De Goddelijke Kanaries: Fore en vurgen

Geplaatst:

Soms zijn bier en bitterballen om kwart voor twaalf in de morgen lekker, soms niet. Kijk hem eens een keer recht en diep in zijn ogen aan, wanneer u in de gelegenheid bent, en u weet meteen genoeg.

Het beroepsmatig siepeltje rukken kan gewoonweg niet bijzonder veel om het omvangrijke lijf hebben. Men neme het bolgewasje bij zijn fraai gevormd kruintje, men geeft er een gevoelvol maar krachtig rukje aan en hup het siepeltje verlaat soepeltjes met een fraaie pisboog moeder aarde. Men zwengelt het siepeltje vervolgens op een gereedstaand karretje, dotje gas en in galop naar het dichtstbijzijnde onderkomen. Klaar is René. Niet veel ingewikkelds aan, lijkt me zo, en moeilijker dan dit zal het ook niet gauw gaan worden. Toch besloot René Oetdhaaijer, want daar hebben we het uiteraard over, enige tijd geleden dat een beetje netwerken links en rechts, ter promotie van zijn siepelimperium, in de vorm van een stevig robbertje golf wellicht geen kwaad kon. Zo gezegd, zo gedaan. René naar de eerste de beste golfbaan in de buurt. Lekker zwiepen met die handel. Soort van omgekeerde surrogaatgeboorte van een siepel. Geen hulpeloze bolgewasjes uit de vruchtbare schoot van moeder aarde aborteren, maar zielloze plastic balletjes over grote afstand in een in de aardbodem geslagen peniskoker raggen. Men neme een houten 4, men geeft het levenloos stukje plastic een ferme tik, sierlijke pisboog, indien nodig een klein laatste rukje met ijzer 1, ploep, balletje in het gaatje, klaar is René. Men zwengelt René vervolgens op een gereedstaand karretje, dotje gas en in galop naar het dichtstbijzijnde onderkomen. Bij voorkeur met tap. Even een paar liter netwerken.

Vurge

Tenminste dat was de bedoeling, maar René zou René niet zijn als hij ook het toch zo keurig spelletje golf op zijn eigen bijzondere wijze zou weten te verkloten. Hij werd binnen een halve dag al weer weggestuurd. René had namelijk van de eerste negen holes de greens binnen twee uur in zijn volledigheid omgeploegd. Dertig slidings had hij gemaakt. Waarom, weet geen mens, maar het is november en dan klontert het kilverbakbloed klaarblijkelijk daar waar het absoluut niet gaan kan. Op de green nog wel, het mooiste stukje gras van de hele golfbaan. Golfballetje op een meter of twee van de hole. Daar komt René. Hobbeldehobbeldehobbel, Kanariereet naar achteren, klein scheetje, neus in de wind, Kim Jung Un-kapseltje in de plooi, hobbeldehobbeldehobbel, bek wagenwijd open, rug en schouderpartij in een anatomisch pathologisch onmogelijke hoek van een graadje of veertig, hobbeldehobbeldehobbel, ferme hup en KLABOEM!!!! Vurge van een meter of draaie, balletje zoek. Ze hebben René vriendelijk, doch met de nodige klem verzocht voorlopig even niet terug te komen en dat begrijp ik wel.

SIEPEL!

Donderdagavond 16 november 2017. Uur of negen, druilerige weersomstandigheden. Twaalf Goddelijke Kanaries op de training. Zes daarvan dolen al bijna een kwartier lang met de handen in de zakken wat in de rondte. Af en toe een trap tegen een verdwaalde knikker. Niks nieuws onder de Kanariezon. Onze trainer/coach/leider/speler Folcao Penzinho do Nascimento had besloten de training in ieder geval niet te intensiveren ter voorbereiding op de topper tegen koploper Rolder Boys 4. Half uurtje later afwerkoefening. Aanvoerder Thijs van Bree op de zestien. Bal inspelen, kaats en het speeltuig op doel rammen. René presteerde het daarbij om het leer precies drie en negentig keer op dezelfde plaats over het doel het doel te schieten. Gat in het skoekeloen. U kent de procedure: Hobbeldehobbeldehobbel, Kanariereet naar achteren, klein scheetje…. enzovoort, enzovoort….PLOEMP!! Bal drie meter aan de rechter kant over het doel en René telkens met zijn trainingsjas haastig over zijn bolle kop getrokken maar roepen: “FORE!!” Schijnen ze met golf ook te doen bij afzwaaiers. Betekent zoiets als: Flying Object Returning to Earth. Wisten wij veel. “SIEPEL!!” zou ik er in het vervolg aan toe willen voegen: Sliding Is Evidently Prohibited doe Exceptionele Lamlul.

Kap-dribbel- en draaimirakel

Onze trainer/coach/leider/speler Folcao Penzinho do Nascimento heeft af zo nu en dan zijn heldere momenten en hij achtte het van groot belang om de lastige thuiswedstrijd tegen Rolder Boys 4 met een zo sterk mogelijke opstelling aan te vangen en ook te eindigen. Zo kon het voorkomen dat Wubbo z-side Mulder met het tweede elftal op pad werd gestuurd en René Oetdhaaijer voor de volle negentig minuten op de bank werd geposteerd. Was even niet anders. Het sorteerde bijna vanaf de aftrap effect. Een levensgrote kans voor Romano uit het Westen was echter niet aan hem besteed. De daaruit volgende tegenaanval van de Rolder Boys was zo mogelijk net zo dreigend. Ook dit leverde gelukkig geen doelpunt op. Doelman Arjan Redt keerde de inzet en de toon was daarmee na vijf minuten gezet. Na ongeveer twintig minuten spelen pakten de mannen van het derde elftal van de voetbalvereniging Veelerveen, De Goddelijke Kanaries, dan toch de leiding. U raadt het al: Romano uit het Westen voltrok het vonnis, 1-0. Maar ook Rolder Boys had een kap-dribbel- en draaimirakel in de spits met als onvermijdelijk gevolg de 1-1 na een half uur spelen. Dit leek ook de ruststand te gaan worden, maar na een aanval over drie schijven prikte de teruggekeerde Mauro Badpak op slag van rust de 2-1 binnen.

Baby King Python

Tijdens de rust de welbekende rituelen. Romano uit het Westen die drie Javaanse Jochies achter ellkaar door zijn longblaasjes perst. Folcao die weer ongegeneerd met zijn zoon staat te bellen: “Mot ik die het den nog een keer oetleggen? Pappe zien ding doar beneden is zeg mor een Mercedes en mamme heur ding doar beneden is den zeg mor de garage. Ik heb die guster hoil dudelek veurdoan hou de Mercedes de garage in mot…..Wat zegst? Doe konst mien achterwielen guster nog zain? Nee jong, kaalf. Dei mott’n er noit bie in!!” René Oethaaijer wil ook graag weer even wat zeggen: “Een jongeman die gearresteerd werd door de Duitse politie in Darmstadt bleek tijdens het fouilleren een levende python in zijn broek mee te dragen. De dronken 19-jarige jongen werd door de politie gearresteerd nadat hij ruzie kreeg met een andere man en omstanders de politie belden. Een statement van de politie liet weten dat ze tijdens het fouilleren een significante bobbel in zijn broek vonden. De jongeman vertelde de politie dat hij een slang in zijn broek had. De baby King Python had een lengte van 35 centimeter” Fijn verhaal zeg, René!

Privacyoverwegingen

Ook in de tweede helft was er een licht veldoverwicht voor De Goddelijke Kanaries, maar omdat een handvol kansen niet werd verzilverd (Romano uit het Westen ging vrij voor doel, nadat hij de keeper was gepasseerd, pardoes op handen en voeten achter de bal aan; hoeveel meer kun je nog op je trouwste vriend gaan lijken) en ook Rolder Boys 4 de iets minder talrijke mogelijkheden niet wist binnen te werken, bleef het tot een kwartier voor het einde spannend. Een toegekende vrije trap voor de Kanaries zorgde uiteindelijk voor de beslissing. De bal werd met een fraaie pisboog, als betrof het een heuse siepel, over de muur en in het doel gewerkt, 3-1. Uit privacyoverwegingen moet ik u helaas de doelpuntenmaker onthouden. De 3-2 in de slotseconde van de wedstrijd was daardoor slechts nog van statistisch belang. Eindstand 3-2.

Bodemvlakomstandigheden

Drie hele belangrijke punten tegen een sportieve koploper in een onvervalste zespuntenwedstrijd Dat kon minder. Een heldenrol was daarbij weggelegd voor René Oetdhaaijer door de gehele wedstrijd met zijn knietjes over elkaar de bank te blijven zitten, ondanks ideale bodemvlakomstandigheden. Hij kent gelukkig zijn beperkingen. Wel zo prettig voor een ieder, maar niet in de minste plaats voor onze terreinknecht Heiko Teuben natuurlijk.

Erik Rouppé

Reageren