Henk Boeree: Winterstop 10 jaar na dato

Geplaatst:

In 2008 ben ik als trainer van vv. Haulerwijk een actie gestart voor een langere winterstop en langer doorvoetballen in mei en juni. Met een groot aantal voorstanders, handtekeningen van voetballers, bestuurders, verenigingen en supporters heb ik deze aangeboden bij de KNVB Noord.

De argumenten waren destijds: door de slechte conditie van de speelvelden en het vaak slechte weer worden veel wedstrijden door zowel de KNVB als de consuls afgelast. De motivatie van de spelers laat vaak te wensen over terwijl de kans om een (ernstige) blessures op te lopen onveranderd groot is. Door de vele afgelastingen bij verenigingen die over slechte velden beschikken wordt competitievervalsing ook nog eens sterk in de hand gewerkt, terwijl door het teruglopende aantal toeschouwers de broodnodige kantine inkomsten ook nog eens lager zijn.

De kwaliteit van de wedstrijden is tijdens de zomermaanden op mooie velden zonder uitzondering veel hoger dan tijdens de wintermaanden. De KNVB ging hierin niet mee. Als tegenargument werd aangevoerd dat de trainings- en speelvelden tijdens de zomerstop de kans moeten krijgen zich te herstellen. Verder worden de winters zachter en door de opkomst van kunstgras is spelen  in de winter geen probleem meer, aldus de KNVB.

We zijn nu 10 jaar verder en ben ik (nog steeds) werkzaam als trainer, nu bij vv. Trinitas uitkomend in de 3e klasse D Noord. Wat is er nu veranderd/verbeterd?De kunstgrasvelden hebben inderdaad een enorme toevlucht genomen. De winters zijn ook zachter geworden met minder vorst en meer regenval. De KNVB heeft het aantal teams in onze competitie verhoogd van 12 naar 14. Dus meer wedstrijden. Verder begint de competitie nu later omdat de KNVB-beker nu in september aanvangt (een wens van veel clubs). De competitie eindigt nu eind mei en de nacompetitie begint in juni. Het resultaat is dat in diverse competities het verschil in wedstrijden al erg groot is.

In onze klasse heeft Trinitas 9 wedstrijden gespeeld en Gorredijk 14 wedstrijden. Dat betekent dat we 5 wedstrijden achter lopen en in 3 maanden tijd 17 wedstrijden moeten gaan spelen in 13 weekenden. We zullen dus 4 doordeweekse wedstrijden moeten gaan spelen en dan mag er ook geen afgelasting meer plaatsvinden. Trinitas heeft een kleine selectie met veel voetballers die tot 18.00 uur moeten werken. Gelukkig zijn de meeste inhaalduels thuis, maar je zou maar uit Epe naar Friesland moeten komen (was vorig jaar een tegenstander van ons).

Hoe gaat het dan met de speeldagenkalender als je de winterstop langer wilt maken? Gewoon begin september weer met de competitie beginnen, winterstop tot eind februari en eindigen eind mei met aansluitend nacompetitie in juni. De beker (welke vaak wordt gezien als veredelde oefenduels) spelen in augustus en februari.

Conclusie: Veranderd: iets. Verbeterd: niets. Tot over 10 jaar…

Henk Boeree

Reacties (8)

 1. esserberg zegt

  Ik denk dat je de seizoenstart moet laten afhangen van de vakantiespreiding. Heeft de Regio Noord laat vakantie, dan ook het seizoen later beginnen en langer doorvoetballen in de periode mei/juni. Bij een vroegere vakantieperiode kan je dan weer eerder beginnen.
  Stond afgelopen zaterdag zelf te kijken bij de wedstrijd Be Quick zat tegen DVC Appingedam. Leuke wedstrijd maar gedurende de tweede helft werden de voetjes wel heel erg koud. Als toeschouwer is deze periode niet altijd even prettig.

 2. wessela zegt

  Beste Henk,

  Ik ben het voor 110% met je eens. De inhoud van jouw artikel spreekt voor zich. Ik heb daar helemaal niets aan toe te voegen. Al heeft reageerder Esserberg eveneens een punt: je moet de seizoenstart inderdaad laten afhangen van de vakantiespreiding.

  Wessel Aslander, Groningen

 3. eppo zegt

  Helemaal eens met het verhaal van Henk.
  Echter als je bij de KNVB-bobo"s aankomt met het woord competitievervalsing,dan worden deze helemaal hoteldebotel.Zij ontkennen dat altijd.

 4. ronaldjager_1976 zegt

  Honderd procent met Henk eens.

  De KNVB moet nooit meer zo laat beginnen met de competitie, gewoon pouleduels beker in augustus en eerste weekend september beginnen met competitie.

  In september, oktober en november (3 maanden) zijn er 13 competitieweekenden, als er afgelastingen zijn in december in vier weekenden de inhaalduels plannen voor zover nodig. dus bijvoorbeeld: de wedstrijd van Henk's club Trinitas wordt 13 nov. afgelast. Dan inhalen eerste zondag dec., ook afgelast, dan het weekend erop, enz. En ook in januari inhaalweekenden plannen. Dan heb je dus 8 inhaalweekenden om de inhaalduels in te halen, zijn er vast wel een paar zondagen waarop gespeeld kan worden.

  In februari heb je vier zondagen. De eerste twee zondagen plan je comp. ronde 14 en 15. Indien afgelast? Derde en vierde zondag van februari ruimte om deze twee indien nodig in te halen. Dan heb je van maart t/m mei nog 3 maanden over. dit zijn ook weer 11 zondagen, waarop je nog 11 speelronden moet plannen. De laatste twee zondagen van mei speel je de twee laatste competitierondes (25 en 26). De twee zondagen ervoor speel je evt. nog te spelen inhaalduels. Zo heb je veel meer inhaalweekenden, dit soort simpele dingen moet de KNVB toch ook eens kunnen bedenken lijkt me? Begin januari kon er twee weken perfect gevoetbald worden, maar toen hadden ze nog winterstop ingepland.

  Eerste twee weken juni speel je de nacompetitie. Overschrijving kan ipv t/m 15 juni nu t/m 1 juli. Bekerduels na de poulefase dienen door de week. Clubs die tegen elkaar moeten en allebei geen inhaalverplichtingen hebben kunnen evt. uitwijken naar een vrij weekend waarin niet ingehaald hoeft te worden. Bovendien: de meeste clubs uit de lagere klassen worden toch uitgeschakeld in de poulefase.

 5. degrees zegt

  Leuke ideetjes allemaal.

  Maar met alle ideeen heb je alleen vrij in Juli. Juni einigt het en in augustus beginnen…we zijn 2018!

  Mensen willen meer hun eigen tijden bepalen en niet meer helemaal alles te geven aan voetbal.. tijd veranderd mensen.. willen we de jongens gemotiveerd houden moet alles anders.

 6. goal zegt

  Goed gezegd Henk. Deze competitie slaat nergens op.
  Ik denk dat je in ieder geval de poules voor beker ook moet afschaffen. Gewoon een knock out. Na 1 wedstrijd door of er uit
  Scheelt weer een aantal weekenden. Wat heb je bijvoorbeeld aan de 3 e poulewedstrijd? Niets want daar staat vaak een team die al 2 x verloor en in de voorbereiding dan niks meer wil

  Ook het spelen van beker een week voor kerst op een koude donderdag met slecht licht, het is allemaal onzin.

  Verder maak de indelingen regionaler. Zondag en zaterdagclubs kunnen gewoon bij elkaar dat blijkt al in 2 e divisie .

  Als voorbeeld laat Sneek wit zwart niet tegen Leonidas spelen
  in Rotterdam maar tegen Urk. Genemuiden tegen Alcides
  en MSC tegen HZVV etc

 7. wilbie zegt

  Je kunt hoog of laag springen Henk, maar die winterstop gaat er niet komen.

  Redenen:

  1. Gemeenten gooien de complexen in de zomer acht weken dicht voor onderhoud en herstel. En er zijn gemeenten bij die dat zo lang mogelijk oprekken, zoals bijvoorbeeld de gemeente Groningen.

  2. De KNVB werkt tegenwoordig met een landelijke kalender, alleen in lagere klassen zijn aanpassingen mogelijk.

  3. Het later beginnen met de bekerwedstrijden is voor zover ik heb vernomen heel goed gevallen: de clubs kunnen nu probleemloos met een complete selectie de bekerpoule draaien.

  4. De grotere competities zijn op verzoek van de clubs ingevoerd, omdat men meer wedstrijden wil spelen. Daartegenover staat dat de nacompetitie in lengte is gehalveerd, omdat de competitie later is afgelopen, maar de velden toch niet langer openblijven.

  5. Voetballen in juni is niet iets waar clubs om zitten te springen. In mei worden ook al veel wedstrijden in de B-categorie afgezegd wegens een tekort aan spelers, dat wordt er in juni niet beter op.

  Daarnaast is het erg goedkoop om nu het eens tegenzit met het afwerken van de competitie gelijk naar en langere winterstop te wijzen. De trend is al jaren dat er in januari en februari volop gespeeld kan worden.

Reageren