Clubmens (82) Jappie Tiersma

Geplaatst: door

ANNEN – Nummer 82 in de reeks van clubmens, een onderwerp waarin er aandacht is voor mensen die op wat voor manier dan ook betrokken zijn bij hun club. Dit keer een gesprek met Jappie Tiersma (59), die sinds 1980 betrokken is bij de vv Annen.

door Gert Meulman

Jappie, wat is je eigen voetbalhistorie?

In 1980 kwam ik in Annen wonen vanwege mijn werk in Zuidlaren. Bestuurslid Lambert Rademaker was zo vriendelijk om mij en mijn vriendin een huurwoning aan te bieden aan de grootste brink van Europa. Dat maakte voor mij de transfer van Leeuwarder Zwaluwen naar Annen mogelijk. Sportief viel ik bij Annen met mijn neus in de boter. Er was een mooie mix van een talentvolle lichting Anner Oelen (Jan Willem Houwing, Albert Jakob Popken, Gerrit Redeker, Geert Dekker, Klaas Pot en Jan Willem Moek) met een aantal heel redelijke voetballers die in die periode in Annen kwam wonen (Chris Bekkering, Herman en Henk Sandker, Roel Martens, Luc Buls, Tinus Kirchhoff en Albert Bartels). Annen was in 1980 al opgeklommen van de onderafdeling tot de 3e klasse en in mijn eerste jaar werden we daarin kampioen onder trainer Egbert Emmens en leider Luc Gonlag. Een paar jaar later promoveerden we onder trainer Roel Klaassens naar de 1e klas. Na drie jaar 1e klas was de koek op en met het vertrek van veel dertigers uit de selectie kachelden we in no time weer richting 3e klasse. Bijzonder was nog wel de komst van de jonge Meindert Jager van Veendam/Wildervank naar 1e klasser Annen, uiteindelijk zou hij met tussenpozen tot zijn 46e in het eerste spelen en in zijn nadagen zelfs nog weer promoveren naar de 2e en de 1e klasse. Wat dat weer extra leuk maakte was dat hij dat deed met o.a. de zonen van Geert Dekker, Luc Buls, Tinus Kirchhoff en mijzelf. Dat maakte dat Meindert met een tussenpoos van bijna 25 jaar 1e klasse voetbal bij Annen heeft gespeeld.

Wat heb je allemaal bij de club gedaan, meegemaakt en beleefd, wat doe je op dit moment nog voor de club en wat bevalt je aan de club?

In de periode dat ik zelf nog in het 1e speelde begonnen mijn zoons ook bij Annen in de jeugdteams en was het bijna logisch dat ik jeugdleider werd en meehielp bij de trainingen. De trainingen die al sinds jaar en dag onder supervisie staan van Jan Hoogstrate (een standbeeld voor Jan!). Vanuit de betrokkenheid bij de jeugd heb ik in die periode ook een aantal jaren een bestuursfunctie gehad. Een studie zorgde voor een onderbreking van een aantal jaar, waarin ik qua voetbal een stapje terugdeed en in het 2e speelde. Na de studie heb ik als krasse veertiger nog een paar jaar onder trainer Bert Doldersum in het eerste gespeeld met onder andere Marc van Dijk en Gerard Kuitse en natuurlijk met Meindert Jager. Ik heb mijn trainersdiploma’s (TC 3 en TC 2) behaald en ben een aantal jaren vreemd gegaan bij Tynaarlo, Helpman en Eext, ondertussen voetbalde ik als het kon nog op de zondagochtend bij Annen 2. Inmiddels waren zoons Frenk en Leon zover dat zij ook bij de senioren voetbalden. Blijkbaar had ik meer gevoel bij het vaderschap dan bij het trainerschap, want met plezier heb ik het trainerschap elders beëindigd om ze zo weer in de vertrouwde Annen-omgeving te kunnen zien spelen. Bij mijn terugkomst ben ik wel het 2e elftal gaan trainen en coachen. Dat was in de periode dat Wietze de Jong als trainer van het 1e Annen van de 3e naar de 1e klasse loodste. Ondertussen floot ik op de zaterdag regelmatig een wedstrijd bij de junioren.

Na 4 jaar Annen 2 dacht ik het rustiger aan te doen, maar na het vertrek van trainer Henk Schoonbeek, die Wietze de Jong was opgevolgd, kwam al snel de optie boven om vanuit eigen geledingen het 1e elftal te gaan begeleiden. Marc van Dijk en Gerard Kuitse kenden het elftal van haver tot gort. Zij hadden eerst een deel van de jongens al getraind en gecoacht in de A-junioren en waren de jaren daarna als teamleiders nauw bij het 1e betrokken geweest. Zij waren vol ambitie om met de jongens aan de slag te gaan en vroegen mij om hierbij aan te sluiten. Zo waren we weer vier jaar onderweg in een echte Annen-samenstelling. Door weer eens een studie aan te gaan (je bent nooit te oud om te leren) ben ik het qua 1e elftal wel rustiger aan gaan doen, maar werd ik al snel gestrikt voor een functie in het bestuur waarbinnen ik Henk Steenge opgevolgd ben als bestuurslid technische zaken. Met alle tijd om op zaterdag af en toe nog een wedstrijdje bij de jeugd te fluiten en op zondagmiddag supporter te zijn bij Annen 1, waar inmiddels Hemmo de Wal trainer is, zoon Frenk samen met Harm Steenge de begeleiding doet en jongste zoon Leon nu de oudste speler is. Gelukkig zagen we de afgelopen weken bij de wedstrijden tegen Gieten en Veendam ook Meindert Jager als supporter aan de kant staan, en dat zal er ongetwijfeld aan bijgedragen hebben dat Annen de eerste periodetitel binnensleepte.

Hoe gaat het met de club, hoeveel elftallen hebben jullie, hoe is het met de jeugd en wat is het niveau?

Annen is een mooie, nette dorpsclub die heel goed bij mij past. De prestaties passen zich aan de grillen van het talent dat per fase beschikbaar is. Daarbij komt dat er altijd wel sprake is van karakter en strijdlust. Zal misschien te maken hebben met de ligging tussen de grotere dorpen Zuidlaren, Gieten, Vries en Eelde waardoor er een tandje bijgeschakeld moet worden om mee te doen en liever nog: beter te zijn. En dat lukt vaak redelijk. Op dit moment spelen we met 8 seniorenteams in de competitie, waarvan 1 vrouwenteam. Het 1e pakte de eerste periodetitel ondertussen en het 2e staat mee bovenaan in de reserve 1e klasse. De overige teams spelen met veel plezier op hun niveau en na de training op donderdag van trainer Albert Fidder is het gezellig in een bomvolle kantine. Bij de jeugd beleven we mooie tijden met goede lichtingen O19, O17 en O15. Voor de komende jaren is er stevige concurrentie te verwachten en is het voor de ontwikkeling van de jonge spelers goed dat Annen haar ambitie waarmaakt met een promotie naar de 2e klasse.

Wat zou je nog graag veranderd zien bij de club en in het amateurvoetbal in het algemeen?

Annen kent gelukkig nog veel vrijwilligers en een grote groep van oudgedienden die er voor zorgt dat de accommodatie er goed bijligt. Met eigen middelen denken we na over het verfraaien van die accommodatie. Twee jaar terug hebben we met een hele ploeg vrijwilligers in 1 dag de tribune van voetbalvereniging Stroe gedemonteerd en in een grote vrachtauto naar Annen vervoerd (het duurde iets langer dan 1 dag voordat hij er stond, maar inmiddels kan er wel droog voetbal gekeken worden in Annen). We zijn blij met de ondersteuning van de Gemeente Aa en Hunze, o.a. bij het verkrijgen van een kunstgrasveld. Hierdoor kan er ook bij slechte weersomstandigheden altijd goed getraind worden (en ook afgelopen nazomer toen de emelten zich tegoed deden aan het hoofdveld en voetbal daar onmogelijk werd). De laatste jaren merken we bij de lagere seniorenteams steeds vaker dat wedstrijden niet door kunnen gaan vanwege een tekort aan spelers. Helaas ondervinden wijzelf nu ook dat door een te krappe samenstelling één van de seniorenteams lastig in de been te houden is. Nadenken over alternatieven bijv. – kleinere competities – meer flexibiliteit in speeldagen en -tijden, zal moeten om ook in de toekomst te blijven spelen.

Reageren