Jeroen Ramaker: Het wordt wel weer tijd

Geplaatst:

Voordat ik mijn verhaal begin, een warme groet en de beste wensen voor het nieuwe jaar. Laten we hopen dat 2021 een ander jaar wordt dan hetgeen we vorig jaar hebben beleefd. Uiteraard dan in positieve zin.

Ede Staal zong ooit: ‘t Het nog nooit zo donker west of het wordt altijd wel weer licht’. Laten we ons daar qua voetbal maar aan vasthouden. Het wordt wel eens weer tijd om te gaan genieten van het spelletje, de voortekenen zijn alleen niet erg positief. Niks is al definitief op het gebied van de lock-down, maar de geruchtenstroom is al goed op gang. En wie deze heeft gevolgd komt tot de conclusie dat we waarschijnlijk zeker tot aan februari niet voetballen. Geen inkomsten dus voor de kantines, geen wasmachines die na duels in de regen op volle toeren draaien om de moddervlekken uit de shirts te krijgen of uitwedstrijden richting alle uithoeken van onze regio. Nee, zelfs het vermaarde en vaak zeer succesvolle Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi, doorgaans een hot item rond deze tijd van het jaar, vindt geen doorgang. Niks van dat alles, we moeten het voor wat betreft voetbal voorlopig doen met sfeerloze tv beelden uit de Ere- en Eerste Divisie.

Hopelijk hebben onze amateurclubs een beetje spek op de ribben en zingen ze het nog een tijdje uit. Ik vermoed echter dat het bij velen niet meer lang zal duren voordat de bodem van de kas in zicht is. Benieuwd of er vanuit Zeist nog druk op de overheid wordt uitgeoefend om versoepeling of een pleidooi wordt afgestoken voor verdere ondersteuning van onze clubs. Anders ben ik bang dat het voor een aantal verenigingen niet vol te houden is. Tuurlijk snap ik de noodzaak van de maatregelen en is het zaak om zo snel mogelijk uit de malaise te komen, het zou uit sociaal oogpunt een drama zijn als er amateurclubs zouden omvallen.

Ik mis het wel en met mij velen vermoed ik; van het wekelijks vooruit kijken op de wedstrijden tot het volgen van de wedstrijden van je favoriete club; langs de lijn of via de sociale media als er andere verplichtingen zijn. Programmaboekjes maken, lijnen trekken, koffie zetten; er gebeurt heel veel rondom een voetbalwedstrijd. Je beseft pas hoe vanzelfsprekend dit is als het er niet meer is.

Tuurlijk, achter de schermen wordt er ook op dit moment door legio vrijwilligers vanuit hun grenzeloze clubliefde gewerkt aan van alles en nog wat om er maar voor te zorgen dat we startklaar zijn als het weer kan. Hulde! Laten we hopen dat deze werkzaamheden niet voor niets zijn geweest en dat het licht binnenkort weer zal gaan schijnen voor het amateurvoetbal in onze regio.

Jeroen Ramaker

Reageren