 2e paal binnen tikken. Dit is ook de ruststand.

De tweede helft begint met een kleine opleving aan SVBC zijde. De uit blessureleed voortkomende tweede wissel van Johan Hollen (Marc Germs voor Tim Smit) doet een klein vuurtje ontwaken. “Hightower” Germs wordt veelvuldig gezocht en ook wel gevonden. Alleen is zijn statuur groter dan zijn voetbalvaardigheden. Berry Hummel leeft ook op. Dat is van korte duur, want een overtreding op hem betekent einde wedstrijd na 5 minuten spelen. De jonge Stan Berends is zijn vervanger en is volgens Hollen toch nog een lichtpuntje voor SVBC. Trainer Jan Marc Bosman wisselt ook. Hij brengt onder meer Mo Suleiman. Die is blijkbaar getergd door zijn positie op de bank, want Mo gaat los. Zo knalt hij een bal op de goal die via onderkant lat gevangen wordt door Wassink. Mo is overal aanwezig en zorgt er mede voor dat Weerdinge keer op keer kan aanvallen. De ranke van Loenen ziet zich daarbij keer op keer overgeslagen. De technisch meest begaafde speler is niet aanwezig genoeg. Pas zo’n vijf minuten voor tijd laat hij weer van zich horen. Zijn schot eindigt met het geluid van de bal op de paal. Het stond toen al lang en breed 3-0. Een dik kwartier in de tweede helft is er eerst een kans voor Brinks. Althans als hij gewoon egoïstisch was geweest, zoals het een grote spits betaamt. Hij speelt daarentegen de bal af, maar die komt niet aan. Een woedende Brinks slaat bijna een krater in het slechte veld. Een minuut later haalt hij zijn gram en schiet zijn tweede en de derde van Weerdinge binnen. Zo staat het dus al redelijk gauw 3-0. Waar eindigt de score vraagt men zich dan af. Nou dat bleek dus. De score stopt dus bij 3-0. Al had Brinks zeker nog eentje verdiend. De afgemeten voorzet van Mo neemt hij schitterend volley. Alleen eindigt de perfect geraakte bal op de kruising. De tussendoor wedstrijd blijft dus bij 3-0.

Berusting is wat voor beide ploegen en trainers overblijft na deze wedstrijd. Jan Marc Bosman weet dat zijn ploeg kansen creëert maar, zeker deze wedstrijd, te weinig scoort. Het levert wel drie punten op. Johan Hollen kan berustend toewerken naar de wedstrijden waar de kans op punten groter is dan tegen zulke tegenstanders. Met zijn smalle selectie wordt het nog een hele toer om uit de degradatiezorgen te blijven. Wanneer beide ploegen de berusting weer kunnen laten vallen is even afwachten. Zeker als Koning Winter de regie overneemt.

Bertjan Smit

Reageren