DETO Twenterand wacht mooie uitdaging in derby clash met SVZW

Geplaatst: door

VRIEZENVEEN – Na een veelbewogen week waarin DETO op indrukwekkende wijze afscheid heeft genomen van oud voorzitter en erelid Jan Bruins, gaat het voetballeven weer door.

Zaterdag 19 mei staat voor DETO in Wierden de derbyclash met SVZW op het programma. SVZW is met Flevo Boys in een hevige strijd verwikkeld om de titel en bijbehorende promotie naar de hoofdklasse. De formatie van trainer Philip Agteres draait een goed en constant seizoen en steekt er samen met Flevo Boys dit seizoen bovenuit in 1D. Voor DETO ligt er dan ook een mooie uitdaging op sportpark Het Lage Veld om zich in deze mooie beladen derby te meten met één van de beste ploegen uit de eerste klasse D.

Stabieler

Gezien het geweldige spelersarsenaal en de kwalitatief zeer sterkte selectie is het niet verwonderlijk dat SVZW dit seizoen tot het laatst meestrijdt om de titel. Net als voorgaande seizoenen behoorde SVZW ook dit seizoen tot de titelkandidaten. Maar waar SVZW voorgaande seizoenen bij lange na niet aan de verwachtingen wist te voldoen, daar is dit seizoen alles anders. Waar SVZW het de laatste jaren op het mentale vlak op beslissende momenten vaak liet afweten oogt het dit seizoen veel stabieler en blijkt de ploeg meer een collectief dat als team mentaal weerbaarder is dan in het verleden. SVZW beschikt ook dit seizoen over een hoofdklasse waardige selectie met veel spelers die al op een hoger niveau hebben geacteerd. Daarnaast beschikt SVZW over een prachtige accommodatie en zijn de randvoorwaarden divisiewaardig. Met andere woorden SVZW is toe aan een stap hogerop en klaar voor de hoofdklasse.

Bloedvorm

Of SVZW de stap naar de hoofdklasse kan maken zal de komende weken moeten blijken. De voortekenen zijn goed want SVZW verkeert al weken in een bloedvorm: de laatste negen wedstrijden werden allemaal gewonnen. De cijfers die bij die indrukwekkende serie horen zijn even indrukwekkend, 27 punten en een ongekend doelsaldo van 31-4. In de laatste vijf wedstrijden werd zelfs geen tegendoelpunt geïncasseerd Vr’Boys 0-3, WHC 0-4, DOS’37 2-0, ASVD 0-3 en GAK 0-4. Uit dit alles blijkt wel dat het met de defensieve organisatie en het scorend vermogen wel goed zit bij SVZW. Met Maarten Jansen heeft SZVW de topscorer van de eerste klasse D in de gelederen, de jonge spits schiet al weken met scherp en heeft al 19x het net van de tegenstander weten te vinden. Daarnaast beschikt SVZW met, Deniz Sahbaz (15), Yessin Maskoul (12) en Ferdi ter Avest (11) over een voorhoede met ongekend veel scorend vermogen.

Uitdaging

De uitdaging voor DETO is gezien het bovenstaande groot maar ook mooi. In deze wedstrijd kan DETO laten zien dat het zich dit seizoen heeft doorontwikkeld en dat het gegroeid is en dat men volwassen genoeg is om te bestaan tegen de beste ploegen van deze klasse. Deze wedstrijd is voor DETO een mooie graadmeter voor de aanstaande nacompetitie die over een paar weken begint. Ondanks de nodige personele problemen heeft DETO zich de laatste weken knap hersteld van de dip van eind maart en begin april. Met name de derbywinst op DOS’37 heeft de ploeg goed gedaan en het vertrouwen een boost gegeven. DETO groeit weer langzaam toe naar de vorm van voor de winterstop. In het uitduel bij Hierden liet een gehavend DETO het eerste uur goed en verzorgd voetbal zien. Na de snelle ongelukkige achterstand nam een goed combinerend DETO het heft in handen en kwam het door doelpunten van Frank Smit en Stef Reekers verdiend op voorsprong. Vervolgens vergat DETO de wedstrijd in het slot te gooien doordat een aantal mooie kansen om zeep werden geholpen. In de slotfase kreeg DETO de rekening gepresenteerd in de vorm van de gelijkmaker (2-2). DETO miste tegen Hierden een aantal vaste ervaren basiskrachten, maar doordat jonge spelers als Stan Nijhuis, Tom Smoes en Stef Reekers een uitstekende indruk achterlieten en allemaal een ruime voldoende scoorden kan DETO vol vertrouwen toewerken naar deze derby.

Wat recht te zetten

DETO heeft ten opzichte van de thuiswedstrijd nog wat recht te zetten. Tijdens het onderlinge treffen eerder dit seizoen op sportpark ”Het Midden” in Vriezenveen leed DETO een zure 0-2 nederlaag tegen SVZW. Na een kansarme en weinig verheffende eerste helft, deden na rust een paar arbitrale dwalingen DETO de das om. Een onterechte strafschop en rode kaart deden de wedstrijd halverwege de tweede helft in het voordeel van SVZW kantelen. Na de benutte strafschop van Deniz Sahbaz, mocht dezelfde speler diep in blessuretijd vanuit buitenspelpositie ook nog de 2-0 aantekenen. Met die overwinning maakte SVZW een einde aan een DETO serie van negen overwinningen. Wie weet herhaalt de geschiedenis zich en weet dit keer DETO een eind te maken aan de serie van negen overwinningen van SVZW. Ondanks de bloedvorm van SVZW achten wij DETO zeker in staat een goed resultaat te behalen omdat DETO in het recente verleden op Het Lage Veld vaak het beste in zichzelf wist boven te halen en SVZW vaak een moeilijke middag bezorgde op eigen veld.

En het feit dat SVZW de meeste punten op eigen veld verloor. De drie nederlagen die dit seizoen werden geleden, leed het op eigen veld tegen Nunspeet (1-2), WHC (1-5) en Hierden (1-3). Hopelijk kan DETO zich zaterdag bij dit rijtje voegen en vertrouwen tanken voor de nacompetitie. De druk zal deze wedstrijd volledig bij SVZW liggen gezien de enorme belangen. DETO kan onbevangen en vrij uit en met open vizier voetballen.

Reageren