Derde divisie: Magreb ’90 en Beloften Vitesse wisselen van speeldag

Geplaatst: door

Foto Andor Heij: Magreb'90 tegen Be Quick 1887 afgelopen seizoen.

ZEIST – Magreb’90 uit Utrecht speelt komend seizoen niet in de zondag derde divisie, maar op zaterdag. Jong Vitesse gaat van de zaterdag naar zondag. Dat heeft de KNVB vanmiddag bekend gemaakt.

“We zijn blij dat Magreb’90 wil switchen naar de zaterdag en Jong Vitesse de overstap maakt naar de zondag”, zegt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee in een verklaring. “Het competitieprogramma moet nu aangepast worden, omdat Magreb heeft aangegeven alsnog de overstap te willen maken. Dat zal ook voor de zondagteams gevolgen hebben. Hiermee hopen we de scheve verhouding tussen zaterdag en zondag wat betreft de beloftenteams iets te hebben rechtgetrokken.”

Op zondag speelt naast Jong Vitesse ook Jong De Graafschap. Op zaterdag zitten vier beloftenteams: Almere City, FC Groningen, FC Twente en Volendam. De oorspronkelijke verdeling met vijf beloftenteams op zaterdag stuitte op veel bezwaren bij de zaterdagclubs. Het kost de clubs veel geld, omdat de beloftenteams nauwelijks supporters mee nemen. Ook het gebrek aan sfeer bij de beloften wordt als reden genoemd.

Magreb’90 laat voor de switch twee derby’s tegen Hercules en De Meern schieten. Of Magreb’90 op een of andere manier gecompenseerd wordt voor de overstap is niet bekend. De club kreeg vorig jaar puntaftrek omdat de organisatie niet op orde was en bovendien werd er regelmatig melding gemaakt van financieele problemen. De KNVB was al enige tijd bezig om een zondagvereniging over te halen om op zaterdag te gaan spelen. Jong Vitesse had eerder al aangegeven het liefst op zondag te spelen.

Magreb’90 opent de competitie op zaterdag 26 augustus in Assen tegen ACV. Een dag later ontvangt Jong Vitesse HSC’21 uit Haaksbergen.

Reacties (9)

 1. ekster zegt

  Verrassende move.
  Nadat het de KNVB wekenlang niet lukte een zondagvereniging over te halen om over te stappen naar de derde divisie zaterdag is het nu met Magreb dus wel gelukt.
  Ik denk dat de KNVB Magreb wel een behoorlijke vergoeding heeft gegeven.
  De verdeling van de beloftenteams over de derde divisies blijft natuurlijk scheef, maar dit is wel een verbetering.
  jong Vitesse was wat mij betreft een belangrijke titelkandidaat in de za. derde divisie en dat is het nu in de zo. derde divisie ook.

 2. Klaas Dijkstra zegt

  Ik vraag me af wat er gebeuren gaat als Magreb degradeert. Logisch zou zijn dat ze dan in de zondagse hoofdklasse terecht komen, maar aangezien de weg die de KNVB bewandelt zelden logisch is, zou het me niets verbazen als Magreb dan in de zaterdagse hoofdklasse verder zou gaan. Mocht dat gebeuren – uiteraard loop ik ver op de situatie vooruit – dan is Magreb dus een zaterdagclub geworden zonder verlies van niveau. Ik ben benieuwd…mogelijk is dat het wisselgeld van de KNVB geweest Ekster.

 3. ekster zegt

  @Klaas, Er was sprake van dat zo'n overstap voor 1 jaar zou gelden.
  Inderdaad, als Magreb zou degraderen, en terug moet naar een hoofdklasse op zondag, heeft de KNVB een probleem erbij.
  Het zou goed zijn als ze daarop anticiperen, want alleen maar hopen dat het allemaal goed zal vallen, kan ook verkeerd uitpakken. Dat zag je met die 5 beloftenteams.
  Overigens een interessante zienswijze van jou dat het wisselgeld is dat Magreb mag overstappen naar de zaterdag , zonder onderaan te hoeven beginnen.
  Het zou mij niet verbazen.
  Ik heb begrepen dat juist dat laatste sommige clubs ervan weerhoudt om over te stappen naar de zaterdag.

 4. Klaas Dijkstra zegt

  Het is logisch dat zondagse (top)amateurclubs wel twee keer nadenken om een stap naar het zaterdagvoetbal te zetten. Als ze niet al een zaterdagelftal hebben, zou dat betekenen dat je de positie in de hogere zondagklasse opgeeft en weer opnieuw moet beginnen in de vijfde klasse zaterdag. Voor bijelkaar gekochte teams betekent dit automatisch een leegloop van de selectie.

  Mocht de KNVB volgend jaar Magreb bij degradatie in de zaterdagse hoofdklasse zetten (doen ze dat niet, dan ontstaat in die hoofdklasse een gat) dan zou dat enorm wrang zijn voor de voormalige zondagclubs, die de stap naar het zaterdagvoetbal hebben gemaakt, met automatisch een degradatie naar de vijfde klasse als gevolg.

 5. esserberg zegt

  Inderdaad een verrassende stap van Magreb.
  Het is wel een feit dat Magreb een nogal primitieve accommodatie heeft en dat zal de supporters van tegenpartijen waarschijnlijk tegenvallen. De derby's tegen Hercules en De Meern vervallen, maar daarvoor krijgt men o.m. Spakenburg voor in de plaats.
  Voor wat betreft de derde divisie zondag; Jong Vitesse lijkt mij een aantrekkelijker tegenstander dan Magreb.

  • ekster zegt

   Vorig seizoen heb ik jong Vitesse zien voetballen bij HHC.
   Inderdaad een goed en aanvallend spelend team.
   In de 2e divisie haalden ze 37 punten en zijn ze op doelsaldo rechtstreeks gedegradeerd.
   Ze hebben geloof ik in totaal iets van 60 spelers ingezet, je wist als tegenstander nooit waar je aan toe was.
   Zoals gezegd, ik zie ze komend seizoen als kanshebber voor de titel.
   Magreb vond ik het afgelopen seizoen erg wisselvallig, mede door diverse problemen daar.
   Moeilijk te voorspellen hoe zij het gaan doen.

 6. Kenner_t zegt

  Horizontaal overstappen van speeldag? Dat hadden de Argon en Feyenoord waarschijnlijk ook wel gewild. De voetalpiramide met dubbele speeldagen is een fietsband die inmiddels 20x geplakt is. Tijd voor een nieuwe.

Reageren