Derby day: SC Franeker – FC Harlingen

Geplaatst: door

FRANEKER – Dé derby van Noordwest Friesland staat aankomende zondag op het programma. Een duel waar het buiten de punten ook om de eer gaat. “Sundag telle der andere wette, as Kolkendief mut je die Tobbedansers op wille vrete, andersom werkt ut krekt su” Zo zei een fanatieke Franeker supporter. Na afloop van de broederstrijd is er live muziek en een verloting met o.a. prijzen als; shirts van Sparta, Cambuur en Heerenveen.  

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, zo heeft fc Harlingen haar sporen in het amateurvoetbal wel verdiend, maar gaat het de laatste jaren moeizaam. Als we dan ook terug kijken naar de afgelopen drie seizoenen, dan zullen de gasten uit Harlingen niet met al te veel plezier terug kijken op de laatste ontmoetingen met de buren uit Franeker. Van de laatste vijf derby’s werd er eenmaal gelijk gespeeld (2-2, 24-01-2016) de overige vier duels werden door Franeker gewonnen. Twee keer in Harlingen en tweemaal in eigen huis. Vorig seizoen eindigde het duel in Harlingen in 1-5 voor de geel blauwen en in de laatste competitie wedstrijd van het seizoen wonnen de Franekers in eigen huis met 5-0. Maar ook hiervoor geldt “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”.

Een nieuw seizoen, nieuwe ronde, nieuwe kansen! Fc Harlingen kent een aardige seizoenstart. Tegen Geel Wit en Sc Bolsward, de nummers 5 en 2 van vorig seizoen, speelden de manschappen van Duco Mulder knap gelijk, (4-4 en 1-1) met mogelijkheden om de volle buit te pakken. Daar staat tegen over dat FC Harlingen in de eerste drie wedstrijden ook al een flinke tik kreeg te verwerken. Het Groningse FC Lewenborg bleek een maatje te groot (8-0). Sportclub Franeker kwam tot dusver tweemaal binnen de lijnen in competitie verband. Uit bij Groninger Boys werd met 3-2 verloren, een onnodige nederlaag, maar kan zeker niet worden bestempeld als onverdiend. De tweede wedstrijd tegen Lvv Friesland verliep eveneens niet vlekkeloos. Hoewel de thuisclub in de eerste helft verdiend op voorsprong kwam, was de tweede helft niet een om over naar huis te schrijven. Desondanks wisten de Franekers wel de drie punten binnen te slepen door een late treffer van Mart Kuperus.

Derby day

De rivaliteit tussen spelers uit twee steden die op steenworp afstand van elkaar liggen, is niet meer als voorheen. Binnen de lijnen zal die strijd er altijd zijn, hoewel minder heftig als weleer. Van oudsher maakten de Klokkendieven en de Tobbendansers, er altijd een spektakelstuk van. Laten we hopen dat er komende zondag weer een vleugje van die rivaliteit zichtbaar is op het veld, zodat ook het publiek op haar wenken wordt bediend. “Disse sundag” staat geheel in het teken van de derby, want ook SC Franeker 2 speelt op deze dag tegen FC Harlingen 2, echter is die wedstrijd in Harlingen. Daar had de KNVB misschien wel de keuze moeten maken om de eerste ontmoetingen in Franeker te laten spelen en 11 februari beide wedstrijden in Harlingen. SC Franeker – FC Harlingen begint om 14.00 uur

Reageren