Clubmens (62): Herman Schoenmaker

Geplaatst: door

SCHILDWOLDE – Een onderwerp waarin er aandacht is voor mensen die betrokken zijn bij hun club. Dit keer een gesprek met Herman Schoenmaker, een clubmens bij de zaterdag vierde klasser SGV uit Schildwolde.

door Gert Meulman

Herman Schoenmaker (62) werd geboren in Stadskanaal en groeide op in Musselkanaal. Hij trouwde in december 1978 met zijn vrouw Adri en is daarna verhuisd naar Slochteren en woont thans in Schildwolde.

Groot fan

“Ik ben als klein jongetje begonnen te voetballen bij de v.v. Musselkanaal, heb daar bijna alle jeugdelftallen doorlopen (mijn jeugdleiders waren o.a. Mannes van der Heide en Kap Manning). Ik was toen een grote fan van het eerste elftal van de v.v. Musselkanaal, alle wedstrijden was ik erbij, mooie tijden waren dat, alle uitwedstrijden met de bus, prachtig! Grote namen van die tijd waren Frans Gerdes, Tonny Gerdes, “Pille”Fischer, Abel Scholtens, Hans Meijering, Jan Vos, Bonne Aans, trainers waren toen o.a. Simon Zoetebier en Jannes van Bolhuis. Ik heb tot en met de A-junioren bij de v.v. Musselkanaal gevoetbald en heb daarna een tweetal jaren gespeeld bij de v.v. Stadskanaal, met o.a. Ben Peeters en de Ferry Groenewoud. Daarna ging ik samen met Peter Hofstra naar de v.v. Alteveer om daar te voetballen. Alteveer voetbalde toen in de 4e klasse en hun trainer was Jetze Pascal. Een paar namen van die tijd daar waren, Piet Kip, Jans Vos, Johan Twickler en Johannes Starke.”

SGV

“Doordat ik ging verhuizen naar Slochteren ben ik sinds januari 1979 gaan voetballen bij de v.v. S.G.V. in Schildwolde. SGV speelde toen nog op de zondag en kwam uit in de 1ste klasse onderafdeling, vergelijkbaar met de huidige 5e klasse. In mijn tweede jaar bij SGV promoveerden we naar de 4e klasse en dat was mijn eerste en enige promotie als speler. In het seizoen 1981-1982 maakte SGV de overstap naar het zaterdag voetbal. Bij SGV was toen ik daar begon Harrie de Poel onze trainer, een aimabele man uit Veendam. Spelers waar ik toen mee speelde en kampioen werd waren Frans Eggebeen, Arent Klimp, Hans Schuil, Sienus van Egmond, Jan Wiltjer Jacob Bos, Eltjo Bos en Willem Vos. SGV speelde toen op de huidige velden, alleen had SGV geen eigen kantine en ons clubhuis was het voormalig Café Booy met Jan en Roos Booy. Ik heb een 12-14 jaren gespeeld in het eerste van SGV met wisselende successen. Trainers waren o.a. Harrie de Poel uit Veendam, Gert Jan Moed uit Siddeburen en Johannes Starke uit Veendam.”

Jeugdcommissie

“In de tussentijd deed ik veel voor de jeugd, we hebben samen met Harrie van der Poel en Willem Vos een Jeugdcommissie opgericht en regelden toen alle zaken aangaande de jeugd van SGV. De club kreeg in 1988 een eigen accommodatie. We bouwden zelf een eigen kantine onder de bezielende leiding van Albert Vos. Dat waren mooie tijden. Dat was ook de tijd dat we georganiseerd door de jeugdcommissie een uitwisseling hadden met de Engelse club Cliffe Royals uit Cliffe.  Man, dat waren mooie tijden, in totaal hebben we negen keer een uitwisseling gehad met Cliffe Royals en menigeen heeft het er soms nog over. Ik was jaren jeugdleider en tegelijkertijd ook jeugdtrainer en heb menig SGV-speler toen getraind en begeleid, ook floot ik als ik tijd had jeugdwedstrijden en wedstrijden voor de senioren. We hebben toen mooie tijden gekend met name met Tonnie Huisman en Jan Alberts, die later ook samen hoofdtrainer waren bij ons eerste team. Maar helaas is Jan Alberts op veel te vroege leeftijd van 40 jaar overleden en dat doet nog steeds pijn. Ook het overlijden van twee jeugdspelers toentertijd (Hans Velt 16 jaar en Hendrik Folkersma 17 jaar) hakte er toen goed in bij de club.”

Mooie periode

“Verder ben ik een aantal jaren leider/grensrechter van het eerste team geweest met de prima trainer en mens Hemmo Battjes. Ben ik een zevental jaren secretaris geweest bij de club, maar na een meningsverschil heb ik het toen een poosje rustig aan gedaan. Wel hielp ik mee bij het eerste in de bestuurskamer, was ik omroeper en maakte ik veel verslagen voor het eerste team. Het eerste team van SGV heeft rond 2010 een uitstekende periode gekend, door één promotie en twee kampioenschappen promoveerde het eerste team ineens van de 5e klasse naar de 2e klasse onder leiding van trainer Henk Hesling. SGV heeft een aantal jaren op een behoorlijk niveau (2e klasse) gespeeld en spelers toen waren o.a. Bernard van Loenen, Jack Kuper, Leyi Hu, Erik Schans, Jarno Heidmeijer, Dennis Schoenmaker, Willard Bos, Arjan Slager, Richard Hiemstra en Peter Mollema. Het mooie hiervan was dat bijna alle spelers “eigen” spelers waren en niemand werd betaald, een hele mooie periode.”

Bindende factor

“Ik ben in totaal ongeveer 23 jaar Jeugdvoorzitter geweest, daarnaast hebben mijn vrouw en ik samen 12 jaar de kantine gerund heb ik 7 jaar het secretariaat gedaan, vele jaren grens-scheidsrechter-jeugdleider-jeugdtrainer, kortom ik heb zeg maar van alles gedaan binnen de club. Op dit moment ben ik 5 jaar voorzitter en als het meezit en we vinden aan andere voorzitter dan treed ik op de komende ALV af als voorzitter van SGV. Ik ben dan bijna 40 jaar lid en zal daarna uiteraard lid blijven en wie weet nog wat gaan doen voor de club op een ander vlak. SGV is een hele mooie en sociale club, waarbij het ons kent ons gevoel heel sterk is. Zeker onze kantine heeft een bindende factor binnen de Schildwolder gemeenschap en ik ben heel blij dat ik daar bijna 40 jaar deel van heb mogen uitmaken.”

Huidige situatie

“De senioren hebben het vooral moeilijk doordat er een aantal dragende spelers lager zijn gaan voetballen en daardoor heeft het eerste het kwalitatief wat lastig op dit moment. Trainer René Hulsebos doet er echter alles aan om te proberen het huidige eerste elftal in de 4e klasse te houden. SGV heeft ook nog een 2e en 3e  elftal, onze dames spelen op de vrijdagavonden. De jeugd doet het prima, de jeugdafdeling groeit en bloeit. Alleen de overloop van de B-junioren naar de A-junioren verloopt moeizaam, dit omdat juist veel spelers op die leeftijd ergens anders voor kiezen. Een probleem dat niet alleen bij SGV speelt maar bij bijna alle verenigingen. SGV heeft op dit moment dus 3 senioren, 1 damesteam en 12 jeugdteams. Daarnaast zijn er nog een aantal mini pupillen actief die later doorstromen naar de F-junioren.”

Vergrijzing

“SGV doet het op dit moment prima, maar ik denk dat het vinden en vasthouden van vrijwilligers wel eens een moeilijke zaak kan gaan worden. Iets waar denk ik elke club wel tegenaan loopt.  Veel mensen hebben van alles te doen en dat brengt de clubs in vrijwilligers nood. SGV staat daarin niet alleen, maar het probleem wordt langzamerhand wel groter en groter. Dit kan betekenen dat je als club gedwongen wordt om “vrijwilligers” te gaan betalen voor diverse taken binnen de vereniging. Denk maar aan het schoonmaken. En dat heeft natuurlijk weer zijn weerslag op de financiële huishouding van de club, die heden ten dage al moeilijk genoeg kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de steeds maar teruglopende sponsorinkomsten en het steeds meer moeten betalen voor onderhoud accommodatie. Ik heb een groot respect voor alle clubmensen, mensen die dag en nacht klaar staan voor hun cluppie, echter zie ik bij veel clubs een vergrijzing toeslaan en ook dat gaat in te toekomst een probleem worden. Bij de jeugd speelt men sinds begin dit seizoen in de nieuwe wedstrijd vormen. Ik heb een aantal wedstrijden gezien en begrijp de inzichten van de KNVB, maar het schiet zijn doel totaal voorbij. “De mindere” spelers komen nu helemaal niet meer aan de bal. Bij balverlies staat het vijandelijk doel wel heel dichtbij en dus zullen medespelers de “slechtere” spelers niet vaak in het spel betrekken en dat was juist ‘HET’ paradepaardje van ons aller KNVB? Tevens had het zeker voor onze club nogal wat financiële gevolgen, want er moesten extra dingen worden aangeschaft, denk maar aan doelen, shirts etc.”

Toekomst

“Wie weet wat de toekomst gaat brengen, echter ben ik de menig toegedaan dat een vorm van samenwerking met omliggende clubs in het verschiet gaat liggen voor SGV. Schildwolde en omgeving zal in de toekomst vrees ik niet zelfstandig een club in de benen kunnen houden. Wij sluiten daarbij geen enkele club uit voor samenwerking. Ook onze accommodatie blijft een bron van zorg, het onderhoud dat de gemeente heeft uitbesteed gebeurt niet naar volle tevredenheid. Binnenkort volgen weer overleggen met de nieuwe gemeente Midden-Groningen om te kijken hoe de privatisering een vervolg krijgt. Kortom het is nooit saai bij een voetbalclub, er gebeurt altijd van alles wat, maar dat is ook weer het mooie eraan.”

Reageren