Bertjan Smit: WKE’16 – EHS’85

Geplaatst:

De Sint is er ook te kijken en in zijn zak heeft hij de drie punten zitten die de winnaar kreeg van de derby in de vierde klasse D tussen WKE’16 en EHS’85. Als er een winnaar komt tenminste, anders wordt er gedeeld volgens de goedheiligman. Die puntendeling is er niet gekomen, want WKE pakte de volle buit door in de laatste 20 minuten wel te scoren. Iets wat ze in de ruim 70 minuten daar voor verzuimden te doen. Ze wonnen dan ook verdiend met 3-0. Wat denk ik met beide supportersscharen goed gevierd is na afloop.

Er staan twee jeugdige elftallen aan de start van de wedstrijd. De gemiddelde leeftijd bij WKE is 21,6 en die van EHS ligt bij 22,3. De wedstrijd is nog maar goed en wel begonnen of de bal ligt er al bijna in. De bal gaat in het zijnet. Is dit de opmaat voor een kansenrijk duel met hoge score? De ploeg van trainer Berend Oosting, bijna onherkenbaar doordat hij zich tegen de kou had ingepakt, scoort gemiddeld vier keer per wedstrijd dus is het aan zijn stand verplicht om te scoren. Kansen zijn er, maar de factoren kunstgras, miscommunicatie en slecht spel vormen de symbiose tot niet scoren. EHS probeert daar waar het kan aanvallend zijn steentje bij te dragen. Het ontbeert de ploeg van Cor Lubach aan een echte target man. WKE heeft die in de persoon van Ferdy Poelman, maar EHS heeft die niet echt. Tot ongeveer 10 meter over de middenlijn is Richard Fühler aanspeelbaar. Over links sturen ze Wouter Smit nog wel eens op pad, maar de aansluiting is dan te traag. Uit twee van diens voorzetten heeft Boy Mestemaker een mogelijkheid en kans, maar dit levert niks op. Ook het positioneren van linkspoot Mark Linneman op rechts sorteert geen effect. Ja het is makkelijk als je met de rug naar de goal speelt.

WKE is dus meer voorin te vinden, maar zoals al gezegd er zijn een aantal factoren die doelpunten voorkomen. Zo dolt Ronald Oosting Kreshnik Avdullahu, maar ziet die op zijn beurt zijn inzet door keeper Jesper katoen gekeert. De kans voor Poelman, na prima breed leggen van Jochem Scholten, maakt hij slecht af. En uit een voorzet van Poelman is er miscommunicatie tussen Harold Wolters en Hendrik Gustin bij de tweede paal. Wat beide ploegen gemeen hebben is dat ze heel veel passes over zo’n 10 tot 15 meter verprutsen. Legio gingen er mis. Ook vrije trappen waren niet besteed aan goals , maar gingen richting de reclameborden op hoogte achter de goal van Katoen of de bal eindigde in de door keeper Wim Kok opgestelde muur. De verprutste kans van Oosting lag aan het gras, want de bal bleef daar aan hangen. Vlak voor rust zijn er nog twee momenten die tot de categorie kansen behoren. Eerst is er een schot van Wolters. Dit schot wordt gekraakt en uit de afvallende bal gaat EHS snel naar voren. De bal komt uiteindelijk bij Sammy Germai Tagla. Deze jongeling had al een poging ondernomen, maar deze is nog groter. Hij kapt Sander Meertens uit en kan de bal voor geven. Hij kiest er voor om voor eigen glorie te gaan en schiet. De bal wordt door Kok tot corner verwerkt. Zo eindigt de eerste helft bij 0-0.

Of het aan missen van die kans lag, of omdat hij de bal niet afspeelde weet ik niet. Feit is wel dat Sammy door Lubach wordt gewisseld. Geërgerd neemt Sammy plaats in de dug-out. Het wordt er voor de ploeg van Lubach niet beter op. De eerste kans is voor Wolters, die weer mist of is het pech? WKE blijft de meest dreigende ploeg. Maar als je niet scoort. Het maximale resultaat voor EHS zou een gelijkspel zijn. Dan zullen ze nog zo’n 20 minuten vol moeten houden. Uiteindelijk breekt WKE toch de ban. Vlak voor dat Berend Oosting Hicham Amraoui brengt speelt Poelman Wolters vrij. Uit zijn zoveelste poging maakt hij de bevrijdende 1-0. Direct daarna is er een linke(r) voorzet van Fühler die door Kok gekeerd wordt. Diezelfde Kok is even later betrokken bij een klein opstootje. Volgens hem wordt hij in het gezicht geschopt. Dat kan, maar kwam toch voort doordat hij de bal niet vast had. Met het inbrengen van Amraoui en niet veel later ook Jan Scholten veert het voetbal bij de thuisploeg op. Zo is er een kans voor Amraoui na een voorzet van Jan Scholten. De 2-0 van Poelman beslist de wedstrijd en als Wolters een paar minuten later de 3-0 binnen kopt is het game over. Wolters mag zich daarna gaan douchen en voor hem komt Harmando Hindriks in het veld. Het is allemaal voor de statistieken. Het schot van Fühler doet Kok de bal weg boksen in plaats van vangen. Zijn collega aan de andere kant moet nog aan het werk op een inzet van Jan Scholten. De jonge scheidsrechter Pieterman fluit op tijd af, want de regen begint net weer aan een nieuwe ronde.

Een verdiende overwinning voor WKE. Voor EHS geldt dat ze geprobeerd hebben om mee te doen, maar daarvoor te licht zijn bevonden. Het zal niks af doen aan de gezelligheid na afloop waarbij de Sint de zak met de drie punten op het kamp achter kan laten.

Bertjan Smit

Reageren