Clubmens (54) Onny Hector

Geplaatst: door

WINSCHOTEN – Een onderwerp waarin er kort aandacht is voor mensen die betrokken zijn of zijn geweest bij hun club. Spelers, supporters, bestuursleden, mensen bij de kassa, omroepers, programmaverkopers, kantine vrijwilligers, elftalleiders, trainers, verzorgers, grensrechters, scheidsrechters, kortom alles en iedereen wat maar met een club te maken kan hebben. Dit keer gaan we naar de Molenstad Winschoten, waar Onny Hector (70) beheerder is van het sportcomplex van de plaatselijke WVV.

door Gert Meulman

Onny, wat is je eigen voetbalverleden?

,,In mijn jonge jaren speelde ik bij vv Drieborg. We speelden toen nog in de afdeling Groningen van de KNVB. Moest helaas op medisch advies stoppen met sporten.”

Je bent als man betrokken bij WVV, wat doe je zoal en hoelang ben je hier al mee bezig?

,,Toen onze zoon 8 jaar was ging hij voetballen bij WVV, waardoor ik betrokken ben geraakt bij WVV. Ouderparticipatie, je weet hoe dat gaat. In 1985 werd ik lid van de jeugdcommissie. Mooie tijd gehad. Toernooien organiseren, meewerken aan jeugdkampen en we organiseerden óók bijzondere activiteiten, o.a. een sponsorloop voor en door E-, D- en C-jeugd. F- pupillen. Kaboutervoetbal hadden we toen nog niet. Eind jaren negentig heb ik het complexbeheer over genomen van Geert Luttjeboer. In het begin was dat het aansturen van de dagelijkse werkzaamheden. Kleedkamers schoonmaken, grasmaaien en tegen het weekeinde de velden speelklaar maken. Het maaien werd gedaan door iemand die in dienst was bij Synergon en iemand met een Melkertbaan (leren en werken). Het schoonmaken van de kantine en kleedkamers werd ook door iemand van Synergon verzorgd. Ik werkte op de plaatselijke zuivelfabriek OZMI en toen deze gesloten werd, kon ik overdag meer tijd aan WVV gaan besteden. Om te bezuinigen zijn we met ‘’eigen’’ vrijwilligers gaan werken. Zodoende konden de contracten met Synergon worden opgezegd en de ‘’Melkertbaner’’ had zijn opleiding afgerond en is elders gaan werken. Het groot onderhoud van de velden wordt via de gemeente geregeld, maar het dagelijks onderhoud wordt door vrijwilligers gedaan. Op dit moment doen we met een team van 6 personen het werk dat elke dag gedaan moet worden.”

WVV heeft sinds kort een nieuw kunstgrasveld, ben je hierbij nauw betrokken geweest, je kreeg een bos bloemen bij de inwijding van het nieuwe veld?

,,Door de slechte bodemgesteldheid van onze velden was het een hele klus om trainingen en wedstrijden door te laten gaan. Niet alleen de vrijwilligers maar ook ouders, leiders en spelende leden van WVV raakten gefrustreerd en dat kwam de stemming niet ten goede. Ik was dan ook blij toen o.l.v.  Remco Franzen is ingezet op de aanleg van een kunstgrasveld. Eerst was dit plan helemaal niet bespreekbaar bij de Gemeente Oldambt. Een aantal jaren later mochten er inlichtingen worden ingewonnen over kunstgras en of een vervanger. Met Henk van Dijk, ambtenaar bij de Gemeente Oldambt, ben ik naar de voetbalvereniging Steeds Hooger in Rotterdam en bij een club in Gorkum geweest om EXTRA GRASS te bekijken. Een heel mooi systeem, maar niet geschikt voor WVV. Weer kwamen de plannen in de ijskast. Tot er in 2015 en 2016 bijna helemaal niet meer getraind en gespeeld kon worden. Het huidige bestuur van WVV heeft de discussie over een kunstgrasveld toen weer geopend. Gelukkig heeft dit geleid tot een voor WVV gunstig resultaat. Vanaf het begin ben ik bij de plannen betrokken geweest. Na de gunning werden de werkzaamheden gestart. Het was een drukke tijd want als beheerder van het complex moet je weten wat er gebeurd. De samenwerking met CSC en alle andere bedrijven heb ik als positief ervaren. Het resultaat is een super mooi kunstgrasveld, wat me echt trots maakt. En…we hebben ondanks de regen nog geen wedstrijd hoeven af te gelasten.”

Wat zou je nog graag wat beter zien worden bij WVV of misschien bij het amateurvoetbal in het algemeen?

,,Ik zou graag zien dat nog meer ouders en leden zich wat meer betrokken voelen bij WVV. Weinigen weten wat er moet gebeuren voor er een wedstrijd gespeeld kan worden. Ik ben jaloers op die verenigingen waar op maandag en vrijdag 12 vrijwilligers komen om te helpen. Veranderingen bij het amateurvoetbal richten zich vaak op het spel en de speelwijze, maar ik zou graag zien dat de KNVB de winterstop voor het amateurvoetbal zou verlengen tot 1 maart. Voordeel hiervan zou zijn dat er minder wedstrijden worden afgelast en de amateurvoetbalverenigingen krijgen meer publiek.”

Reageren