Blessurepreventie; een belangrijke zaak voor sporters

Geplaatst: door

KOLLUMERZWAAG – In de kantine van de voetbalvereniging Friese Boys werd woensdagavond een bijeenkomst georganiseerd die was opgezet door Vesteynde. Onderwerp was het voorkomen van blessures bij sporters.

Te gast waren de beide fysiotherapeuten Jaring Kloetstra en Wietse de Waard. Kloetstra heeft als fysiotherapeut gewerkt bij SC Heerenveen en bij Ajax Cape Town in Zuid Afrika. Hij was tevens trainer bij Buitenpost, Harkemase Boys en Kollum. De Waard heeft ervaring opgedaan bij Go Ahead Eagles, de Nederlandse Basketballbond en fysioteam continu (schaatsen). De Waard is een basketbalcoach met internationale licentie,

De opkomst was niet echt groot te noemen maar het werd niettemin een leerzame avond. “We willen laten zien hoe je als trainer en als speler blessures kunt voorkomen en hoe je beter met je lichaam om kunt gaan en hoe je kunt terugkeren op wedstrijdniveau”, aldus Kloetstra. “en als je toch een blessure krijgt hoe je die moet behandelen. “Er zijn dingen die heel eenvoudig beter kunnen en die wij door onze ervaring al snel zien”, vult De Waard aan.  “Het hangt ook van de spelers zelf af”, weet Kloetstra. “Hoeveel wil je in jezelf investeren. Veel trainers weten er te weinig van af. Het komt in de opleiding te weinig aan de orde”. Bij voetbal wordt 48% van de blessures veroorzaakt door vallen/verstappen of verzwikken. 29% komt door lichamelijk contact. 13% door een trap of een schop en 10% door het in aanraking komen met de bal.

Beide heren noemen stress en belangrijke oorzaak van blessures. “Als het niet goed gaat met de prestaties van het elftal, dan heeft dat heeft beslist invloed. Of stress door problemen met andere zaken. Dat kost energie die je dan niet in de wedstrijd kunt steken. Zaken die eveneens een rol spelen zijn bijvoorbeeld de leeftijd, BMI, anatomische bouw, de fitheid, eerdere blessures, de periode, de techniek, het gedrag, de ondergrond en voeding/drinken. Alcohol drinken op de dag voor de wedstrijd is niet goed”, aldus Kloetstra. “Het verzwakt je lichaam. In een wedstrijd verlies je veel vocht zeker als het warm is. Het is dan zaak om voor en na de wedstrijd goed te drinken en als het kan ook tijdens de wedstrijd. Voor wedstrijden beneden het uur is water een goede drank als het langer duurt zijn sportdranken beter”.

De meeste voetballers krijgen een blessure aan de knie, enkel, lies. Ook een hersenschudding komt nog wel eens voor. De fysiotherapeuten wijzen op het nut van een goede warming-up voor de wedstrijd en ook op een cooling-down na de wedstrijd zodat je de volgende dag minder last hebt. Veel meer zaken komen nog aan de orde zoals de opbouw van een training. Kloetstra geeft daarbij aan hoe hij zelf een training opbouwt in het begin van het seizoen, waar het risico van een blessure groot is.  Hulpmiddelen ter bescherming (bijvoorbeeld scheenbeschermers) en het stretchen. Al met al een leerzame avond die zeker voor herhaling vatbaar is.

Reageren