Jan van Driel: Afronding competitie seizoen 2016/2017

Geplaatst:

Een aantal seizoenen geleden werden de poules van de standaard teams zoveel mogelijk ingedeeld op basis van 14 teams per poule. Dit gold zowel voor de zaterdag alsook voor de zondag en vanaf de hoofdklasse tot en met de vijfde klasse. De hoofdklasse is in een later stadium overgegaan naar 16 teams per poule en tevens teruggegaan van zes naar vier poules (twee voor de zaterdag en twee voor de zondag). De vijfde klasse kon niet overal worden voorzien van 14 teams per poule, maar dit had te maken met het aanbod.  Om allerlei redenen, zoals fusies tussen twee of meer clubs en opheffing is er inmiddels al weer veel veranderd en die veranderingen zullen zich blijven voortzetten in de komende jaren.

Zondagcompetitie: we zien dat in zowel de tweede, derde en vierde klasse dat er twee poules zijn die uit 13 teams bestaan. Nu reeds hebben Fc Wolvega , vv Zwartemeer en Velocitas 1897 aangegeven, dat ze aan het eind van dit seizoen stoppen met prestatief voetbal op de zondag. Dit kan als daar niet op wordt geanticipeerd zijn weerslag hebben op de competitieopzet 2017/2018.

Zaterdagcompetitie: hier zien we dat de verschuivingen minder groot zijn. In de 4.de klasse zie je hier drie poules met 13 teams en één poule met twaalf teams. Dit heeft te maken met het feit, dat de KNVB heeft besloten dit in een landelijk karakter te plaatsen en dat in het district Noord de 4.de klasse  is uitgebreid van vier naar vijf poules.

Wat betekent dit nu voor de afronding van de competitie 2016/2017 en de P/D regeling?

Met betrekking tot FC Wolvega, vv Zwartemeer en Velocitas 1897, geldt dat deze verenigingen de competitie gewoon zullen afwerken. De nieuwe situatie (overstap naar de zaterdag of fusie) is eerst pas van kracht vanaf 1 juli 2017. Na afloop van de competitie zal dan worden bezien of deze teams zich op het huidige niveau hebben gehandhaafd of zijn gedegradeerd. Via de te spelen nacompetities zal dan een voorziening worden getroffen de vrije plaatsen op te vullen. Dit betekent dus, dat er een aanpassing zal volgen van het speelschema van de nacompetitie (welke volgens de KNVB nog gepubliceerd moet worden). Waarbij het uitgangspunt is, dat dan zoveel mogelijk poules weer worden ingedeeld op basis van 14 teams.

Dat dit seizoen een aantal poules uit 13 of minder teams bestaan heeft o.a. te maken met het feit, dat de verenigingen pas na afloop van het seizoen 2015/2016 hebben aangegeven te stoppen of zich (volledig) te richten op de zaterdag.

Jan van Driel

Reacties (1)

 1. mammoet83 zegt

  VENO stopt op zaterdag
  Heeg en Oudega gaan misschien samen
  Bakhuizen gaat naar zaterdag
  Dieze West gaat naar zaterdag

  We krijgen dus nog wel meer verschuivingen

Reageren