Erik Rouppé: Noordmannen RONO leiden nederlaag in

Geplaatst:

Soms zijn bier en bitterballen om kwart voor twaalf in de morgen lekker, soms niet. Zondag 18 februari, graadje of drie onder nul. De zon moet eigenlijk nog opkomen wanneer onze hoofd ‘niet ter zake doende activiteiten’ Wubbo z-side Mulder driftig door de voetbalkantine beent, zoals eigenlijk alleen Wubbo z-side Mulder driftig door voetbalkantines kan benen. Wubbo is druk. Druk in zijn hoofd, druk met woord en druk met gebaar. Veel te druk eigenlijk. De geit moet nog gemolken worden, de eieren zijn nog niet geraapt, laat staan gekookt, en het deeg moet ook nog in de oven. Het lijkt wel of hij het allemaal weer in zijn eentje op moet knappen. Zal wel nooit veranderen. Daarnaast heeft hij tot overmaat van ramp van onze consul zonder zeggenschap Spekkie Bonen de opdracht gekregen om het gemiddeld aantal bevroren grassprieten per vierkante meter in beide doelgebieden van veld twee in kaart te brengen. Spekkie denkt serieus aan afgelasten. Gevolg: dampende badmuts, beslagen brillenglazen, gefronste wenkbrauwen, twee hulpeloze handen ten hemel reikend………. PANIEK!! Enfin, u kent het beeld, maar vanwaar deze heisa?

Minionfoetusje

Erik de Noordman en Wiebe de Viking van RONO komen op visite hedenochtend. Radioprogrammaatjes maken op achterlijk koude vroege zondagochtenden. Wanneer de zon nog niet eens op is en het grootste gros van de serieus te nemen kroegtijgers net het café uitstruikelt. Ze komen langs om onder andere te praten over de florerende voetbalvereniging Veelerveen, De Goddelijke Kanaries. Over nu en over de tijd van toen onze Wubbo nog een Wubbootje was of sterker nog: een onbevlekt spermazaadje. Onbevlekt, maar al wel met beslagen brillenglazen, dampende badmuts, twee sprieten haar en gefronste wenkbrauwen natuurlijk. Dat dan weer wel. Soort Minionfoetusje in wording. Beide Noordmannen moeten vanzelfsprekend met de nodige egards worden ontvangen en krijgen tot hun grote tevredenheid een heerlijk geprepareerd ontbijtje voorgeschoteld. Keurig geregeld.

Slicht

Een dik uur later besluit ik mij ook maar richting het Erik Rouppé-sportpark te begeven. De zon staat inmiddels schoorvoetend aan de hemel. Het is koud. “Het kan toch niet zo zijn dat de wedstrijd De Goddelijke Kanaries – MOVV 3 doorgang vindt, de bodem is knuppelhard bevroren”, denk ik bij mezelf, maar een bericht van afgelasting heb ik ook nog niet gezien. Communicatiefoutje wellicht? Precies op het moment dat ik niet veel later met een bakje koffie voor de kantine in de winterzon ga zitten hoor ik siepelkoning René Oetdhaaijer bellen met verontwaardigde mensen uit Midwolda. “Nee hor, wie binn’n joe noit vergeet’n te bell’n. Het goit gewoon deur. Wie hebb’n Graadje Dekker guster mit een minitrekker en maxiroller over het hoile voetbalveld jacht en dei is nou zo slicht as een biljartloaken. Nee, Graadje noit, het veld jong, kaalf! Deu is de zoak bepoald noit nee. Goit wel gewoon deur, kin genog!” “Plaaze”, hoor ik mezelf zachtjes zeggen en ik kreupel naar binnen om me te gaan omkleden. Wat een paar dauwtrappende Vikings al niet teweeg kunnen brengen.

Bumshard Offenarsch

Fatsoenlijk voetballen was onder dergelijke omstandigheden natuurlijk niet mogelijk, en al helemaal niet voor licht corpulente in de menopauze verkerende Goddelijke Kanaries, maar onder relatief grote belangstelling werd er gewoon afgetrapt om tien uur. Al gauw werd duidelijk dat MOVV 3 een geduchte tegenstander zou vormen deze ochtend en met name de éénpersoons uitkijktoren Bumshard Offenarsch bleek een voortdurende plaag voor de Kanariedefensie. Bumshard, twee meter hoog, twee meter breed, kilootje of honderdtwintig, schreeuwde dat het een lieve lust was, provoceerde zich een slag in de rondte, liet zich een keer of dertig theatraal vallen, creëerde een handvol kansen, was aanspeelbaar, schoot vervaarlijk hard, incasseerde, maar deelde bovenal ook ongenadig hard uit. Brok beton. Het voelde alsof je tegen een twaalf centimeter dikke plaatstalen Oost-Duitse Panzerkampfwagen aanliep. Dankzij uitstekend keeperswerk van onze doelman Arjan Redt en omdat De Goddelijke Kanaries volstrekt niet bij machte waren om ook maar één fatsoenlijke aanval op de mat te leggen was de logische ruststand 0-0.

Fandi Ahmad

Tijdens de rust de gebruikelijke taferelen. Romano uit het Westen die een kwartier lang met zijn bek in de vrieskou gaat staan om een drietal Javaanse Jongens af te kunnen werken, toeschouwer Wubbo z-side Mulder die met opzet een bekertje hete thee over zijn eigen tenen deponeert. Deed Fandi Ahmad vroeger ook bij de FC, wanneer hij koude voeten had. Singaporese dorpsgek. René Oetdhaaijer, tot slot, die zich natuurlijk ook in 2018 niet onbetuigd kan laten. “Het anders zo rustige dorpje Poligny is plotsklaps beroemd in Frankrijk. De afgelopen twee weken duiken namelijk in het straatbeeld waslijnen vol met ondergoed op. Slipjes, boxershorts, oma’s onderbroeken of pikante strings: het hangt allemaal uit te waaien over straten en pleinen. En niemand lijkt te weten waarom. De onderbroeken werden voor het eerst op 5 februari gespot in het dorpje met 4.000 inwoners in de gemeente van het Franse departement Jura. Tot dat moment waren de grote publiekstrekkers van het dorpje het Sint-Claraklooster, de collegiale Sint-Hippolytus of – met wat goede wil – de Onze-Lieve-Vrouw van Mouthier-le-Vieillard. Maar nu zijn er die dekselse onderbroeken Tot dusver heeft niemand de actie opgeëist, klinkt het bij het gemeentebestuur”, aldus René. Interessant verhaal hoor.

Aspiraties

Zoals zo vaak veranderde er in de tweede helft hoegenaamd niets aan het spelbeeld. De spelers van het derde elftal van de voetbalvereniging Veelerveen, De Goddelijke Kanaries bleven onmachtig en de verpersoonlijking van Der Atlantikwall Bumshard Offenarsch bleef zich in alle opzichten roeren. Hij besliste in zijn eentje dan ook de wedstrijd en dat was gezien voornoemd spelbeeld en de kansen bepaald niet onverdiend te noemen. “Bumsie, zwei zu null, hahahahahahahahahahahahahahahahaha”, bulderde de getergde Bumshard recht in Wim Reers verbolgen gezicht bij de tweede MOVV-treffer. Het luchtte Bumshard zichtbaar op. Had hij toch maar mooi even zijn gram gehaald. Wim mompelde iets in termen als van achteren en laten nemen, maar de precieze strekking van zijn verhaal ontging mij helaas. Strak in het dak van het doel, eindstand 0-2. Noordmannen, noordse condities, ronduit ongelukkig koude start van 2018. De aspiraties maar weer even in de diepvries, lijkt me. Toeval is logisch, aldus Cruijff…..

Erik Rouppé

Reageren