De Goddelijke Kanaries: noppen en veren, tjeep, tjeep, tjeep.

Geplaatst:

Soms zijn bier en bitterballen om kwart voor elf in de morgen lekker, soms niet. Zeker weten doe ik het uiteraard niet, kan ook niet, want ik heb hem nog nooit zien spelen, maar een uitspraak als: “Ik wist noit dat de bienoam De Goddelke Kenoaries van oorsprong veur de Brazilioanse selectie beduild is”, doet natuurlijk meteen het ergste vrezen. Nee, onze Grunneger troubadour, de onvolprezen kroonprins van de streektaalmuziek oet Westerdaipsterdale, His Royal Boeskoolstronk van de Veenkoloniën Jan Henk de Groot loopt vermoedelijk bepaald niet over van de voetbaltalenten. Denk daar zijn postuur en kapsel bij (hij had met gemak het product kunnen zijn, ontstaan uit een triootje tussen Jogi Autobahn, Boske Tuize en Wubbo z-side Mulder na een uitgebreid avondje Paasbloemetjes buiten zetten) en hij had net zo goed zelf een Goddelijke Kanarie kunnen zijn. Weinig tot geen voetbaltalent, bescheiden doch fraai bierpokkeltje, weldadig bosje krullen, uitstekende teksten. Iets in de trend van: “Moi Jan Henk, hest brand had? Nee, wat den! Nou gewoon, hest hoar zo in toeze. Maar wat kan hij goed zingen, hè?”, had Chantal Janzen er fijntjes aan toegevoegd kunnen hebben.

Het Laatste Rukje

En goed zingen, dat deed hij. In Veelerveen. Bij Tedo & Brigitte. Over De Goddelijke Kanaries. Gekker gaat het echt niet worden. Wat was het geval. In 2016, tijdens een optreden in Veelerveen had His Royal Boeskoolstronk in een vlaag van overmatig enthousiasme aan twee niet nader te noemen groupies uit het plaatselijke rusthuis Het Laatste Rukje beloofd om in 2017 terug te komen met een lied over De Goddelijke Kanaries. Beide Tena-Lady-bewonderaarsters meteen zwaar in de war natuurlijk. Maar zie daar een jaar later. De twee hoogbejaarde dames waren beide nog in leven en enigszins bij kennis en dus maakte belofte schuld. Tenminste, zo omschreef hij het zelf. Dik twee weken geleden ontving ik het volgende bericht: “Moi Erik. Ik mot nog een laidje schrieven veur 16 april, aans krieg ik pak op pèns van de wichter…….hestoe even ’n overzichtje van de verschillende speulers en hun roare fratsen? Gr, HRB”. Dat was natuurlijk niet aan een dove, of in dit geval blinde, gevraagd. Twaalf kantjes opgestuurd en nog geen etmaal later was de tekst al klaar. Uitwedstrijd tegen SPW 4 uurtje vervroegd om op tijd terug te zijn in Veelerveen voor het Goddelijke Kanarielied. Na een korte interactie met Wim Reer “Woar is dien Kanarieshirt, Jan Henk! Dei paast mie nait meer….….”, trapte His Royal Boeskoolstronk af:

Goddelke Kenoaries

In t schiere Veelerveen, aargens bie de grup

Doar zit de twijde ploug nogaal te oazen op de cup

Mit heur gele pakkies, vol vertraauwen en techniek

In n tempo van mien grootje zet men zoden aan diek

 

Behaalve din ons Wubbo topsupporter van FC

Beste stuurlu stoan aan wal, zol veur team ‘t beste wezen

Verlaist e nait de baal, din is e zien boksem wel weer kwiet

Toch is e onmiskenboar n Goddelke Kenoariepiet

 

Ooooh loat ze mor tjilpen, ooooh loat ze meer doun

Loat ze mor reren, noppen en veren

Goddelke Kenoaries, tjeep, tjeep, tjeep

 

Romano uut t Westen, och was e dr mor bleven

Kloosterwiekers 3 zo’n doelpunt trugge geven

Nee laiver din Der Bomber tegen Bellingwolde drij

Vaar moal in de goal veur n Schlesischers himmelreich,

 

Loie Folcao staait in et veld as n gele aaierbaal

Mor roakt m op de punt din dut t naait zo maal

Most dr wel op letten as e wegzakt in t gras

Of vergruit mit de dugout omdat e doar t beste paast

 

Ooooh loat ze mor tjilpen, ooooh loat ze meer doun

Loat ze mor reren, noppen en veren

Goddelke Kenoaries, tjeep, tjeep, tjeep

 

In rust is doar Coach Leidt, het bie commando’s zeten

Vragt aan Torres, wat is er jong, wat kiekst ja verbeten

Din wordt de lucht wat ijl deur Janske Zwaarman’s scheten

Valt Graadje van zien groadje en het Rouppé weer n column schreven

 

En zo ist noa 90 minuten 0 tegen elf

Mor gaauw de veertjes likken in de daarde helft

 

Ooooh loat ze mor tjilpen, ooooh loat ze meer doun

Loat ze mor reren, noppen en veren

Goddelke Kenoaries, tjeep, tjeep, tjeep

Was getekend: Jan Henk de Groot. HARTSTIKKE BEDANKT, zou ik er in Goddelijke Kanarieletters aan toe willen voegen.

Garantie

Bijna drie uur eerder werd de lastige uitwedstrijd in een toen nog zonovergoten maar fris Stadskanaal afgetrapt tegen het plaatselijke SPW 4. Het eerste kwart van de wedstrijd ging het spel gelijk op en er vielen kansen aan beide kanten te noteren. Het had na twintig minuten spelen even goed 1-1 of 2-2 kunnen staan, maar ja wij, spelers van de voetbalvereniging Veelerveen, De Goddelijke Kanaries komen nu één keer uit in de Kelderklasse. Ook een balletje op een meter of drie voor de doellijn biedt nog geen garantie. In het tweede kwart wist het keurkorps van trainer/coach Jan Leidt wat meer het initiatief te nemen en na weer een handvol gemiste dotten van kansen was het Jogi Autobahn die de ban brak. Wie ook anders tegen SPW. Hij wist een diepe bal over links met een trio SPW-ertjes hangend aan zijn shirt te promoveren tot doelpunt. Hij deed datgene waar hij doorgaans in uitblinkt: nicht nachdenken, hinein rausen, 1-0. Dit was meteen ook de ruststand.

Zwemvliezen

Tijdens de rust de gebruikelijke handelingen. Romano uit het Westen die een drietal Javaanse Jongens aflebbert, coach Jan Leidt die de boel met één krachtige zin op scherp zet: “Als we oine teeg’n krieg’n en wie scoorn’n zulf noit meer, wordt het geliek”. Geen speld tussen te krijgen. De uit de siepels weder opgestane René Oetdhaaijer moet zich er ook weer mee bemoeien natuurlijk: “Een naakte vrouw die over straat liep in het Californische Fresno zorgt voor veel vragen. Toen de politie haar aanhield, claimde de vrouw namelijk dat ze een zeemeermin was. Ze was iets eerder uit een meer geklommen en was vervolgens aan de wandel gegaan, aldus de vrouw. De ’zeemeermin’ had zwemvliezen tussen haar tenen en had natte haren. Ze zei dat ze Joanna heet. Op alle vervolgvragen antwoordde ze: „Ik weet het niet”, vertelt René. Lekker relevant verhaal hoor, René!

Aangewaaide padschoffel

Toen onze aangewaaide Friese padschoffel Mauro Badpak kort na rust voor tien minuten naar de kant werd gestuurd na een volkomen onnodige charge, leek het even heel penibel te gaan worden voor De Goddelijke Kanaries. SPW 4 ging meteen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en de mannen van trainer/coach Jan leidt moesten even in de achteruit. De gelijkmaker kwam er gelukkig niet, mede door uitstekend handelend optreden van onze betrouwbare sluitpost Arjan Redt. Aan de andere kant was een aantal uitgelezen mogelijkheden om door middel van een paar scherpe counters de score uit te breiden niet aan de Kanarie voorwaartsen besteed. Het zal u niet meer verbazen. Gescoord werd er dus niet meer. Eindstand 1-0 in het voordeel van De Goddelijke Kanaries. Hakjes over de sloot, samengeknepen fijn behaarde billen, belangrijke overwinning.

Aubade

Nadat we na de wedstrijd Wubbo z-side Mulder met zijn allen in de juiste pantalon hadden geholpen en na een Knoalster fustje bier soldaat te hebben gemaakt vertrok het hele zwikje met gezwinde spoed richting het onderkomen van Tedo & Brigitte, alwaar His Royal Boeskoolstronk ons nog net niet stond op te wachten om zijn aubade wereldkundig te kunnen maken. Ik zeg: top-40 hitje in de dop en dat met Pasen.

Erik Rouppé

Reageren