Hoogeveen zet in op brede ontwikkeling van de jeugd

Geplaatst: door

HOOGEVEEN – Vanaf het aankomende seizoen start VV Hoogeveen met een verdere professionalisering van de eigen jeugdopleiding. De afgelopen jaren zijn er beleidsmatig positieve ontwikkelingen doorgevoerd welke hebben geresulteerd in een certificering op lokaal niveau geaccrediteerd door de KNVB en NMC Bright. De club gaat nu de volgende stap zetten door de focus specifiek te leggen op het voetbalinhoudelijke opleidingsplan voor de jeugdige spelers. Daarnaast kan de jeugd maar liefst drie keer per week op de club komen trainen.

Hoofdtrainer Nico Haak is nauw betrokken bij de jeugdopleiding en adviseert de Technische Jeugdcommissie. Haak heeft een ruime ervaring in de voetbalacademies van PEC Zwolle en FC Emmen. Hij vertelt vol enthousiasme over de stappen die gezet gaan worden. “Binnen het voetbalinhoudelijke opleidingsplan zijn er gelijke kansen voor iedere jeugdspeler. Jongen, meisje, prestatief of recreatief, iedere jeugdspeler gaat de aandacht krijgen die hij/zij verdient om de voetbalsport met plezier te beleven en zich binnen deze sport zowel voetballend alsmede breed motorisch te ontwikkelen.” Jeugdspelers zullen binnen hun geboortejaar met zijn allen tegelijk gaan trainen onder leiding van een veelvoud van trainer-coaches. “Zo kan er in kleine groepjes gerichter aan de ontwikkeling van jeugdspelers worden gewerkt. Dominante middelen om de ontwikkeling van jeugdspelers te bevorderen zijn het integreren van specifiek bewegingsonderwijs (Athletic Skills), focus op het aanleren van technische vaardigheden en het toepassen van zogenaamde spelprincipes om de jeugdspelers handvaten mee te geven het voetbal ook tactisch beter te leren spelen.”

Andere sporten integreren

De aanbod zal niet alleen bestaan uit voetbalvaardigheden. “Veel balcontacten, veel herhalingen en voetbalechte vormen met een hogere intensiteit zullen het spelplezier van jeugdspelers verhogen en de ontwikkeling een positieve boost geven. Door regelmatig ook oefeningen uit andere sporten te integreren tijdens de trainingen zullen de jeugdspelers ook motorisch een ontwikkeling gaan doormaken welke zijn kunnen gebruiken het voetbalspel ook beter te spelen. Tevens bieden we de kinderen de gelegenheid om drie keer per week te komen trainen. Daarmee onderscheiden we ons zeker ten opzichte van andere verenigingen.” Bovenstaand proces zal door het technisch kader worden gemonitord. “Elke jeugdspeler zal periodiek worden gemonitord op fysieke en voetballende aspecten. Door dit te doen kan er rekening worden gehouden met de biologische leeftijd van jeugdspelers, de fase van groei waarin kinderen zich bevinden en op welke wijze er nog gestructureerder kan worden gewerkt aan de ontwikkeling van het individu.”

Het enthousiasme binnen de club is enorm. “Er hebben zich al een aantal vrijwilligers aangemeld die een rol willen spelen in de verdere ontwikkeling van de jeugd. Ook zien we dat het aantal leden in de bovenbouw toeneemt. Dat willen we graag uitbreiden naar de onderbouw. Kinderen kunnen bij ons vrijblijvend een aantal keren meetrainen en voor de allerjongsten bieden we op zondagochtend kaboutertrainingen aan. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen hier aan deelnemen.”

Reacties (2)

 1. Weetnietbeter zegt

  Bla-bla-bla. En maar spelers halen voor de hoofdmacht op zondag. Eigen jeud krijgt niet cq nauwelijks kans. Misschien voor de zaterdag tak. Zelfs de enige speler met een echte Hoogeveen achtergrond (Reinders) vertrekt.

  • De Banaan zegt

   @weetnietbeter
   Gelijk heb je wel een beetje. Het gaat niet zo lekker met de jonge spelers bij Hoogeveen. Op de website van Hoogeveen staat nu te lezen dat Enrico Schonewille (VCG) en Dylano Wolters (WKE’16) weg gaan. Beiden zijn jonge spelers bij de zaterdagtak. Als ik via de sociaal media kanalen goed ben ingelicht zou dit toch de opstap afdeling zijn, waaruit men kon doorgroeien naar de zondag afdeling. Deze doelstelling gaat blijkbaar, aan de overschrijvingen te zien, maar moeizaam gehaald worden. Benieuwd wie er nog meer weg gaan of zijn gegaan bij de club. Als dit de toekomst is (geen eigen voetballers voor de Hoofdklasse of hoger), moet men echter wel blijven halen, anders geen volwaardige selecties, voor beide afdelingen dan niet.

Reageren