Clubmens (17): Geert Meijer

Geplaatst: door

OOSTWOLD –  Een onderwerp waarin kort aandacht zal zijn voor mensen die betrokken zijn bij hun club.  Spelers, supporters, bestuursleden, mensen bij de kassa, programmaverkopers, kantine vrijwilligers, omroepers, elftalleiders, trainers, verzorgers, grensrechters, scheidsrechters, kortom alles wat maar met een club te maken kan hebben.

door Gert Meulman

Geert Meijer (73) is vanaf zijn 12de jaar lid van de zaterdagclub VVS. Hij begon te voetballen in de B-junioren. “Toendertijd waren er nog geen C of D junioren, je begon gelijk in de B ers. “ Geert is dit jaar in juni 61 lid van zijn club, “en ook al hoeft het eigenlijk niet meer, ik betaal nog gewoon mijn contributie”. Geert is lid van verdienste, sinds 2011 erelid en heeft de gouden speld van KNVB ontvangen en werd voor wat hij gedaan heeft voor de club geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Dubbele beenbreuk

Toen Geert 15 jaar was kwam hij in het eerste elftal. Op mijn vraag tot op welke leeftijd hij dit volgehouden heeft antwoordt Geert, “ik had er nu nog ingestaan, als ik toen mijn been niet had gebroken.” Het gebeurde allemaal op 13 maart 1971, Geert was toen 26, in een uitwedstrijd tegen Hollandscheveld. “Ik hoorde een knap en wist gelijk dat het foute boel was. Het gebeurde in een duel en ik weet nog dat ik in de beweging mijn been in een verkeerde stand door de lucht zag gaan en erom dacht dat het been goed op de grond terecht moest komen. Dit omdat ik anders de kans dacht te maken dat het been door het vel zou komen. Zowel mijn scheen als mijn kuitbeen bleken gebroken. Ben toen naar het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen gebracht, waar de boel zonder verdoving recht werd gezet, “en ik kan je zeggen dat dat geen pretje was.” Dit rechtzetten bleek later niet goed gedaan te zijn, waardoor het onderbeen scheef aangroeide. Ik moest door die toestand een half jaar plat en dat terwijl mijn vrouw Martha in diezelfde tijd in hoge verwachting was van onze jongste zoon Gerard. Daarna heb ik nog wel weer geprobeerd om terug te komen in het eerste, maar na twee wedstrijden was het al duidelijk, ik moest een stap terug doen.”

Vuurtoren op Urk

Toen Geert in het eerste elftal van VVS kwam speelden ze in de vierde klasse. In 1962 promoveren ze naar de derde klasse, om daar elf seizoenen lang actief in te blijven. Hun eerste seizoen in de derde klasse wordt naar later zou blijken een topseizoen voor de verenging. Gespeeld en gewonnen werd er toen o.a. van Oranje Nassau met 6-2. De VVS doelpunten werden die dag gemaakt door Jan Krajenbrink (2x), Klaas Boven, Annechienus Koetje, Tjaart Aukes en Edzo Koetje. Urk verloor thuis van de Oostwolders, het werd 0-4, de doelpuntenmakers waren Aukes, Geert Meijer (2x) en  Krajenbrink. Volgens supporter Kees Meulman nam Jan Krajenbrink een voorzet van Flip Broesder zo hard op de slof “dat de lichten van de vuurtoren op Urk spontaan gingen branden”. Andere uitslagen van dat jaar waren, VVS – Drenthina 9-8, VVS – CVVB 8-2 en VVS – QVC (Stavoren) 9-1. In de jaren 1968 en 1969 miste VVS op een haar na de promotie naar de tweede klasse. In beide gevallen gaan op de laatste speeldag Eems Boys en een jaar later ACV met het kampioenschap aan de haal.

40 jaar bestuur

Geert is na zijn beenbreuk voor het tweede elftal gaan spelen, hij werd daar speler/leider. “Ook daar speelden we best hoog, we speelden in de reserve derde klasse. Vrij vlot ben ik toen ook in het bestuur gekomen en daar ben ik 40 jaar deel van blijven uitmaken. Eerst als penningmeester, toen als secretaris, als algemeen bestuurslid en later nog als voorzitter. “Politieagent Henk Mezach was voor mij de voorzitter en toen deze stopte en niemand zich geroepen voelde om dit van hem over te nemen, ben ik eraan begonnen. Ik ben 14 jaar voorzitter geweest. “

Jubileum

Toen we in 2007 ons 60 jarig als club vierden, hebben we een wedstrijd gespeeld tegen FC Groningen. “Ron Jans was daar toen nog trainer. Ik was zelf toen op vakantie op Terschelling en ben ervoor terug gekomen. En ander hoogtepunt toen vond ik de uitgave van het prachtige 60 jaar VVS jubileumboek. “

“Vroeger was ik samen met vrijwilligers van de club op de dinsdagsmorgen en de donderdagsmorgen op het voetbalveld om samen de boel bij te houden, te snoeien, de kantjes bij te knippen, om te maaien en lijnen te trekken. De zaterdagen was ik natuurlijk ook de hele dagen paraat, s’morgens bij de jeugd en s’middags bij de senioren. Verder ben ik jarenlang consul bij de club geweest. Nu doe ik dit alles niet meer. Ik ben nu nog aanwezig bij de thuiswedstrijden van het eerste en samen met Bert Kok en Hennie Noor bezoek ik ook nog de uitwedstrijden.”

Reageren