De Goddelijke Kanaries: Zwien in ‘t ies

Geplaatst:

Soms zijn bier en bitterballen om kwart voor twaalf in de morgen lekker, soms niet. Donderdag 26 oktober 2017. Uur of half negen in de avond, af en toe een buitje, graad of tien, weinig wind. Prima omstandigheden voor een Kanarietraining. Onze trainer/coach/leider/speler Folcao Penzinho do Nascimento is al enige tijd in de weer met een veelvoud aan attributen. Jalonstokken, pilonnen, hesjes, ballen. In de achtergrond staat beroepsbeul en zwelgbast Robin Bossen van Nutrimove een handjevol dames af te peigeren. Robin is van de persoonlijke training, van verantwoord voedsel en van bewegen, heeft een lichaam waar vermoedelijk menig dame (of heer) spontaan en structureel een ontregeld bioritme van krijgt. Uren van trainingsarbeid, biceps en triceps, juiste proporties. Hij staat wekelijks naast ons op het veld om een aantal vrijwilligers of vrijwilligsters voor het goede doel af te raggen.

Trekkerbanden

De aanwezige dames van vanavond sleuren met uiterste inspanning trekkerbanden aan een ketting over het veld. Achterbanden welteverstaan. Dus zo ontwikkel je een strak en gezond lichaam! Het ziet er nogal spartaans uit en René Oetdhaaijer en Janske Zwaarman slaan het schouwspel schouder aan schouder in opperste verbijstering gade. Ze hebben ook beide affiniteit met trekkerbanden. Ze zitten er bij voorkeur zonder al te veel lichaamsbeweging tussen, maar dit even terzijde. Pens in de richting van de zwoegende dames, handjes aan de voorkant in de broek en bij de potlood, lekker warm. Pffffrrrrrrrrrrrrrrrrrttttttttt, “Ik heb siepels had. Doe ook al? Ik ook!!”. pffffrrrrrrrrrrrrrrrrrttttttttt, kort onderling oogcontact, stompzinnig gegiechel. Twee corpulente randdebielen, één gedachte. Groter gaat het contrast niet worden vanavond.

Zakjapanner

Hoewel….vanuit de duisternis komt plotseling Wubbo z-side Mulder aanstrompelen. Ook Wubbo kijkt in het voorbijgaan vol bewondering naar de getrainde lijven, loopt daardoor bijna met zijn bolle kale kop tegen Robins bus aan, maar het gaat op de nipper goed. “Bist te loat!”, zegt Folcao. “Klopt, ik mos Hapto-Arie help’n mit zien zakjapanner. Zakjapanner? Joa, hai kreeg hom nait aan de loop en ik ook eerst nait, mor toen ik per ongeluk op het on-knopje drukte, dee dat ding het inains….”. Folcao trekt een verbaasd gezicht, maar houdt zich verder wijselijk stil. Hij begint met zijn uitleg van de ophanden zijnde oefening. Twee groepen van vijf, bal inspelen, kaatsen, diagonaal diep, breed leggen, in de loop meegeven, afronden op de kleine doeltjes, wedstrijdverband.

Mankini

Als Wubbo op zeker moment het leer diagonaal krijgt aangespeeld, gaat het mis. De bedoeling is dat hij het speeltuig simpel, doch zo snel mogelijk, breed legt op Wim Reer. Maar u kent Wubbo en zijn niet zo verfijnde baltechniek. Een beetje als Borat. U weet wel, de alter ego van Sacha Baron Cohen. Borat houdt ervan om zo nu en dan aan de boorden van de Kaspische Zee te gaan flaneren in een gifgroene zogenaamde mankini. Hoog opgesneden mannenbadpak, behaarde benen, behaarde blote kont. Combinatie van niks, geen gezicht. Maar juist daardoor kun je je er wel een maagwandcorrectie om lachen. Wubbo raakt de bal hopeloos verkeerd en het lijkt wel alsof hij het in de grond wil pompen of zo. Bal roerloos in het gras, Wubbo plat op snoete, afgrijselijke oerkreet, grimas, dampende badmuts, brillenglazen beslagen, last van knaaie, lachende Kanaries. Het lukt hem ook gewoon elke keer weer.

Windschutzscheibe

Na het met enig fortuin gewonnen duel van de vorige week in Muntendam tegen de plaatselijke vijfde keuze, moesten de spelers van het derde elftal van de voetbalvereniging Veelerveen, De Goddelijke Kanaries zondag 5 november aantreden tegen de mannen van Eintracht Wedde 3, uit de gelijknamige Duitse enclave. Eintracht Wedde 3, bekend of misschien wel berucht geworden door spelers als Urs Kanninchenfurz, Hansi Wurst, Leckmichim Arschmann, Hell Blau, Dunkel Blau en natuurlijk Eddie von Hinten. Maar niets van dat alles! Ze kwamen ineens met een voor ons totaal onbekende piepjonge Mannschaft op de Veelerveenster proppen. Alleen Eddie von Hinten, die in het verleden zijn Hanomag Henschel F35 wel eens voorafgaand aan het duel in onze dug out had geparkeerd was nog over. Eddie; klatschen als Dieter Thomas Heck in zijn beste dagen, motoriek van een Windschutzscheibe, saufen als een Oostduits Entwässerungszentrum. Lachen, gieren, zuipen. En zijn infantiele Duitse teamgenootjes maar rennen. Na twintig minuten stond er een 0-3(!) tussenstand op het scorebord. Daarna herstelden de verhoudingen zich gelukkig enigszins, maar dat was normaalgesproken te laat natuurlijk. Rust, 0-3.

Plof

Tijdens de rust de traditionele handelingen. Romano uit het Westen die zijn trio Javaanse Jongetjes weer laat gloeien, onze trainer/coach/leider/speler Folcao Penzinho do Nascimento die met zijn zoon Leutje Folcao staat te telefoneren: “Brommer kapot? Hou kin dat den,.. woar stoist? Klain Ulsde? Wat dust doar..….och lot ook mor. Ik had die toch woarschouwd, kameroad: goin plof op internet koop’n! Komt niks gain gouds van. Doar het dien pappe dien mamme laank leed’n ook vond’n en dei stoit er ook meer noast dan dat hai er op zit…”. René Oetdhaaijer wil tot slot ook even wat zeggen: “Een overval op een hotdogtent in het Amerikaanse Chicago liep niet helemaal zoals gepland. De 19-jarige Terrion Pouncy kwam de zaak binnen en eiste met getrokken pistool geld van een 39-jarige medewerker. Toen hij op de vlucht wilde slaan, deed hij zijn geweer in zijn broek maar daarbij ging het vuurwapen twee keer af. Zijn dij en zijn penis werden geraakt”. Relevant verhaal zeg, René.

Ferdinand Gummiband

Net als in de eerste helft vielen er ook in de tweede helft aan weerskanten de nodige kansen te noteren. Het balbezit was voor de Goddelijke Kanaries, de vlijmscherpe counters voor Eintracht Wedde 3. Er moest een door scheidsrechter Vogelaar toegekende strafschop aan te pas komen om de Kanaries weer wat in het zadel te helpen. Onze doelman Arjan Redt schoot onberispelijk raak, 1-3. Toen Romano uit het Westen nog geen vijf minuten daarna ook de 2-3 tegen de touwen werkte leek een ongekende opleving in de maak, maar niemand minder dan de ingevallen Duitse postrekker Ferdinand Gummiband maakte vijf minuten voor tijd met een boogbal van een meter of veertig aan alle Kanarie-illusies een abrupt einde. Eindstand 2-4.

Zwien in ‘t ies

Na een enerverende pot voetbal op een allerbedroevendste grasmat was de eerste nederlaag van het seizoen voor de spelers van het derde elftal van de voetbalvereniging Veelerveen, De Goddelijke Kanaries, een voldongen feit. Het piepjonge Eintracht Wedde 3 joeg het keurkorps van onze trainer/coach/leider/speler Folcao Penzinho do Nascimento even een dikke zwien in ’t ies. Volgende week uit naar Schanze 2. “Maale ploug”, had Jan Zuurman er bij voorbaat over gezegd kunnen hebben.

Erik Rouppé

Reageren