DETO Twenterand wacht derby tegen DOS’37

Geplaatst: door

VRIEZENVEEN – Zaterdag is het weer zover, dan staat de Vriezenveense derby weer op de rol.  Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een mooie derby, volgens de weersvoorspellingen krijgen we mooi nazomerweer en er kan gespeeld worden op een mooie accommodatie in een ongetwijfeld mooie ambiance.

De derby der derby’s tussen roodzwart en geelzwart of zoals de wedstrijd tussen DETO en DOS in Vriezenveen en omstreken ook wel genoemd ‘de moeder aller derby’s’. Sinds de bekendmaking van het wedstrijdschema voor het seizoen 2017-2018 kijken veel voetballiefhebbers al uit naar de clash tussen beide Vriezenveense rivalen. Wedstrijden tussen DOS en DETO zijn sfeervolle wedstrijden, die garant staan voor spanning en spektakel. Het zijn wedstrijden op zich, waarin meer gebeurt en die meer boeien dan welke andere wedstrijd ook.

Speciale wedstrijd

Bij de bakker, slager, supermarkt of op straat overal wordt al weken gesproken over deze speciale wedstrijd. Belangen zijn, mede door de onderlinge rivaliteit, groter dan in andere wedstrijden. Al zijn de scherpe kantjes er de laatste jaren wel wat afgegaan ten opzichte van het verleden. Op de groene grasmat wordt er vaak nog wel fel en fanatiek gestreden, maar na afloop wordt er tegenwoordig gezamenlijk een pilsje gedronken en gezellig na gevierd. De Vriezenveense derby mondde de laatste jaren dan ook steevast uit in een voetbalfeest ongeacht de uitslag. Wij van DETO THUIS en de   besturen van zowel DOS’37 als DETO gaan er vanuit, dat ook deze derby weer in een waar voetbalfeest zal uitmonden.

De moeder aller derby’s in ere hersteld

Doordat DETO jarenlang op het hoogste amateurniveau acteerde en DOS’37 jaren op 2e of 3e klasse niveau acteerde waren we jarenlang verstoken van deze unieke derby. Maar doordat DOS’37 een aantal jaren geleden ook besloot spelers van buitenaf aan te trekken met de ambities een stabiele eerste klasser te worden, is ‘de moeder aller derby’s’ sinds een paar jaar weer in ere hersteld. DOS’37 heeft die ambities inmiddels gerealiseerd, want het speelt al voor het 5e seizoen in de eerste klasse. Sterker nog in het seizoen 2014-2015 werd DOS kampioen en promoveerde het naar de hoofdklasse. Het hoofdklasse-avontuur bleef beperkt tot maar 1 seizoen. Vorig seizoen eindigde DOS als hoofdklasse degradant op een enigszins teleurstellende 8e plaats. Wel wist DOS’37 vorig seizoen beide Vriezenveense derby’s te winnen (0-3) en (3-2) wat veel goed maakte. DETO daarentegen beleefde vorig seizoen een veel bewogen jaar, met veel tegenslagen en diepe dalen. Na een dramatische periode, waarin DETO negen nederlagen oprij leed en regelrecht leek af te stevenen op degradatie, rechtte de ploeg, na de trainerswissels, haar rug en wist het zich met een sterke serie van zeven ongeslagen wedstrijden via de nacompetitie te handhaven. Waardoor we ons weer mogen opmaken voor deze derbyclash.

Stijgende lijn

DOS’37 heeft als ambities dit seizoen in de top 5 te eindigen, daarvoor werd de ploeg van nieuwe trainer Jochem de Weerdt afgelopen zomer versterkt met Andrej Piljic (HHC Hardenberg), Nick Wennink (PH Almelo), Berend Bove (Voorwaarts), Martijn Olde Olthof (Juventa) en Danny Oude Lashof (Quick’20). Na een wat wisselvallige voorbereiding startte DOS het seizoen met een 1-2 nederlaag tegen kampioenskandidaat SDV Barneveld, dat met een verdiende overwinning weer vertrok. In de lastige uitwedstrijd tegen Go Ahead Kampen wist DOS zich knap te herstellen middels een verdiende 1-2 overwinning. Na afloop was er tevredenheid over het vertoonde spel. Vooral over het goede combinatie- en aanvalsvoetbal was men in het geelzwarte kamp tevreden. De hand van trainer Jochem de Weerdt wordt volgens eigen zeggen steeds duidelijker. DOS lijkt, gezien het goede optreden in Kampen en de berichten en verslagen, de stijgende lijn te pakken te hebben. Helaas kon DOS vorige week het goede optreden in Kampen geen vervolg geven. Door de overvloedige regenval werd de thuiswedstrijd tegen Hierden afgelast. Of het ritme daarmee is onderbroken of dat de rust en de break DOS goed heeft gedaan zal moeten blijken. Wat wel zeker is, dat de ervaren DOS ploeg tot op het bot gemotiveerd zal zijn voor deze derby.

Collectieve teamprestatie

Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor DETO, dat met vertrouwen aan de aftrap zal verschijnen na de twee mooie overwinningen op ASV Dronten (2-0) en Nunspeet (0-1). DETO bevestigde met die goede prestaties, dat het de goede lijn van het slot van vorige seizoen tot nog toe een vervolg heeft kunnen geven. Na een goede voorbereiding, waarin drie ruime bekeroverwinningen werden geboekt, kende DETO een bevredigende competitiestart met 6 punten uit 3 wedstrijden. Vorige week boekte DETO een knappe 0-1 overwinning bij het ongeslagen Nunspeet. En net als de week er voor lag een collectieve teamprestatie ten grondslag aan de mooie overwinning. DETO speelde in Nunspeet goed georganiseerd en compact , waardoor het nauwelijks iets weggaf. Na een moeizame beginfase trok DETO met verzorgd veldspel het initiatief naar zich toe. Het karaktervolle spelend DETO bevestigde op sportpark de Wiltsangh in Nunspeet, dat het goed bezig is en op de goede weg zit. Frank Smit werd met zijn vierde seizoenstreffer vanaf de strafschopstip net als tegen ASVD matchwinner. Maar zoals gezegd gaf de collectieve teamprestatie de doorslag. Ook in deze Vriezenveense derby tegen DOS zal DETO er als team moeten staan wil het resultaat behalen. In derby’s als deze is de ploeg met de meeste spelers, die een over-mijn-lijk-instelling aan de dag weten te leggen, vaak spekkoper. Doordat dit soort derby’s eigen wetten en regels kent zijn ze vaak onvoorspelbaar en worden vaak op details beslist, focus en concentratie zijn dan ook de toverwoorden. De ploeg, die het best weet om te gaan met de omstandigheden en elementen en haar eigen spel weet te spelen komt in wedstrijden als deze vaak als winnaar uit de strijd.

Reageren