Fenomeen Freddy de Grooth blijft maar scoren

Geplaatst: door

Freddy de Grooth: al goed voor circa 510 goals (competitie/beker)

Interview

GRONINGEN – Op het eigen kunstgras in Vinkhuizen leed derdeklasser Groninger Boys zaterdagavond een afgetekende 0-7 bekernederlaag tegen Pelikaan S. Boys-aanvoerder Freddy de Grooth deed er niet moeilijk over. ,,We misten een paar man en Pelikaan S heeft een heel goed elftal, dat in de 1e klasse bovenin kan meedraaien. In de competitie staan we bovenaan, dat is het belangrijkste. Ons eerste doel is kampioen worden of anders via de nacompetitie promoveren’’, verduidelijkt de 34-jarige topscorer.

door Wessel Aslander

De terugkeer bij zijn oude liefde, na drie seizoenen Pelikaan S, bevalt hem goed. Bovenal doet de robuuste aanvalsleider wat hij inmiddels 30 jaar doet: aan de lopende band en uit alle standen scoren. In de ogen van de IKEA Transport-medewerker blijft dat het leukste dat er is. In zijn eerste Peli-jaar (2014-2015) kon hij liefst 52 maal juichen. Welgeteld twee goals kwam hij toen tekort om landelijk amateurtopscorer te worden. ,,In de laatste wedstrijd kreeg ik kans op kans, maar de bal wilde er gewoon niet in’’, blikt de ‘doelpuntenmachine’ terug. Deze competitie staat de teller inmiddels op 9 goals. En passant verloor de vriendelijke prijsschutter in drie weken tijd 10 kg. Om op zijn streefgewicht (100 kilo) te komen wil hij nog 15 kg kwijt.

‘Ogen gericht op de goal’

,,Zodra ik de bal heb, zijn mijn ogen gericht op de goal. Ik zoek altijd de snelste weg naar het doel. Ze zeggen wel eens dat ik niet zo technisch ben, maar dat valt best mee. Ik kan ook een mannetje passeren, hoor’’, klinkt het. Handelsmerk is zijn kiezelharde en geduchte schot met rechts.
Als 4-jarige kleuter werd Freddy de Grooth lid van Groninger Boys. Via GVAV/Rapiditas (D1) kwam hij bij FC Groningen. In C1 speelde hij met onder meer Anton Jongsma, Sergio van Dijk, Jordi Hoogstrate en last but not least Arjen Robben die er dat jaar 60 in legde. Freddy nam genoegen met de helft en Barend Beltman was trainer. Na drie FC-jaren kwam hij via GRC (B1) terecht bij VVK, waar hij als junior met onder andere Tjeert Bootsma in de hoofdmacht speelde.

Geen echte kans in Veendam

Hoewel hij het op De Hoogte best naar de zin had, liet de Groninger de kans om naar BV Veendam te gaan niet lopen. Hij speelde bij de beloften, maar kreeg naar eigen zeggen geen echte kans in het betaalde voetbal. Door een gebroken middenvoetsbeentje moest hij zes weken rusten. ,,Daarna heb ik niks meer gehoord. Ze zouden een baan voor me zoeken, dat was me beloofd’’, zegt de man die niet tegen onrecht kan.
Eind 2002 meldde hij zich bij PKC’83, dat onder coach Pascal Mulder in no time van de 5e naar de Hoofdklasse oprukte. ,,Een hele mooie tijd was dat. Eén van de mooiste uit mijn carrière. Met jongens als Jhonny Meter, Tim Rosema, Gert Haak, Robert Groninger en Kenneth en Gio Slijngaard.’’ Jaarlijks was de voormalige stratenmaker topscorer en bij DIO Groningen (2008-2010) was het niet anders.

‘Daniël soort familie van mij’

Terug bij Groninger Boys (2010-2014) trof hij onder meer de in november 2016 bij een tragisch verkeersongeluk overleden Daniël Postema. Net als De Grooth leefde The Hitman van doelpunten. ,,Daniël was een soort familie van mij’’, vertelt Freddy. ,,Bij Groninger Boys had ik een hele leuke tijd. Elke dinsdag en donderdag was het gezellig’’, stelt de sfeergevoelige scherprechter. In 2014 verkaste hij naar Pelikaan S. ,,Ik zat zonder werk en dankzij Wim Bulten (voorzitter/sponsor) kreeg ik een baan. In Oostwold heb ik drie mooie seizoenen gehad. Twee keer zijn we gepromoveerd. Pelikaan S heeft me goed behandeld’’, benadrukt De Grooth.
Deze zomer keerde hij opnieuw terug bij Groninger Boys. Topscorer tot nu toe? Freddy de Grooth, een fenomeen in het noordelijke amateurvoetbal.

Reacties (29)

Reageren