De Goddelijke Kanaries: Wubbo z-side Mulder doet weer heel raar

Geplaatst:

Soms zijn bier en bitterballen om kwart voor twaalf in de morgen lekker, soms niet.

Nog niet zo gek lang geleden was het onze parttime professioneel paniekzaaier en Opperkanarie Wubbo z-side Mulder, wie ook anders, die met regelmaat op deprimerend vroege zondagochtenden veel te druk gesticulerend en met gefronste wenkbrauwen achter niet opdagende Goddelijke Kanaries aan stond te bellen. Beide armen met regelmaat hulpeloos in de lucht, desolate verontwaardiging op zijn gezicht. De dampende badmuts en zijn van pure opwinding beslagen brillenglazen kunt u er zelf zo bij bedenken. “En dunderdag waar’n we nog met dattien”, ik hoor het hem nog zo zeggen. Teksten als: “Ik bin der zundag nait, ik heb last van poot. Ik kin zundag nait, ik mot met de vraaaauw noar de Wibra, schone onderboksems koop’n” of “Ik kom zundag nait, ik heb zo’n vrezelijke last van de pokkel”, maakten Wubbo doorgaans schier wanhopig, maar de tijden zijn veranderd. Belachelijke afzeggingen zijn er uiteraard nog steeds, maar de selectie van het tweede elftal van de voetbalvereniging Veelerveen, De Goddelijke Kanaries, is inmiddels van een dusdanige omvang dat dit met gemak en ruimschoots kan worden opgevangen.

Adamsappelhoogte

Sterker nog: de selectie is bij tijd en wijle zo groot dat De Kanaries zich tegenwoordig in ploegendienst moeten omkleden voor en na een wedstrijd. Luxeprobleem zou u in eerste instantie kunnen denken, maar niets is minder waar. Het Kanarieoverschot ontlokt bij een aanzienlijk aantal spelers een nogal vreemdsoortig gedrag. Soort basisplekgevechten op leven en dood. Nietsontziend, alles geoorloofd. Neem bijvoorbeeld onze gediplomeerde bodemvlakker René Oetdhaaijer. René, doorgaans niet te beroerd voor een slidinkje op adamsappelhoogte hier of een onschuldig ogend doodschopje daar, beende vlak voor de wedstrijd tegen het veel te jonge SPW 4 plots schichtig achter onze trainer/ coach Jan Leidt aan. Hevig ja knikkend hoorden we nog net hoe hij Jan in alle vroegte als een verliefde homofiele lijstduwer in verkiezingstijd in zijn fraai gevormde Kanarieanus probeerde te kruipen: “Nee hor Jan, hest zoals altied volledig geliek. Ik ben het mit die ains. Zeg mor wat ik veur die doun mot” Dei dikke domme kounavvel. Gelukkig trapte Jan niet in het veel te goedkoop toneelstukje. René zou de volle negentig minuten aan de kant blijven.

Kangoeroeversleper

Een ander voorbeeld is het recente imbeciele gedrag van onze Mediterraanse kangoeroeversleper Pendeltienus Cojones. Kangoeroe als in: hoge sprongen, lege buidels. Pendeltienus sleept beroepsmatig de meest vreemdsoortige zaakjes van en naar Frankrijk en/of Spanje. Wilt u morgen uw lekkende privé kernonderzeeërtje bezorgd hebben op uw vakantieadres in het zonovergoten Valencia? Als het maar in zijn bus past, dan is het geen probleem. En zoals hij werkt, zo voetbalt Pendeltienus feitelijk ook. Het lijkt doorgaans alsof hij totaal nutteloos negentig minuten lang vol energie allerlei Showroomachtige attributen aan het verslepen is. Druk, druk, druk. Rendement nul komma nul natuurlijk, maar dat voor nu even geheel terzijde. Eén ding weigerde Pendeltienus Cojones tot dusver principieel en pertinent: linksback voetballen. Tot dusver. Tegen de foetussen van SPW 4 zou hij doodleuk en met een vilein glimlachje op zijn gezicht, tegen al zijn principes in, mijn positie als linksback innemen. Geen enkele vorm van wroeging. En bedankt.

Kromme pootjes

Als het om compleet losgeslagen debiel gedrag gaat, kan er zoals altijd maar eentje de kroon spannen in deze: Wubbo z-side Mulder. Wubbo is het padje momenteel totaal, maar dan ook totaal en volledig kwijt. Wubbo weet zelf ook wel dat hij twee veel te korte kromme pootjes heeft en dat hij niet bepaald vooraan stond toen Onze Lieve Heer de voetbaltalenten aan het uitdelen was. Sinds kort denkt Wubbo hier echter wat op gevonden te hebben. In zijn ijdele hoop op een basisplekje zo nu en dan, claimt hij gewoon te pas en te onpas zijn aandeel in een hoogtepunt (lees: doelpunt). Eerst begon hij uit het niets te raaskallen over een zogenaamd door hem geproduceerde treffer in de vriendschappelijke wedstrijd tegen De Bataven. Klopte natuurlijk niks van. Navraag leerde al snel dat het hier om het betere duimzuigerij ging en tegen de embryo’s van SPW 4 claimde hij gewoon zonder blikken of blozen een assist. Hij had het leer net daarvoor blind naar voren gerost, in de richting van de cornervlag. Onze energieke middenvelder Schompes Kansloos zag er als enige heil in, pikt het leer op, slalomde door de verdediging van SPW 4 en rondde vervolgens beheerst af. “Toch weer een assist”, hoor ik Wubbo opeens zeggen. Vol ongeloof kijk ik hem aan. Hij meent het ook nog.

Kilverbakken

Ondanks de aanwezigheid van een drietal talentloze kilverbakken in de mandekking (Alexander de Gróóóóóte, Wubbo z-side Mulder en Pendeltienus Cojones) was het spelbeeld bij de spelers van het tweede elftal van de voetbalvereniging Veelerveen, De Goddelijke Kanaries, in de eerste helft tegen het pasgeboren SPW 4 ronduit goed te noemen. De Kanaries waren gewoon de bovenliggende partij en een zeer fraaie individuele actie van Jogi Autobahn, als was hij Jürgen Klinsmann in zijn beste dagen, bracht Romano uit het Westen op een halve meter voor de doellijn in stelling, 1-0. Rust.

Zeeschildpad

Tijdens de rust de gebruikelijke handelingen. Romano uit het Westen die een drietal Javaanse Jongens wegzuigt, Jan Leidt die eindelijk besluit om Pendeltienus Cojones uit het veld te halen en René Oetdhaaijer die zomaar begint over één of ander zeeschildpad dat van ruim negenhonderd munten zou zijn bevrijd in de Thaise hoofdstad Bangkok. “Het dier met de bijnaam Bank zwemt in een vijver in het oosten van Thailand waar toeristen muntjes in gooien. Ze denken dat het geluk brengt. Door alle muntjes was er in de maag van de 25-jarige vrouwtjesschildpad een bal ontstaan van ruim 5 kilo. Door dat extra gewicht was het schild van het dier beschadigd. Ze liep daardoor het risico op een levensbedreigende infectie”, vertelt René. “Mooi lapgeld”, mompelt Wim Reer.

Voorweeën

De Goddelijke Kanaries leken het aanvankelijk moeilijk te gaan krijgen in de tweede helft tegen een licht aandringend SPW 4, maar dit bleken meer valse voorweeën. De tweede treffer van de dag van Romano uit het Westen uit een messcherpe counter verschafte lucht en toen de ingevallen Der Bomber Sauer met een onvervalste Vollspannschuss de 3-0 aantekende was het pleit beslecht. De 4-0 door andermaal Der Bomber Sauer en de 5-0 door Schompes Kansloos in de slotfase waren derhalve slechts voor de statistieken nog van belang.

Maale ploug

Volgende speelronde uit naar De Kloosterwiekers 3. “Maale ploug”, zou Jan Zuurman er over gezegd kunnen hebben. Thuis kregen De Goddelijke Kanaries immers in een carnavaleske wedstrijd nog met 3-5 op de fijn behaarde billetjes.

Erik Rouppé

Reageren